[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/maig - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/maig

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats de maig

Trànsit de Venus

El Trànsit de Venus és el pas de Venus per davant del Sol, vist des de la Terra. Es produïx quan el Sol, Venus i la Terra es troben alineats, i és un succés molt poc freqüent que passa amb intervals alterns de 8 anys i de poc més de 100 anys.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Palma respecte Mallorca

Palma o ciutat de Mallorca és la capital de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Quan Quint Cecili Metel Baleàric va fundar la ciutat, l'anomenà Palma. Amb el rei Jaume I el Conqueridor s'anomenà Mallorca. Amb el Decret de Nova Planta es recuperà oficialment el nom romà que, també oficialment, el segle XIX es transformà en Palma de Mallorca.

vista en solitari - discussió - edició - historial


L'actini marcat a la taula

L'actini és un element químic de símbol Ac i nombre atòmic 89. És una de les terres rares i dóna nom a una de la sèries, la dels actínids.

És un element metàl·lic, radioactiu de color platejat. A causa de la seva intensa radioactivitat brilla en la foscor amb un llum blavosa. L'isòtop Ac-227 que es troba, només en traces, en els minerals d'urani, és un emissor de partícules α i β amb un període de semidesintegració de 21,773 anys.

vista en solitari - discussió - edició - historial


L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va ser creada per la Llei valenciana 7/1998, de 16 de setembre, de Creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

És la institució que té per funció determinar i elaborar, en el seu cas, la normativa lingüística del valencià, així com vetlar pel valencià partint de la tradició lexicogràfica, literària, i la realitat lingüística genuïna valenciana, així com la normativització consolidada, a partir de les denominades Normes de Castelló.

vista en solitari - discussió - edició - historial


L'ensenya de la Marina Imperial Japonesa va ser un dels símbols principals de l'Imperi Japonès. Va ser adoptada el 1889 i re-adoptada el 1954.

L'Imperi Japonès (大日本帝国; Dai Nippon Teikoku) és un terme polític utilitzat per a referir-se al Japó des de la Restauració Meiji fins al final de la Segona Guerra Mundial.

L'Imperi començà a gestar-se quan Yoshinobu Tokugawa, 15è Shogun del Tokugawa Shogunate, retorna el poder a l'Emperador amb "El Retorn de la Sobirania" (大政奉還; Taisei Hōkan), després d'això, la Cort Imperial declara la restauració de la monarquia (王政復古; Ōsei Fukko), i amb els clans de Satsuma i Chōshū es forma la base del nou govern de Meiji. Les primeres decisions van ser liquidar el feudalisme dels "shogunats", rebatejar el país com la "Gran Nació Imperial del Sol Naixent" (大日本帝国憲法 Dai Nippon Teikoku Kenpou), i s'aprova la Constitució Meiji amb aquesta denominació a l'any 1889, on l'Emperador és el cap d'estat i en qui recau la sobirania del país.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estàtua de Júpiter (Museu del Prado, Madrid)

Inicialment la mitologia romana consistia en una sèrie de déus amb funcions específiques, i clergues associats, però sense les narracions llegendàries característiques de la mitologia grega. Més endavant, a la darrera part de la República, els romans escrigueren històries sobre els seus déus equivalents a la Titanomàquia grega.

vista en solitari - discussió - edició - historial


exemple de refactoring

Refactoring es defineix, generalment en informàtica, com modificar el codi de tal manera que no afectem la seva funcionalitat externa però millorem la seva estructura interna. En contexts més informals també se li diu: netejar el codi.

Tot sovint es tracta d'una part del cicle de vida del programari. Els desenvolupadors poden alternar desenvolupar noves funcionalitats i fer refactoring del codi per millorar la seva consistència i claredat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bambú

Els bambús, tradicionalment coneguts com canya americana o canya d'américa pertanyen a la familia de les Poaceae, en clasificacions clàsiques (p. ex.: Linneo) anomanades Graminies; constitueixen la subfamilia de les bambusoides amb més de 100 gèneres i unes 1500 espècies. Els Bambús son originaris d'Àsia, d'Amèrica, d'Àfrica i d'Oceania, poden adaptar-se a nombrosos climes (Tropicals, subtropicals, i temperats), a Europa n'existeixen fòssils però cap espècie endèmica. Les primeres plantacions daten del 1855 a Anglaterra i a França, A Catalunya la primera que tenim noticia és als jardins del Castell de Peralada a 1877. El nom bambús es una onomatopeia de Malàisia, que fou introduït a Europa pels portuguesos al segle XVI.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Roger de Llúria, almirall vencedor de la batalla de les Illes Formigues

La Croada contra la Corona d'Aragó va ser un conflicte bèl·lic que va durar del 1283 al 1285. La Croada fou declarada pel Papa Martí IV contra Pere el Gran, per la seva intervenció en els afers sicilians en contra de la voluntat papal. La major part del conflicte es desenvolupà en terres catalanes, tot i que els primers episodis van succeir a la frontera navarro-aragonesa. Com a venjança, els catalans van atacar Mallorca i Occitània.

Pere el Gran va haver de lluitar únicament amb les tropes catalanes i valencianes, sense poder comptar amb la noblesa del Regne d'Aragó contra el poderós exèrcit croat que donava suport a Felip III de França, fonamentalment composat per tropes del Regne de França, Regne de Mallorca i la República de Gènova.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Arxipèlag de Madeira

Madeira (en portuguès Arquipélago da Madeira) és un arxipèlag portuguès situat a l'Atlàntic nord, situat entre els paral·lels 32º 22' 20'' i 33º 7' 50'' i en una longitud entre els 16º 16' 30 W i els 17º 16' 39'' W. L'arxipèlag consisteix en dues illes habitades anomenades Madeira i Porto Santo, tres petites illes deshabitades anomenades Ilhas Desertas i un altre grup més petit de tres illes també deshabitades conegut com les Ilhas Selvagens o illes Salvatges, més properes a les Canàries que a Madeira. Descobertes i colonitzades per Portugal el 1418, actualment en són una regió autònoma.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Model dels anys 1920, Ford T

L'automòbil (comunament cotxe) és un vehicle de quatre rodes destinat al transport de persones, amb capacitat entre dos i vuit seients. Es desplaça gràcies a un motor d'explosió a base d'una mescla de gasolina o de gasoil i aire. En alguns països la mescla explosiva es fabrica a partir de determinades plantes. Recentment s'han començat a produir automòbils que funcionen amb motor elèctric, si bé l'autonomia d'aquests vehicles és encara limitada a causa del pes de les bateries. Les rodes davanteres dels automòbils poden moure's cap a ambdós costats per a realitzar girs i prendre les corbes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització del Vallès Occidental

El Vallès Occidental és una comarca de Catalunya que limita amb el Bages (al nord), el Vallès Oriental (al nord i a l'est), el Baix Llobregat (a l'oest), el Barcelonès (al sud). Comparteixen la capitalitat de la comarca les ciutats de Sabadell i Terrassa. Amb el Vallès Oriental forma la gran comarca natural del Vallès. Geogràficament, el Vallès i el Penedès formen la Fossa tectònica del Vallès-Penedès, dins de la Depressió prelitoral catalana.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Manuel de Falla

Manuel de Falla y Matheu (Cadis, 23 de novembre de 1876 - Alta Gracia, Argentina, 14 de novembre de 1946), fou un compositor andalús de música clàssica. Amb els catalans Isaac Albéniz i Enric Granados seria el tercer dels noms que conformen la gran trilogia del nacionalisme musical espanyol. Fou també un dels primers compositors d'aquesta tradició que es va donar a conèixer a tota Europa i Amèrica, superant l'aïllament de la música hispana des del segle XVIII.

Format a Madrid amb Felip Pedrell i posteriorment, a París, amb Paul Dukas, la seua producció palesa tant la influència de les arrels musicals hispàniques com la de la música francesa i les avantguardes europees. Va compondre ballet: El amor brujo i El sombrero de tres picos; òpera: La vida breve i El retablo de Maese Pedro; i música instrumental, entre la que cal destacar la Fantasia baetica per a piano i el Concert per a clavecí. La seua obra per a piano i orquestra Noches en los jardines de España està pròxima a l'estètica impressionista. Va deixar inacabada la seua cantata escènica Atlàntida, basada en el poema de Jacint Verdaguer, conclosa posteriorment pel seu deixeble Ernesto Halffter.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització d'Austràlia

L'Austràlia continental té una extensió de 7,69 milions de quilòmetres quadrats i és al mateix temps l'illa més gran del món, però el continent més petit; Austràlia és, de fet, la part principal del continent oceànic; l'estat australià comprèn, a més, l'illa de Tasmània i diverses dependències, com les illes Christmas i Norfolk. Els països veïns són Nova Zelanda, al sud-est, i al nord Indonèsia, el Timor Oriental i Papua Nova Guinea, del qual està separada per l'estret de Torres. Banyen Austràlia els mars de Timor i Arafura al nord, el mar del Coral i el mar de Tasmània a l'est, l'oceà Antàrtic al sud i l'oceà Índic a l'oest.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Esquema bàsic d'un làser d'heli-neó

El làser és un aparell que utilitza un efecte quàntic, l'emissió estimulada, per emetre un raig de llum coherent, d'alta monocromaticitat i direccionalitat. Aquestes propietats el diferencien d'altres fonts de llum habituals, que emeten sempre llum de molt baixa coherència i normalment de moltes freqüències. El primer làser funcional va ser un làser de robí, creat per Theodore Maiman el 1960, i des de llavors ha conegut un desenvolupament extraordinari, introduint-se en nombroses aplicacions, des dels lectors de CD o lectors de codi de barres fins a sofisticats experiments de recerca en física.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Díodes LED

Un díode LED, acrònim anglés de Light Emitting Diode (díode emissor de llum) és un dispositiu semiconductor que emet llum monocromàtica quan es polaritza en directa i és travessat per corrent elèctric. El color depén del material semiconductor emprat en la construcció del díode podent variar des de l'ultravioleta, passant per l'espectre de llum visible, fins a l'infraroig, rebent estos últims la denominació de díodes IRED (Infra-Red Emitting Diode).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estació espacial Mir, 1998

Mir (en rus Мир, que significa tant «món» com «pau») és el nom de la famosa estació espacial russa (ex URSS). Va ser la primera estació espacial d'investigació de la història habitada de forma permanent. A través de nombroses col·laboracions, va ser accessible a cosmonautes i astronautes internacionals. La Mir va ser ensamblada en òrbita en connectar de forma successiva diferents mòduls, cada un llançat de forma separada des del 19 de febrer de 1986 fins l'any 1996. Estava situada en una òrbita entre els 300 i 400 quilòmetres de la superfície terrestre, orbitant completament la terra en dos dies. Va ser destruïda de forma controlada el 23 de març de 2001, precipitant-se sobre l'Oceà Pacífic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Un camafeu que mostra un combat eqüestre entre Sapor I i Valerià I

L'Imperi Sassànida (en persa: ساسانیان) és el període de govern del segon Imperi Persa (226-651) per part de la dinastia sassànida (quarta dinastia iraniana). La dinastia fou fundada per Ardashir I després de treure del tron a l'últim rei arsàcida, Artaban V de Pàrtia, i s'acabà quan l'últim Rei de reis (Shahanshah) sassànida Yazdgard III (632-651) perdé una llarga guerra de 14 anys contra el primer dels califats islàmics ( el califat Omeia). El territori de l'Imperi persa sassànida comprenia els actuals estats de l'Iran, l'Iraq, Armènia, Afganistan, parts de l'est de Turquia i Síria, del Paquistan, els Caucas, Àsia Central i Aràbia. Durant el govern de Cosroes II (590-628), s'annexaren a l'imperi els territoris que correspondrien als actuals Egipte, Jordània, Palestina i el Líban, i fins i tot establí un protectorat sobre territoris actualment corresponents a Oman i al Iemen, assolint així la màxima expansió de l'Imperi. Els sassànides anomenaven al seu imperi Erānshahr ايرانشهر (Iranshæhr) o Domini dels Iranians.

El període sassànida (que comprèn tot el període final de l'antiguitat clàssica) es considera un dels períodes històrics més importants i influents de la història de l'Iran. En molts aspectes, arribà als èxits més importants de la cultura persa, i fou l'últim gran imperi iranià abans de la conquesta musulmana de Pèrsia i de la consegüent conversió a l'Islam com a religió de tot el territori.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escultura d'Aristòtil

Aristòtil va ser un filòsof de l'antiga Grècia. Se'l considera un dels més grans pensadors de la humanitat. Va dominar gairebé totes les ciències en els seus diferents àmbits, des de la filosofia a la biologia, des de les matemàtiques fins a la psicologia.

Aristòtil afirma que la única realitat és el món que tenim al davant. No hi ha dos mons com afirmava Plató (el món de les idees i el món de les coses), sinó un de sol, el món real, físic, dels éssers i la seva constant transformació.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Moldàvia

La República de Moldàvia (Moldova en moldau) és un país sense sortida al mar de l'Europa de l'Est, que limita amb Romania per l'oest i amb Ucraïna pel nord, l'est i el sud.

Anteriorment era una de les repúbliques de la Unió Soviètica.

El territori de l'actual Moldàvia va ser habitat en temps antics pels dacis. Situada sobre una ruta estratègica entre Àsia i Europa, Moldàvia ha estat víctima de nombroses invasions.

vista en solitari - discussió - edició - historial


David Hume

David Hume (26 d'abril de 171125 d'agost de 1776) va nèixer a Edimburg (Escòcia). Estudià dret, però exercí molt poc temps aquesta professió degut a les seves afeccions literàries i filosòfiques. El 1734 anà a França on va escriure la seva obra més important, el Tractat sobre la naturalesa humana, que no va tenir l'acolliment que ell esperava. Tot el contrari va succeir amb el segon dels seus escrits, Assaigs morals i polítics. L'èxit d'aquesta obra el portà a reelaborar el Tractat fent una exposició més senzilla en dos llibres: Investifació sobre l'enteniment humà i Investigació sobre els principis morals.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vista de Saturn obtinguda per la missió Cassini

Saturn és el sisè planeta del Sistema Solar, per distància al Sol. El seu nom prové del déu romà Saturn. Forma part dels denominats planetes exteriors o gasosos, també anomenats jovians pel seu paregut a Júpiter. El tret més característic de Saturn són els seus brillants anells. El primer a observar-los va ser Galileu Galilei en 1610 però la baixa inclinació dels anells i la mala qualitat del seu telescopi li van fer pensar en un principi que es tractava de grans llunes. Christiaan Huygens amb millors mitjans d'observació va poder en 1659 observar amb claredat els anells. James Clerk Maxwell en 1859 va demostrar matemàticament que els anells no podien ser un únic objecte sinó que havien de ser l'agrupació de milions de partícules més xicotetes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Dama d'Elx, obra mestra de l'art ibèric

Es coneix com la cultura ibèrica o ibera el conjunt de pobles que habitaven l'est i sud de la península Ibèrica aproximadament entre el 500 aC (després del període conegut com l'Orientalitzant) i el 200 dC (amb la colonialització dels romans).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fotografia d'un eclipsi total

Hi ha eclipsi solar en un lloc de la Terra, quan la Lluna oculta al Sol, des d'eixe punt de la Terra. Açò només pot passar durant la Lluna nova.(Sol i Lluna en Conjunció).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fréderich Chopin

Frédéric-François Chopin (1 de març de 181017 d'octubre de 1849) és generalment considerat com el més gran dels compositors polonesos i entre els més grans compositors de piano. Va compondre quasi exclusivament per a piano. Originalment, el seu nom era Fryderyk Franciszek Chopin, i només va adoptar la forma francesa: Frédéric-François quan va deixar Polònia i va anar a París a l'edat de 20 anys, d'on no va tornar mai. El seu llinatge és algunes vegades escrit Szopen en els texts polonesos.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut dels Estats Units

Els Estats Units d'Amèrica són una federació de 50 estats, més algunes altres entitats. Freguen en extensió total la xifra de 10.000.000 de quilòmetres quadrats.

Té una economia molt sòlida, el creixement de la qual s'ha basat en la guerra. Superada la crisi de 1929, tot va ser creixement, tant econòmic com militar. La seva economia destaca en tot: agricultura, ramaderia, mineria, pesca... La població actual supera els 267.000.000 de persones, la majoria d'origen europeu, amb percentatges importants de persones d'origen africà, llatí, asiàtic i una petita minoria d'amerindis. L'idioma més estès és l'anglès, encara que també hi destaquen el castellà (més de 20.000.000 de parlants), llengües asiàtiques i ameríndies.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Les Falles

Les falles són la setmana de festa de la ciutat de València.

Es caracteritzen fonamentalment perquè es planten als carrers monuments o escultures, denominades falles, fetes de fusta i cartó. Aquests monuments han d'estar plantats abans del dia 15 de març de matí (nit de la Plantà) i es cremen quatre dies després, la nit del dia de Sant Josep, a la mitjanit (nit de la cremà).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fórmula química de la penicil·lina

La penicil·lina és un antibiòtic del grup dels betalactàmics el primer representant del qual és la penicil·lina G.

Les propietats d'aquest antibiòtic van ser descobertes l'any 1928 pel bacteriòleg escocès Alexander Fleming, però van haver de passar encara deu anys fins que va poder ser concentrada i estudiada gràcies al treball del bioquímic alemany Ernst Boris Chain i del patòleg australià Howard Walter Florey, que juntament amb Alexander Fleming van rebre el Premi Nobel de Medicina pel descobriment i els treballs sobre la penicil·lina l'any 1945.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La Ciutat Prohibida de Pequín

Pequín (en xinès 北京, en pinyin Beijing que vol dir la capital del nord).

La ciutat de Beijing és la capital de la República Popular de Xina, és el centre cultural de Xina. Primera ciutat en tenir categoria provincial, actualment n'hi ha tres més.

Està situada al nordest de l'estat, a l'esquena té la serralada YànShan(燕山) i a l'est de la serralada TàiHángShan (太行山).

La història de la ciutat té un 3400 anys aproximadament i també va ser la capital de Xina durant les dinasties Yuan (元朝)、Ming (明朝) i Qing (清朝).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Dos esquiadors dubten, quan un petit però ràpid allau de neu pols barra la traça

Un allau és una massa de neu quan cau i es precipita avall per la vessant d'una muntanya. En relació amb aquest primer significat aquesta paraula es utilitzada també per descriure una acumulació de fets en un moment determinat.

Les allaus de neu es produeixen quan es perd sustentació. Aquesta pèrdua de sustentació i l'allau conseqüent pot ser espontània o provocada.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Convent i església de San Francisco

Quito és la capital de la República de l'Equador. Està situada a 2.850 metres d'altura, a la vessant oriental del Pichincha. Té una població de 1.399.378 habitants (2001), el que la converteix en la segona ciutat més poblada del país, darrera de Guayaquil.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs