[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/març - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/març

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats del març

Escut de Barcelona

Barcelona és la capital de la comarca del Barcelonès i de la província de Barcelona. També és la capital política de Catalunya on es troben les seus de les seves institucions d'autogovern més importants: la Generalitat de Catalunya i del Parlament de Catalunya.

Situada a la costa de la mar Mediterrània, entre les desembocadures dels rius Llobregat i Besòs, limita al nord amb el riu Besòs i els municipis de Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs; al sud amb la Zona Franca, l'Hospitalet de Llobregat i Esplugues de Llobregat; a l'est amb el mar, i a l'oest amb Montcada i Reixac i Sant Cugat del Vallès.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Palm OS

Palm OS és un sistema operatiu fet per PalmSource, Inc. per a ordinadors de butxaca (PDAs) fabricats per diversos llicenciataris.

El sistema operatiu Palm va ser desenvolupat originalment per Jeff Hawkins per al primer Pilot PDA de US Robòtics. La versió 1.0 venia amb els primer Pilots 1000 i 5000 i la versió 2.0 s'introduïa amb el Palm Pilot Personal i Professional.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Windows Live és el nom amb què Microsoft agrupa un seguit de serveis que actualment es troben en fase de desenvolupament (fase beta). Es pretén que l'usuari disposi d'ells des de qualsevol lloc, guardant-ne el software i les dades de l'usuari en servidors de Microsoft, enlloc de l'ordinador personal.

Hi ha diferents serveis, els més coneguts són:

vista en solitari - discussió - edició - historial


Domini d'En Bernat de Septimània

Bernat de Septimània fou Comte de Barcelona del 826 al 832 i de nou del 836 al 844. Fou el successor del franc Rampó i era el cap del partit de la guerra contra el musulmans i pro-franc (o sigui, oposat als interessos de la noblesa local goda)

Després de la designació, un magnat anomenat Aissó, potser un got lloctinent de l'ex-comte Berà, o un àrab de nom Ayxun, fill de Sulayman al-Arabí, que residia confinat a Aquisgrà des d'una data indeterminada, va fugir arribant a la Marca Hispànica, a la regió de Vic, on les guarnicions dels castells li eren favorables (per lleialtat a Berà), i se li van unir en una revolta en contra del nou comte.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Exemple d'anime

El terme anime en català es refereix a l'animació japonesa, que sovint es caracteritza per tenir un dibuix estilitzat i amb molt de color, juntament amb uns personatges i entorns ben definits.

vista en solitari - discussió - edició - historial


L'edifici del Parlament Europeu a Brussel·les

El Parlament Europeu és l'assemblea parlamentària de la Unió Europea, els membres de la qual són escollits per sufragi universal i directe cada 5 anys. És l'única institució de la UE escollida directament pels ciutadans. Comparteix amb el Consell de Ministres la tasca legislativa. El Parlament no té iniciativa legislativa, però pot presentar esmenes i posseeix dret de vet en determinades àrees. En les àrees en les quals no té competències esdevé un òrgan de caràcter consultiu.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Louis Pasteur

Louis Pasteur (27 de desembre 182228 de setembre 1895) fou un microbiòleg i químic francès. Fou conegut pel públic en general per la seva demostració de la teoria del germen d'una malaltia i les seves tècniques de desenvolupament i d'inoculació, més notablement la primera vacuna contra la ràbia; tanmateix, també féu una descoberta essencial en el camp de la química, sobre la polarització de la llum per molècules asimètriques.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fluorescents de Xenó

El Xenó és un element químic de la taula periòdica el símbol del qual és Xe i el seu nombre atòmic és 54. Gas noble inodor, molt pesat, incolor, el xenó està present en l'atmosfera terrestre només en traces i va ser part del primer compost de gas noble sintetitzat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització Sud-àfrica

Sud-àfrica és una república a l'extrem més meridional d'Àfrica. Limita al nord amb Namíbia, Botswana i Zimbabwe, al nordest amb Moçambic i Swazilàndia. Lesotho és un país contingut en la seva totalitat dins les fronteres de Sud-àfrica.

Ètnicament parlant, Sud-àfrica és un dels països més diversos d'Àfrica, i concentra la major quantitat de població blanca del continent. Conflictes racials i ètnics han jugat un paper destacat en gran part de la història i política del país.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Tauler d'escacs

Els escacs són un joc de taula en què s'enfronten dos jugadors. Simula una batalla entre dos exèrcits, representats per les peces d'un i altre jugador, en un camp de batalla, el tauler d'escacs o escaquer. Cada jugador és l'estrateg que dirigeix el combat amb l'objectiu de guanyar la partida. És especialment popular per la seva complexitat, els diversos nivells de qualitat de joc (que va des des del que tenen els nens petits fins als anomenats grans mestres), així com la multiplicitat de combinacions possibles. Hom ha calculat que el nombre de partides diferents que es podrien arribar a fer és un nombre del mateix ordre que el de partícules elementals que formen l'univers. Tot això fa que sigui l'únic joc de taula que té la consideració d'esport.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Foto en color de la lluna presa per la sonda Galileo el 9 de desembre de 1990

La Lluna és l'únic satèl·lit natural de la Terra. El seu diàmetre és de 3.476 km, la seva superfície de 37.700.000 km2 i el seu volum de 21.860.000 km3.

La Lluna triga a girar al voltant de la Terra 27 dies 7 hores 43 minuts i 11,5 segons si es considera el gir respecte el fons estel·lar (revolució sideral); ara bé, si es considera respecte el Sol (revolució sinòdica) aleshores triga 29 dies 12 hores 44 minuts i 2,9 segons. Açò és perquè en aquest lapse la Terra ha girat al voltant del Sol.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bust d'Alexandre el Gran

Alexandre III el Gran (Αλέξανδρος), nascut a la fi de juliol del 356 aC i mort el 10 de juny del 323, va ser rei de Macedònia (336-323 aC), conqueridor de l'Imperi Persa i un dels líders militars més importants del món antic. És potser una de les figures més atractives de la Història.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Miniatures de "Lo Breviari d'amor"

La cançó és un genere trobadoresc condicionat pel contingut.

Els trobadors expressaven els seus sentiments a través de la composició que es denomina cançó (canso).

El seu tema central i gairebé exclusiu és l'amor: l'amor cortès (o fin'amor) que participa dels aspectes socials i espirituals de l'època medieval.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Sir Isaac Newton

Sir Isaac Newton (25 de desembre de 1642 - 20 de març de 1727) va ser un alquimista, matemàtic, científic, i filòsof anglès.

Newton és l'autor dels Philosophiae Naturalis Principia Mathematica (1687), on descriu la llei de la gravitació universal i les tres lleis del moviment, (lleis de la inèrcia), base de la mecànica clàssica. Newton fou el primer que demostrà que les lleis naturals governen els moviments de la Terra i del cel. Newton també creà un model matemàtic per a les lleis de Kepler del moviment dels planetes. Volia també ampliar les seves lleis argumentant que les òrbites (com les dels estels amb cua) no eren solament el·líptiques sinó que també podien ser hiperbòliques i parabòliques. Newton també demostrà que la llum blanca està composta d'una mescla dels altres colors. Són també notables els seus arguments a favor que la llum està composta de partícules (enlloc d'ones).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Ausiàs March

Fill del també cavaller i poeta Pere March, Ausiàs March va nàixer a Gandia cap al 1397. De molt jove prengué part en les expedicions que Alfons el Magnànim realitzà pel Mediterrani. A partir dels vint-i-set anys ja no eixiria de la seua terra. Primer a Gandia, on administrava les seues propietats i més tard a València, on tingué una vida molt moguda i desordenada. Als quaranta anys es casà amb Isabel Martorell, germana de Joanot Martorell i va enviduar dos anys després. El 1443 es tornà a casar, ara amb Joana Escorna, que també va morir jove. Ausiàs March va morir el 3 de març de 1459 a València. Cinc fills bastards i cap de legítim li han estat reconeguts.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Johannes Kepler

Johannes Kepler (27 de desembre, 1571 - 15 de novembre , 1630), va ser un astrònom i matemàtic alemany, i va ser una figura clau en la revolució científica, fonamentalment conegut per les seves lleis sobre el moviment dels planetes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


França a vista de satèl·lit

França és un estat de l'Europa occidental que limita a l'oest amb l'oceà Atlàntic; al nord amb el canal de la Mànega, el pas de Calais –que la separa del Regne Unit– i la mar del Nord; a l'est amb Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Suïssa i Itàlia, i al sud amb Espanya, Andorra, Mònaco i la mar Mediterrània. La França metropolitana està formada, a més, per l'illa de Còrsega, a la Mediterrània, situada al nord de l'illa italiana de Sardenya. A més a més, inclou tot d'illes i territoris d'ultramar, repartits arreu del món

vista en solitari - discussió - edició - historial


Esquema d'un tsunami

Un Tsunami (津波 en japonès ona de port, Kunrei-shiki: Tunami), és una sèrie d'ones massives que poden tenir lloc després d'un terratrèmol, activitat volcànica , esllavissament submarí, impacte d'un meteorit en el mar o, fins i tot, grans trossos d'illa esllavissant-se al mar. Per al cas més freqüent, els moviments tectònics, els tsunamis són importants a partir de maremots de magnitud de més de 6.4 a l'escala de Richter i són vertaderament devastadors a partir de 7.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Thomas Alva Edison

Thomas Alva Edison (11 de febrer de 184718 d'octubre de 1931 inventor i home de negocis dels Estats Units que va desenvolupar mols aparells importants. “El mag de Menlo Park” va ser un dels primers inventors que va aplicar els principis de la producció en massa a la invenció.

Edison va ser considerat un del més prolífics inventors del seu temps, va aconseguir 1.093 patents al seu nom. La majoria d'aquests invents no eren completament originals, i eren fets veritablement pels seus nombrosos empleats. Edison va ser criticat per no compartir els mèrits.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Florència: Vista des del Piazzale Michelangelo. Hi destaquen, d'esquerra a dreta, els edificis del Palazzo Vecchio, la Catedral i l'església de Santa Croce. En primer terme, mig amagat pels arbres, el riu Arno

Florència (en italià Firenze) és una ciutat d'Itàlia, capital de la província homònima i de la regió de la Toscana, al centre de la península itàlica.

Florència és considerada el bressol del Renaixement i destaca per la seva riquesa arquitectònica i els seus museus. El domini de la ciutat per part de la família dels Mèdici és fonamental per entendre el paper d'aquesta ciutat a la història de l'art.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa del Quebec

El Quebec (en francès Québec, conegut també com "la belle province") és una província canadenca amb una població de 7'5 milions d'habitants. La majoria dels quebequesos parlen francès i això fa del Quebec l'únic territori de llengua francesa majoritària de l'Amèrica del Nord i dels pocs a Amèrica.

La capital del Quebec és la ciutat de Quebec. La ciutat més poblada del Quebec és Mont-real que és la segona ciutat més gran del món on es parla francès.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Clotoide

La clotoide (també anomenada espiral de Cornu) és una corba plana en forma d'espiral doble (tot i que no és una espiral), amb simetria central. Des del seu origen (punt O), de curvatura nul·la i radi infinit, el seu radi de curvatura va disminuïnt al llarg que s'avança per les dues branques, de manera que el producte entre el radi de curvatura i la distància recorreguda mesurada damunt la corba roman constant. Així, les dues branques de la clotoide es van recargolant i tendeixen a convergir en els dos punts impropis de la corba (C) i (C'), de radi nul i on s'hi arribarà després de recórrer damunt la corba una distància infinita, després d'haver fet infinites voltes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Comtats de Berà i de Gaucelm

Berà va ser el primer Comte de Barcelona, on va governar del 801 fins al 820. També va ser Comte de Girona, Besalú, i Osona (812 o 817 - 820), i Comte de Rasès i Conflent (790 - 820). D'origen got.

Era fill de Guillem I el Sant, Comte de Tolosa (cosí de Carlemany) i de la dama goda Khunegunda, que va ser la seva primera muller. Després del 790 el seu pare li va confiar el govern dels comtat de Rasès i de Conflent; un altre fill anomenat Gaucelm (d'un segon matrimoni) va ser encarregat pel mateix temps o poc després dels comtats del Rosselló (inclòs el pagus de Vallespir) i Empúries.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa de Bolívia

La República de Bolívia és un dels dos únics estats de l'Amèrica del Sud sense sortida a l'oceà, un dels més pobres de l'Amèrica Llatina i una de les regions més altes del món. Limita al nord i a l'est amb les regions més selvàtiques del Brasil, al sud amb el Paraguai i l'Argentina, al sud-oest amb Xile i a l'oest amb el Perú.

Té força població indígena (d'un 56% a un 70%) i manté reivindicacions territorials amb Xile per la franja d'Arica, que li permetria la sortida a l'oceà Pacífic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Il·lustració del Tirant Lo Blanch

El valencià és la denominació històrica, tradicional, i estatutària que rep al País Valencià la mateixa llengua que s'anomena oficialment català a Catalunya, Illes Balears, i Andorra. Constitueix, per altra banda, una entitat lingüística pròpia que resulta ser una de les principals variants dialectals de l'idioma, juntament amb el català central, i el català mallorquí.

El País Valencià compta amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) com a ens oficial encarregat d'elaborar la normativa lingüística de la llengua des de la pròpia modalitat valenciana, juntament amb l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Aquest ens va ser creat creat per la Generalitat Valenciana en 1998 amb el consens majoritari de les Corts Valencianes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Coronació del rei el 1340

Jaume el Conqueridor (Montpeller 1208 - València 1276), Rei d'Aragó, de Mallorca i de València, Comte de Barcelona i d'Urgell, i senyor de Montpeller.

Fill i successor de Pere I el Catòlic (1213) al tron de la corona d'Aragó. Pare d'en Pere i Jaume.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El Dàvid de Michelangelo

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (Caprese 6 de març de 1475 - Roma 18 de febrer de 1564), també conegut com Michelangelo o Miquel Àngel va ser un escultor, pintor i arquitecte renaixentista.

Des de molt jove va manifestar els seus dots artístics per a l'escultura en què aviat començà a despuntar. Després de superar l'oposició de la seua família, va entrar a l'abril de 1488 en el taller de Ghirlandaio, on va romandre com a aprenent durant un any, passat el qual, davall la tutela de Bertoldo di Giovanni, va començar a freqüentar el Jardí dels Mèdici de Sant Marc, on va estudiar les escultures antigues allí reunides.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de Puebla

La ciutat de Puebla, el nom oficial de la qual és Heroica Puebla de Zaragoza, també és coneguda com La Puebla de los Ángeles o Angelópolis. És la capital i la ciutat més gran de l'estat que té el mateix nom, i la quarta més gran i important de Mèxic. És una ciutat bella on es troben l'antic i el nou: les indústries d'alta tecnologia juntament amb els tallers d'artesania, els gratacels recentment construïts i els edificis de tipus colonial de 400 anys d'antiguitat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El planeta Urà

Urà és el setè planeta del sistema solar segons la seva distància al Sol, el tercer quant a diàmetre però el quart quant a massa ja que és menys dens que Neptú. És un gegant gasós i forma part dels planetes exteriors.

No era conegut a l'antiguitat, encara que sí que havia sigut observat i confós amb estrelles moltes vegades. La primera observació registrada és de John Flamsteed, que el va catalogar com l'estrella 34 Tauri en 1690. Va ser descobert per William Herschel el 1781. Ha estat visitat per una única sonda espacial, la Voyager 2, el 1986. Rep el seu nom d'un dels déus primordials de la mitologia grega, Urà, la personificació del cel.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut dels Països Baixos

Els Països Baixos (Nederland en neerlandès i Nederlân en frisó) són un estat d´Europa occidental situat a la desembocadura dels rius Rin i Mosa. Limiten al nord i a l´oest amb el Mar del Nord, al sud amb Bèlgica i a l´est amb Alemanya.

El sistema de govern és una monarquia constitucional.

Són oficials i s'hi parla el neerlandès i el frisó.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Taulell de Go

El go és un joc de taula d'estratègia, originari de la Xina, on es va desenvolupar entre els anys 2000 i 200 aC. És molt popular a l'Àsia oriental (sobretot Xina, Corea i Japó), però cada vegada més també arreu del món.

El nom original del joc, en xinès, és 圍棋 wéiqí (pronunciat Ueitxíi). En japonès és 囲碁 igo i en coreà 바둑 baduk.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs