[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/gener - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/gener

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats de gener

Charles Laughton

Charles Laughton (nascut l'1 de juliol de 1899 a Scarborough (Yorkshire, Anglaterra - mort el 15 de desembre de 1962 a Los Angeles, Califòrnia, Estats Units) va ser un actor i director de cinema i teatre nascut al Regne Unit i nacionalitzat ciutadà estatunidenc el 1950 .

Potser més conegut pel públic d'avui dia com el director de The Night of the Hunter, Charles Laughton va ser també un actor gran entre els grans, tant al teatre com al cinema. Billy Wilder va dir d'ell que era el millor actor amb qui mai havia treballat... de fet, afegia Wilder amb entusiasme, en la seva opinió, Laughton era "el més gran de tots els actors".

vista en solitari - discussió - edició - historial


Joana d'Arc

Joana d'Arc o Jeanne la Pucelle (Joana la Donzella) és la patrona de França en l'actualitat a més de formar part dels seus herois nacionals. Dissortadament, es desconeix la seva data de naixement, però se sap que ben bé estaria entre els anys 1407 i 1412. Se sap amb més certesa, però, que va morir a Rouen el 30 de maig de 1431 cremada públicament acusada d'heretge.

Nogensmenys, tot i el profund consens, alguns autors s'han esforçat a dir que va aconseguir fugir a temps de les brases gràcies a una evasió i, hauria mort uns quants anys després, el 1449, ja casada. Això, però, es deu a l'aparició de les anomenades "falses Joanes d'Arc", que aparegueren després de la mort de la Pucelle.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Ravel al piano

Joseph Maurice Ravel, (Ciboure, Pirineus Atlàntics, 7 de març 1875París, 28 de desembre 1937), compositor francès del segle XX. La seua obra, amb un estil neoclàssic audaç, és el fruit d'una herència complexa i de recerques musicals que han revolucionat el piano i la música orquestral. Reconegut com un mestre de l'orquestració i un artesà meticulós, conreà la perfecció formal tot restant profundament humà, Ravel va excel·lir en evocar «els jocs més subtils de la intel·ligència i les expansions més secretes del cor» (Le Robert).

Autor del cèlebre Bolero, és actualment un dels músics més interpretats arreu del món.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Empresa Novartis Farmacèutica

La indústria farmacèutica és un sector dedicat a la desenvolupament, fabricació i preparació de productes químics medicinals per a la prevenció o tractament de les malalties. Algunes empreses del sector fabriquen productes químics farmacèutics a granel (producció primària), i totes elles els preparen per al seu ús mèdic mitjançant mètodes coneguts col·lectivament com a producció secundària. Entre els processos de producció secundària, altament automatitzats, es troben la fabricació de fàrmacs dosificats, com a pastilles, càpsules o sobres per a administració oral, solucions per a injecció, òvuls i supositoris.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Arbre del pa

L'arbre del pa (Artocarpus altilis i similars) és una espècie pertanyent al gènere dels Artocarpus, dins la tribu de les artocàrpies, de la família de les Moràcies amb centenars de varietats d'arbres distribuïdes del sud-est asiàtic (Filipines i Indonèsia) a la Polinèsia, passant per totes les terres d'Oceania. L'acció antròpica ha distribuït l'espècie per totes les àrees tropicals del planeta, especialment la zona antillana. L'espècies més coneguda és l'Artocarpus altilis o arbre del pa pròpiament dit. Aquesta espècie, juntament amb el kathal (Artocarpus heterophyllus) són les més cultivades del gènere arreu del món.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Un trilobit

Els trilobits (trilobita, tres lòbuls en llatí) foren una classe d'artròpodes marins fòssils que van viure des del període Cambrià (aparició dels primers éssers marins) fins el Permià, és a dir, durant tot el Paleozoic.

Durant l'Ordovicià i el Silurià es va donar la seva màxima expansió i cap el Devonià (aparició dels peixos amb escates), van començar a extingir-se diverses famílies. Les dues darreres, Proetida i Phillipsia, es van extingir completament amb la primera gran extinció massiva del Permià.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localitzacions on es jugaren partits

La Copa del Món de la FIFA Alemanya 2006™ (FIFA Fußball-Weltmeisterschaft Deutschland 2006™, en alemany) és la XVIII edició de la Copa del Món de Futbol disputada a Alemanya, entre el 9 de juny i el 9 de juliol de 2006. És el segon cop que s'hi disputa un Campionat del Món de futbol, el primer cop fou la Copa del Món de Futbol 1974 a la llavors Alemanya Occidental.

Per a aquest torneig, 197 seleccions (gairebé la totalitat de les pertanyents a la FIFA) van participar a les rondes classificadores, arribant a un nou rècord històrics de participants. D'aquests, 32 equips van participar en la fase final del torneig.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fotografia de Bucarest

Bucarest (Bucureşti en romanès) és la capital de Romania i actualment la ciutat més gran i el centre industrial i comercial més important d'aquest país. La primera vegada que apareix el mot Bucarest és cap l'any 1459. Va convertir-se en capital de Romania l'any 1862. Des d'aleshores ha experimentat una transformació contínua, esdevenint actualment el més important centre artístic, cultural i de audiovisual romanès. En el període interbèl·lic entre la Primera Guerra Mundial i la Segona Guerra Mundial a Bucarest es va desenvolupar una arquitectura elegant i una elit intel·lectual que li va fer merèixer el pseudònim del Petit París o París de l'Est. Actualment la capital té el mateix nivell administratiu que una província (judeţ en romanès) i està dividida en sis sectors.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Camp Nou

El Futbol Club Barcelona, popularment conegut com a Barça, és l'entitat esportiva futbolística més important de Catalunya, pel que fa a projecció i massa social. És també una de les societats esportives més prestigioses del món que, a banda del futbol, competeix en molts d'altres esports d'equip entre els que destaquen el bàsquet, l'handbol i l'hoquei patins.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de Girona

Girona és una ciutat del nord-est de Catalunya, capital de la comarca del Gironès i de la província de Girona. Tenia 86.672 habitants l'any 2005.

La ciutat de Girona és situada a la confluència dels rius Onyar, Güell, Galligants i Ter, a una altitud de 70 m, a l'anomenat pla de Girona.

Girona limita al nord amb els municipis de Sant Julià de Ramis i Sarrià de Ter; a l'est, els de Celrà i Juià; al sud-est, amb el de Quart; al sud-oest, amb els de Fornells de la Selva i Vilablareix; i a l'oest amb els de Salt i Sant Gregori.

vista en solitari - discussió - edició - historial


l castell de Bellver des de llevant. El pinar tapa el revellí

El castell de Bellver és un castell d'estil gòtic català del principi del s. XIV situat a uns tres quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Palma, dalt d'un puig de devers 112 m. Té vistes panoràmiques damunt la ciutat, el seu port principal i el de Portopí, la serra de Tramuntana i el pla central de Mallorca, les quals li donen el nom (del català medieval "bell veer"). Amb el de Restormel (Cornualla) i el de Michelstetten (Baixa Àustria), al qual serví de model, és un dels tres únics castells europeus de planta circular. Té una planta poligonal amb dos eixos de simetria el Castel del Monte (1240).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estadi Olímpic Lluís Companys

El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona és una Societat Anònima Esportiva catalana de la ciutat de Barcelona, fundada com a club esportiu el 28 d'octubre de 1900. Actualment, l'Espanyol juga a la primera divisió de la Lliga espanyola. Els seguidors de l'Espanyol s'anomenen popularment "periquitos".

El Capital Social de la Societat és de 16.861.094,02 euros, dividit en 280.545 accions, amb valor nominal 60,10121 euros, estant subscrit i desemborsat en la seva totalitat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bosc de Teutoburg

La batalla del bosc de Teutoburg és una batalla que tingué lloc a la província romana de la Germània Magna (Germania Magna, actual oest d'Alemanya) entre un exèrcit romà i una confederació de pobles germànics. Van ser destruïdes tres legions romanes, sota el comandament del governador Publi Quintili Varus, a mans dels germànics comandats per Armini. Tot i que la batalla ocorregué en diversos llocs perquè l'exèrcit romà es trobava en marxa, tradicionalment es creu que tingué lloc a prop de la muntanya de Kalkriese. La batalla fou coneguda entre els romans com clades uariana («el desastre de Varus»).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vista de la platja de Ponent de gom a gom

Benidorm (IPA: [be·ni·'dɔɾm]) és una població valenciana de la comarca de la Marina Baixa. Està situada al centre de la Marina Baixa i delimita per l'est amb els municipis de L'Alfàs del Pi, La Nucia i Polop, pel nord amb Benimantell i per l'oest amb Finestrat.

Coneguda arreu per les seues platges, gratacels i ambient nocturn i per ser un destí turístic de gents d'arreu l'Estat i Europa. És el municipi més dens i populós de les dues Marines amb 1.756,55 hab/km² de densitat i 67.627 habitants (2006). La seua rodalia forma l'Àrea Metropolitana de Benidorm, formada per Benidorm, Finestrat, La Nucia, Polop, L'Alfàs del Pi i Altea amb 182.302 habitants i la núm. 28 en el rànquing de l'Estat Espanyol.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Carrer bilingüe de Tolosa

L'occità o llengua d'oc és la llengua romànica pròpia d'Occitània. El domini lingüístic actual de l'occità s'estén per quatre estats:

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gravat del segle XVIII

El tahitià (o reo Tahiti) és una llengua austronèsia parlada a l'illa de Tahití i a la resta de les illes de la Societat. Forma part del grup polinesi oriental i es considera la llengua nuclear de les llengües tahítiques. El tahitià és la llengua més promiment del reo mā’ohi, el nom que reben el conjunt de llengües parlades a la Polinèsia Francesa, més enllà de la seva adscripció a un grup lingüístic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estàtua commemorant la Fundació de Tenochtitlan, Ciutat de Mèxic

Tenochtitlan o México-Tenochtitlan (l'ortografia alternativa Tenotxtitlan o Tenotxtítlan també ha estat utilitzada en català) era la capital de l'Imperi Asteca. Va ser construïda el 1325 sobre una illa enmig del Llac de Texcoco. Es va convertir en la ciutat més poderosa de Mesoamèrica, i una de les ciutats més grans del món, fins al 1521, quan va ser destruïda pels conqueridors espanyols. La Ciutat de Mèxic es va construir sobre les ruïnes de Tenochtitlan.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fotografia per satèl·lit del País Valencià

El País Valencià és un país d'Europa i de la Mediterrània situat a l'est de la Península Ibèrica. Hui dia és una comunitat autònoma d'Espanya amb el nom oficial de Comunitat Valenciana, i és reconegut com a nacionalitat en el seu Estatut d'Autonomia. S'estén entre el riu Sénia a Vinaròs i fins a Pilar de la Horadada, un poc més enllà del riu Segura, amb una delimitació terrestre de 840 km de longitud, i 518 km de longitud de costa. A més a més, les illes mediterrànies de Nova Tabarca i de les Columbretes, són també d'administració valenciana. La seua posició geogràfica és 40º 47' a l'extrem nord, 37º 51' a l'extrem sud, 0º 31' E a l'extrem oriental, i 1º 32' O a l'extrem occidental.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Metro de la Plaça Catalunya

El Metro de Barcelona s'inaugurà el 1924 , amb una primera línia sota el nom de Gran Metro (actual L3), que circulava únicament entre Lesseps i Pl. Catalunya. Dos anys més tard s'inicià el servei del Metro Transversal entre Bordeta i Catalunya (actual L1) que fou construït amb motiu de l'Exposició Universal de Barcelona de 1929, unint el centre de la ciutat amb l'exposició, a la Pl. Espanya i Montjuïc.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa general de l'antiga Núbia

Núbia és el nom que portava la regió del sud de l'antic Egipte, més enllà de la primera cascada del Nil. La regió s'estenia fins a la sisena cascada, a la vora de l'actual Khartum. Núbia es divideix en dues regions: Alta Núbia (al sud, des de la segona a la sisena cascada) i Baixa Núbia (regió al nord, fins a 400 km més enllà de la primera cascada i a la vora de la segona). El seu nom podria derivar de la paraula de l'antic egipci, Nub, que vol dir or.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fronteres actuals de l'Equador i situació de les principals ciutats

La història de l'Equador es pot dividir en tres grans períodes: el període prehispànic, des de l'arribada de l'ésser humà a la zona fins a la invasió i integració del territori a l'imperi inca (fins el 1535); el període colonial, durant el qual el territori actual de l'Equador correspongué aproximadament a la Reial Audiència de Quito (1535-1822); finalment el període republicà, des de la independència, integració a la Gran Colòmbia i posterior separació, fins a l'actualitat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Figura de la morera

La muixeranga són un conjunt de danses i castells humans originaris del País Valencià i que principalment es preserven a Algemesí (Ribera Alta), però també existeixen colles i grups a altres diversos indrets de les comarques valencianes.

Més que una dansa pròpiament dita, és un conjunt de quadres plàstics amb intencionalitat representativa, que participa en les processons de la Mare de Déu de la Salut, la Festa Major d'Algemesí (7 i 8 de setembre).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Palau de la Generalitat de Catalunya

El Palau de la Generalitat és la seu de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, i un dels pocs edificis d'origen medieval a Europa que es manté com a seu del govern i de la institució que el va construir, la Generalitat de Catalunya. Es troba al barri gòtic de la ciutat de Barcelona.

El Palau de la Generalitat és un dels símbols més preats de la nació catalana, entre altres motius pel fet que ha aconseguit superar contingències històriques i polítiques i perquè s'erigeix, juntament amb el Palau del Parlament, en un baluard de la democràcia a Catalunya.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estatua de Don Pelayo

La Reconquesta és el nom amb que es coneix internacionalment al procés històric per mitjà del qual els regnes cristians del nord de la península ibèrica van conquerir progressivament l'al-Àndalus. Es considera que va començar el 722 com a resistència de les societats muntanyenques a l'avanç dels musulmans amb la Batalla de Covadonga i va finalitzar el 1492 amb la conquesta del Regne de Granada.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Pintura de la civilització asteca

Els asteques o mexiques van constituir un poble de la cultura nahua a la zona de Mesoamèrica que va existir des del segle XIV al segle XVI. Van bastir un gran imperi la capital del qual va ser Tenochtitlan, sobre una illa del llac de Texcoco, on avui es troba la ciutat de Mèxic. Els asteques van parlar la llengua nàhuatl, la qual va ser la lingua franca de tota la regió. En aquest article totes les paraules del nàhuatl amb terminació lli es pronuncien "l·li" en català.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fotografia d'un correfoc

El ball de Diables és una de les tradicions més arrelades inicialment a Catalunya, i posteriorment al País Valencià i a les Illes Balears. Actualment, la seva participació en les cercaviles, en les processons i en els correfocs s'han convertit en una part essencial de les festes majors de molts pobles i ciutats.

L'origen dels balls parlats és incert i arriscat de precisar, però sembla ser que deriva del teatre medieval de carrer. Bàsicament, la via de transmissió del ball popular (balls parlats o amb parlaments, danses, etc.) ha estat la via oral. Així doncs, és lògic que en aquest traspàs hagin arribat alterats respecte a la seva versió original.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa del món segons formes de govern

La forma de govern, sistema de govern o tipus de règim són diferents termes per referir-se al conjunt de les institucions polítiques per mitjà de les quals un estat s’organitza per a exercir els seus poders sobre una comunitat política. Cal notar que aquesta definició és vàlida encara que el govern sigui il·legítim o si està incapacitat per a exercir els seus poders.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa del nòrdic antic

El nòrdic antic era la llengua germànica parlada pels habitants d'Escandinàvia i les seves colònies d'ultramar des dels inicis de l'època vikinga fins l'any 1300 aproximadament. Aquesta llengua sorgí del proto-nòrdic durant el segle VIII i en evolucionar, acabà donant lloc a totes les llengües escandinaves.

A causa del fet que la majoria dels textos que han sobreviscut provenen de la Islàndia medieval, la variant estàndard de facto d'aquesta llengua és el dialecte occidental, és a dir, els antics noruec i islandès. Aquest fet fa que, a vegades, per parlar de l'antic nòrdic es parli d'antic islandès o d'antic noruec.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Quadre d'en Napoleó

Les Guerres Napoleòniques són les que es van produir durant el període que Napoleó Bonaparte va governar França. En part van ser una extensió dels conflictes que varen esclatar amb motiu de la Revolució Francesa, i que es varen perllongar al llarg de tot el Primer Imperi Francès. No hi ha un consens sobre el moment exacte en què aquestes varen començar. Hi ha un sector dels historiadors que considera que varen començar quan Napoleó va arribar al poder a França el novembre de 1799, mentre que d'altres defensen que han de situar-se al període bèl·lic entre 1799 i 1802 en el context de les Guerres Revolucionàries Franceses, i més concretament en la declaració de guerra entre el Regne Unit i França l'any 1803, que prèviament havia estat precedit per un breu període de pau arran de la signatura del Tractat d'Amiens a l'any 1802.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Lluís XIV de França

Lluís XIV (5 de setembre de 16381 de setembre de 1715) va regnar com a Rei de França i Rei de Navarra, el tercer de la Casa de Borbó (dins la Dinastia Capeta), des del 14 de maig de 1643 fins a la seva mort. També va ostentar el títol de Comte de Barcelona fins al 1652. Va heretar la Corona amb quatre anys, però no va assumir cap control del govern en persona fins a la mort del seu primer ministre, el Cardenal Mazzarino, al 1661. Lluís XIV, conegut com El Rei Sol (Francès: Le Roi Soleil) i com Lluís el Gran (en francès Louis le Grand), regnà a França durant setanta-dos anys: el regnat més llarg de la història dels monarques francesos i de cap monarca d'un altre país europeu "major".

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera del País Valencià

La bandera del País Valencià és actualment la Senyera Coronada Valenciana com assenyala l'article 4 de l'Estatut valencià. També és coneguda com a Senyera Tricolor, en certs àmbits com a Real Senyera, i en el passat també va ser coneguda com a Senyera del Rat Penat.

En origen, aquesta era la bandera local de la ciutat de València. A partir de la Renaixença el moviment polític valencianista la va reivindicar i utilitzar majoritàriament com a símbol propi del País Valencià, i des de 1982, després d'un llarg conflicte que encara dura, es va convertir en la bandera autonòmica oficial.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs