[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teatre - Viquipèdia

Teatre

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la disciplina artística. Per a altres significats, vegeu «Teatre (edifici)».


El teatre (del grec Theatrón, "lloc per contemplar") és una art escènica en la qual uns actors representen una història fictícia a partir d'un text, gesticulacions i/o música davant d'un públic.

Taula de continguts

[edita] Característiques generals

  • hi ha una història que transcorre en un temps i un espai a uns personatges
  • el públic veu directament els fets, els personatges són els actors i tota la trama és un diàleg
  • es tracta d'una producció i recepció col·lectiva. La producció és col·lectiva perquè intervenen diverses persones per muntar l'obra i sempre que un director interpreta un text, esdevé en part el seu autor
  • hi ha una doble ficció: la que fingeixen els actors quan munten l'espectacle i la pròpia de la història
  • és un gènere que admet diversos mitjans expressius: el gest, la música, la veu, la il·luminació, el vestuari...
  • si el text és escrit, l'autor pot indicar amb acotacions com vol que es representi l'obra però aquesta pot variar, és per tant un art dinàmic

[edita] Gèneres teatrals

Hi ha diversos gèneres teatrals:

[edita] Teatre en l'educació

El teatre apareix a l'àmbit de l'educació reglada de diferent maneres. Principalment com a matèria optativa anomenada "Dramatització/teatre", o com a crèdit variable de Teatre a l'ESO pretén integrar dues maneres d'entendre les activitats dramàtiques en l'ensenyament i aprenentatge, ambdues igualment vàlides. La dramatització, més centrada en el desenvolupament personal, i el teatre, més dirigit cap a les pràctiques artístiques. Aquesta doble visió no significa dicotomia ni separació, ja que ambdós enfocaments tenen una arrel comuna: el llenguatge dramàtic.

Tant la dramatització com el teatre són formes de representació que utilitzen el cos, la veu, l'espai i el temps escènics per tal d'expressar i comunicar idees, sentiments i vivències. La dramatització pot entendre's, a més, com un procediment consistent a donar forma teatral a alguna cosa que en principi no la té.

La dramatització és una forma d'expressió (del mateix nivell que l'expressió oral, l'expressió escrita, l'expressió plàstica i la rítmico-musical) que utilitza els signes i la sintaxi propis del llenguatge dramàtic. Es caracteritza per integrar els diferents llenguatges (verbal, plàstic, rítmico-musical, corporal) i per constituir un poderós mitjà d'aprenentatge, ja que implica simultàniament aspectes cognoscitius, afectius i psicomotrius.

[edita] Autors de teatre catalans


Aquest article tracta sobre un tema bàsic que és d'interès general però és tanmateix molt curt. És important que temes bàsics com aquests tinguin la informació que cal a la Viquipèdia, i seria convenient que aquest article fos expandit substancialment. Quan aquest tema tingui la informació necessària, elimineu-ne aquest avís.