[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Teatre musical - Viquipèdia

Teatre musical

De Viquipèdia


Un musical o una obra de teatre musical és una obra escènica que pertany a la vegada a un gènere musical i a un gènere teatral típic de la cultura anglosaxona, es tracta d'una forma de teatre que habitualment combina música, cançó, ball i diàlegs. Se sol representar en grans escenaris, principalment els del West End de Londres i els de Broadway, a Nova York. Produccions amb pressupostos menors acostumen a estrenar-se en teatres més petits, els denominats Off-Broadway, i fins i tot s'ha creat una categoria per a englobar aquelles sales petites en les quals es representen musicals de pressupost molt més reduït. Ja fa temps que els musicals han sortit del seu context anglosaxó original i s'han exportat i adaptat a països de tot el món com Alemanya, Àustria, el Canadà, França, el Japó, Holanda, Austràlia o Espanya.

A cada lloc ha constituït un reclam turístic que s'ha sumat als que cada indret ja posseïa i s'ha sobreposat a les diferents tradicions autòctones més o menys fortes de música escènica. En el cas de Catalunya s'ha sumat a les tradicions, de l'òpera, la revista musical i la sarsuela.

Alguns musicals especialment famosos arreu del món, dels quals s'han fet traduccions i adaptacions arreu i s'han portat al cinema són Jesucrist SuperStar, Grease, West Side Story, El Fantasma de l'òpera, Cats, Les Misérables, Chicago o Rent.

[edita] Musicals en català

D'un temps ençà a Catalunya s'han començat a crear i produir musicals. La companyia que més ha fet en aquest sentit ha estat Dagoll Dagom que han creat, produït i representat musicals com La nit de Sant Joan, Mar i cel i Flor de Nit; Gaudí va ser produïda per Barcelona Teatre Musical. Al mateix temps s'han produït, també, adaptacions de musicals d'èxit a Londres i Broadway; i ,aprofitant el bon moment del musical, s'han produït adaptacions d'operetes de W. S. Gilbert i Arthur Sullivan com The Mikado o The Pirates of Penzance. En els darrers anys han proliferat arreu els espectacles a base de cançons prou conegudes de grups de culte com per exemple Mamma Mia, estrenada a Londres, a base de cançons del grup ABBA, We will rock you, amb cançons de Queen, o Hoy no me puedo levantar, partint del repertori de Mecano.

Llista de Musicals en català

  • 1993. Casem-nos una mica, de Stephen Sondheim. Direcció de Pere Planella. Adaptació de Guillem-Jordi Graells. Direcció musical de Lluís Vidal. Intèrprets: Nina i Pep Anton Muñoz.
  • 1995. Sweeney Todd. El barber diabòlic del carrer Fleet, de Stephen Sondheim. Direcció de Mario Gas. Estrenat al Teatre Poliorama de Barcelona.
  • 1995. T'odio amor meu, basat en històries de Dorothy Parquer. Música de Cole Porter i Joan Vives. Text de Joan Lluís Bozzo, Anna Rosa Cisquella i Miquel Periel. Estrenat al Teatre Victòria de Barcelona el dia 10 de gener de 1995.
  • 1997. Company, de Stephen Sondheim. Dirigida per Calixto Bieito
  • 2000. A Little Night Music, de Stephen Sondheim. Dirigida per Mario Gas.
  • 2007. Boscos endins, de Stephen Sondheim. Dirigida per Joan Lluís Bozzo