[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Portal:Futbol/article del mes - Viquipèdia

Portal:Futbol/article del mes

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats de Futbol

La medalla de l'orde de la Victòria

Històricament s'ha conegut com a selecció o seleccions catalanes de futbol a les formacions que han competit sota la jurisdicció de la Federació Catalana de Futbol (FCF). La selecció catalana de futbol no està reconeguda per la FIFA, i per tant només pot jugar partits amistosos a nivell internacional. Tanmateix sí que pot competir oficialment com a selecció autonòmica en el sí de les competicions de la Federació Espanyola de Futbol.

Actualment la selecció absoluta masculina té com a nou seleccionador a Pere Gratacós des del desembre de 2005, havent tingut a l'Àngel "Pitxi" Alonso com a anterior seleccionador (període 1995-2005)...


La Copa del Món de la FIFA Alemanya 2006™ (FIFA Fußball-Weltmeisterschaft Deutschland 2006™, en alemany) es la XVIII edició de la Copa del Món de Futbol disputada a Alemanya, entre el 9 de juny i el 9 de juliol de 2006. És el segon cop que s'hi disputa un Campionat del Món de futbol, el primer cop fou la Copa del Món de Futbol 1974 a la llavors Alemanya Occidental.

Per a aquest torneig, 197 seleccions (gairebé la totalitat de les pertanyents a la FIFA) van participar a les rondes classificadores, arribant a un nou rècord històrics de participants. D'aquests, 32 equips van participar en la fase final del torneig.

El campionat, que es va iniciar el 9 de juny al nou estadi de l'Allianz Arena de Munic, va estar compost de dues fases: en la primera, es van conformar 8 grups de 4 equips en cadascun, avançant a la següent ronda els dos millors de cada grup. Els 16 equips classificats es van enfrontar en partits eliminatoris fins que els equips d'Itàlia i França es van enfrontar en la final realitzada en l'Estadi Olímpic de Berlín...


La medalla de l'orde de la Victòria

El Camp Nou és el nom amb el que es coneix l'estadi del FC Barcelona. L'estadi s'ubica al barri barceloní de Les Corts. Fou inaugurat el 24 de setembre del 1957 i té una capacitat per a 98.787 espectadors. Té la màxima qualificació (5 estrelles) que la FIFA pot atorgar a un estadi per acollir partits de futbol. El Camp Nou és un dels majors temples del futbol europeu...


La Unió Europea de Futbol Associació (UEFA), en anglès Union of European Football Associations, és l'organisme encarregat de governar el futbol a Europa. Està integrat per les diverses federacions estatals del continent, organitza les diverses competicions entre estats i clubs europeus, així com els premis i drets de televisió d'aquestes competicions.

És una de les sis confederacions continentals que composen la FIFA. Va ser fundada el 15 de juny de 1954 a Basilea (Suïssa), a partir de les converses mantingudes per la federació francesa, la federació italiana i la federació belga. La seu de l'organisme va ser a París fins l'any 1959 en que es traslladà a Berna. El 1995 es traslladà a la ciutat de Nyon, també a Suïssa. Henri Delaunay va ser el primer secretari general i Ebbe Schwartz el primer president i eren membres 25 federacions estatals. Actualment en formen part 53 associacions, incloses algunes no europees com (Xipre, Turquia, Israel, Geòrgia, Armènia, Azerbaidjan i Kazakhstan)...


Pilota d'Or

La Pilota d'or és el guardó que distingeix el millor jugador europeu de futbol. L'atorga la revista francesa especialitzada France Football.

El jurat el composen periodistes europeus especialitzats, cadascun representant un estat, que han de triar els seus cinc jugadors preferits d'entre el llistat de cinquanta que ha elaborat previament la redacció de la revista. El primer jugador escollit per cada periodista rep cinc punts, mentre que el segon en rep quatre i així successivament.

Aquest guardó va ser creat l'any 1956 per en Gabriel Hanot. Inicialment només hi aspiraven els jugadors europeus. Però des de 1995, qualsevol jugador que formi part d'un equip europeu pot ser escollit. Així, aquell mateix any, el liberià George Weah va ser triat com a pilota d'or...


Un porter es llança per a detindre un tir a porteria

Un porter és el jugador de futbol que defensa la porteria del seu equip i té privilegis especials dintre del joc.

En aquesta posició es requereix de bones reaccions així com ràpides decisions al moment per a detindré el baló. És necessari, per a un equip competitiu, tenir un porter efectiu i confiable, el qual els transmeti seguretat als defensors, per a que aquests puguin obrar tranquil·la i efectivament.

Els porters han de posseir un uniforme distint al dels altres jugadors de camp, el qual consta de: pantalons i samarreta, els quals posseïx un sistema de “colxó” en colzes i en altres parts del cos. A més compten amb guants especials, els quals són utilitzats com un accessori de protecció. No obstant això, aquests també tenen una capa de làtex situada en el palmell, amb la finalitat d'esmorteir i de brindar agarre per a poder assolir una millor aturada o parada.


El G-14 és un grup compost pels 18 clubs de futbol més poderosos d’Europa, tant econòmica com esportivament, encara que no està reconegut per cap de les instàncies oficials de futbol europeu o mundial, ja sigui la UEFA o la FIFA.

Creat en 2000 per a defensar els interessos d'aquests clubs, va contar originalment amb 14 clubs (d'aquí el nom) que en 2002 es va ampliar a 18 sense modificar el nom. El seu propòsit principal i raó de la seva creació va ser fer una contraofensiva als reglaments de la UEFA, que obliga als clubs a alliberar a jugadors convocats per les seves respectives seleccions, ja sigui en compromisos amistosos o oficials per a mantenir l'esperit que "tots els països, per petits que siguin, puguin competir en igualtat de condicions". Aquests clubs exigeixen una compensació per cada jugador alliberat, degut principalment a la gran quantitat de seleccionats nacionals que posseïxen.


Diego Armando Maradona l'any 1979

Diego Armando Maradona (Buenos Aires, Argentina 1960) és l'ex futbolista més famós i conegut de l'Argentina. Considerat com un dels millors jugadors de la història del futbol, va ser escollit el Millor Jugador del Món amb un 53,6% de vots, segons una enquesta d'Internet feta per la FIFA el 2000 ("Fifa Internet Award").

Va debutar a Argentinos Juniors el 1976. Després de bones actuacions va ser traspassat al Boca Juniors on va guanyar un campionat l'any 1980. El 1981 va ser transferit al Futbol Club Barcelona i va guanyar la Copa del Rei. A pesar d'haver demostrat ser un brillant futbolista, una lesió en el turmell, (causada pel defensa Andoni Goikoetxea) i una hepatitis van frustrar les seves possibilitats de triomfar en el futbol espanyol.


El Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona és una Societat Anònima Esportiva catalana de la ciutat de Barcelona, fundada com a club esportiu el 28 d'octubre de 1900.

Actualment, l'Espanyol juga a la primera divisió de la Lliga espanyola. Els seguidors de l'Espanyol s'anomenen popularment "periquitos". El club organitza anualment des de 1974 el Torneig Ciutat de Barcelona a la pretemporada d'estiu.


Equipament de la Selecció de futbol de Nigèria

La Selecció de futbol de Nigèria és l'equip representatiu del país a les competicions oficials. Està dirigida per la Nigeria Football Association, pertanyent a la CAF.

És una selecció amb bastant història internacional, especialment des de la seva primera aparició a una Copa del Món en 1994. Els seus majors assoliments internacionals són la victòria als Jocs Olímpics d’Atlanta 1996 vencent ni més ni menys que a Argentina i avançar a les Copes del Món de 1994 i 1998, on va aconseguir el passatge a vuitens de final, malgrat que després seria eliminada per Itàlia i Dinamarca respectivament. En quant a les competicions continentals, va guanyar en dues ocasions la Copa d'Àfrica de Nacions, en els anys 1980 i 1994. També ha assolit el títol a la Copa del Món Sub-17 en 1985 i 1993, a més de participacions destacades a la Copa del Món Sub-20, on ha obtingut dos subcampionats.


Es coneix popularment com a Llei Bosman una sentència del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees de l'any 1995. La sentència ha adoptat el nom d'un dels demandants, el futbolista belga Jean-Marc Bosman i permet als jugadors de futbol de la Unió Europea canviar de club al finalitzar el seu contracte sense haver de pagar cap compensació econòmica per aquest fet.

El cas va començar l'any 1990, en el qual Jean-Marc Bosman esgotà el seu contracte professional amb el RFC Liège de la Primera divisió belga. En arribar aquest a un acord amb la Unión Sportive Dunkerque per la seva contractació, el seu antic equip li exigí una indemnització que el Dunkerque es negà a pagar, motiu pel qual el club no autoritzà la cessió. Per aquest motiu, Bosman denuncià al club, a la Federació belga i a la UEFA.


El Futbol Club Barcelona, popularment conegut com a Barça, és l'entitat esportiva futbolística més important de Catalunya, pel que fa a projecció, títols i massa social. És també una de les societats esportives més prestigioses del món que, a banda del futbol, competeix en molts d'altres esports d'equip entre els que destaquen el bàsquet, l'handbol i l'hoquei patins...