[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/novembre - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/novembre

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats del novembre

Bombeta d’incandescència

Una bombeta d'incandescència, llum d’incandescència, o làmpada d’incandescència, anomenada normalment bombeta, és un llum elèctric format per una ampolla de vidre a l'interior de la qual hi ha un filament metàl·lic, generalment de tungstè, que produeix llum per incandescència en circular-hi el corrent elèctric. Va ser inventada per Thomas Alva Edison, després d’experimentar amb més de 1000 materials diferents, aconseguir industrialitzar-la amb filament de bambú carbonitzat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Samaruc

El samaruc o samaruquet és un peix (Valencia hispanica) de la família Valenciidae. És un peix d'aigua dolça en perill d’extinció que només es troba als marjals, aiguamolls i ullals (brolladors de rius) al País Valencià.

Freqüentment el nom samaruc s'ha utilitzat com a referent de valenciania, i existeixen nombroses associacions i símbols que prenen aquest nom.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Hiragana NI

En l'escriptura japonesa, els caràcters sil·làbics (o, amb més propietat, moraics) (hiragana) i (katakana) ocupen la 22ena posició en el sistema modern de ordenació alfabètica gojūon (五十音), entre i ; i el quart en el poema iroha, entre i . En la taula a la dreta, que segueix l'ordre gojūon (per columnes, i de dreta a esquerra), es troba en la cinquena columna (な行, "columna NA") i la segona fila (い段, "fila I").

vista en solitari - discussió - edició - historial


La creu, el símbol cristià

El cristianisme és una religió monoteista basada en la vida, els ensenyaments, i d'acord al Nou Testament en la crucifixió i resurrecció de Jesús de Natzaret. Els cristians creuen que Jesús és el fill de Déu i el Messies dels jueus profetitzat en l'Antic Testament o Tanakh. Encara que el cristianisme és monoteista, la majoria dels cristians creuen que Déu existeix en tres persones, Déu Pare, Déu Fill (Jesús) i Déu Esperit Sant, doctrina coneguda com a Santíssima Trinitat. Hi ha vàries confessions o esglésies que s'anomenen cristianes i comparteixen aquesta base, però difereixen en altres aspectes de la seva doctrina, o en la seva organització.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Poma Fuji

La poma es el fruit d'un arbre del genere Malus, que es membre de la família de les rosàcies. Aquest arbre s'anomena comunament pomera, i s'ha cultivat des del començament de la història. La majoria de pomes que es cultiven avui en dia son de l'espècie Malus domestica o híbrids derivats d'aquesta espècie.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Narbona a l'Aude

Narbona (en occità, pronunciat [narbúno]; la forma oficial francesa és Narbonne) és una ciutat de la costa mediterrània de França, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, al nord del Rosselló. Amb 50.000 habitants, anomenats narbonesos, és la vila principal del departament de l'Aude i capital d'un districte (arrondissement) i d'un cantó.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Charles Dickens

Charles John Huffan Dickens (Portsmouth, Anglaterra, 7 de febrer de 1812Gadshill Place, 8 de juny de 1870). Escriptor britànic. Va assistir a l'escola primària dels set als dinou anys. Als deu anys la seva família es va traslladar de Kent a Londres. El seu pare va ser empresonat dos anys més tard per deutes no pagats a causa de que va empitjorar la situació econòmica familiar. Va entrar a treballar en una drogueria com a empaquetador de betums pel calçat, lloc on va poder conèixer les deplorables condicions de vida de les classes socials més baixes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa on s'observa la propagació de la Pesta Negra pel continent europeu a mitjan segle XIV (en alemany)

La Pesta Negra (també coneguda com a Mort Negra) va ser una epidèmia de pesta, que devastà Europa i Àsia a mitjan segle XIV (1347-1351), i es calcula que provocà la mort d'aproximadament un terç de la població europea. L'apel·latiu negra amb què els coetanis anomenaren la malaltia prové del fet que els afectats presentaven taques fosques a la pell com a conseqüència d'hemorràgies subcutànies.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mamífers

Els mamífers (Mammalia) són una classe de vertebrats. Les seves característiques principals són el seu pelatge i l'alimentació de les cries amb llet per mitjà de glàndules mamàries. N'existeixen unes 5.500 espècies arreu del món que són classificades en tres subclasses: els monotremes ponedors d'ous (Prototheria), els marsupials (Metatheria) i els placentaris (Eutheria), als quals pertany l'ésser humà.

Les seves característiques principals són la capa de pèl que els cobreix, les glàndules mamàries amb què les femelles alimenten les cries amb llet, i els tres ossos que conformen la seva orella mitjana. Els primers mamífers van aparèixer a mitjans del període Triàsic; Adelobasileus cromptoni, probable avantpassat de tots els mamífers actuals, va viure a Texas fa 225 milions d'anys.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bill Gates

William Henry Gates III, KBE (nascut el 28 d'octubre de 1955), conegut com Bill Gates, és un empresari americà i un pioner de l'informàtica. Juntament amb altres, va programar l'Altair BASIC original per a l'Altair 880, una microcomputadora primitiva. Va fundar Microsoft juntament amb Paul Allen, empresa de la qual ara és el president i Arquitecte de Programari en Cap.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El Palau de Westminster, vora el Tàmesi

Londres (en anglès London) és la capital d'Anglaterra i del Regne Unit, i és una de les ciutats més grans d'Europa. Es troba al sud de l'illa de Gran Bretanya i dista poques hores del pas de Calais, que separa el Regne Unit de França. Al nord es troba la ciutat de Cambridge (notable seu universitària), mentre que al sud hi ha la de Brighton, famosa localitat turística sobre el canal de la Mànega. Cap a l'oest, en canvi, anant per la M4, s'arriba a la petita ciutat de Windsor, la coneguda residència estiuenca de la Corona anglesa, no gaire lluny de l'aeroport de Heathrow.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Muntanya de Montserrat

Montserrat és, segons la tradició, la muntanya més important i misteriosa de Catalunya. Situada a cavall del Bages, l'Anoia i el Baix Llobregat, s'hi aixeca una abadia benedictina consagrada a la Mare de Déu de Montserrat, una marededéu trobada.

El nom prové de la paraula mont, muntanya, i serrat, cadena muntanyosa.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El símbol més conegut de l'anarquisme des dels anys 60

L'anarquisme és un nom genèric que s'ha donat a les ideologies polítiques i moviments que promouen l'abolició del govern i de tota forma d'autoritat per aconseguir l'anarquia. Els anarquistes consideren que la societat podria estar més ben organitzada sense un govern i proposen diferents maneres de fer-ho.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Cabellera de Berenice

Coma Berenices (Cabellera de Berenice en llatí) era considerat tradicionalment un asterisme, que ha esdevingut una constel·lació. Localitzada devora Leo, era considerat originalment la coa de Leo.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Johannes Brahms

Johannes Brahms (7 de maig de 1833 - 3 d'abril de 1897) va ser un compositor alemany de música clàssica romàntica.

Va néixer a Hamburg, fill d'un contrabaixista, que li va donar les seves primeres lliçons de música. Aviat Brahms es va revelar com pianista avantatjat, pel que, sent encara adolescent, va contribuir a les despeses familiars amb els diners que guanyava tocant el piano en restaurants, bars i fins i tot bordells, així com també fent classes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


L'emperador Frederic III de Prússia

Frederic III de Prússia (Potsdam 1831 - 1888) va ser emperador d'Alemanya i rei de Prússia del març al juny de 1888.

Era fill del primer emperador alemany (Guillem I de Prússia) i pare de l'últim (Guillem II de Prússia). Casat amb la princesa reial Victòria, és avantpassat del príncep Jordi Frederic de Prússia (l'actual cap de la casa reial prussiana), el rei Constantí II de Grècia, la reina Sofia de Grècia (reina d'Espanya), el rei Miquel I de Romania i el príncep Ernest August de Hannover (cap de la casa reial de Hannover).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Evolució del símbol del dòlar

El dòlar (en anglès dollar) és la unitat monetària oficial de diversos estats i territoris dependents. El dòlar dels Estats Units, d'on prové el nom de totes les altres monedes anomenades "dòlar", és la moneda més usada del món en les transaccions comercials i bancàries. El seu símbol és "$". Es divideix en 100 cèntims o cents.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vladimir Lenin

Lenin (Ленин) (Simbirsk, 10 (22) d'abril de 1870 - 21 de gener de 1924), pseudònim de Vladímir Ilich Uliànov (Владимир Ильич Ульянов), activista revolucionari i pensador rus. Líder el sector bolxevic del Partit Socialdemòcrata Obrer Rus, va ser el primer dirigent de la Unió Soviètica.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Cristall de Bismut

Un cristall és una forma sòlida, en la que els constituents, àtoms, molècules, o ions estan empaquetats de manera ordenada i amb patrons de repetició que s'estenen en les tres dimensions espacials. La cristal·lografia és l'estudi científic dels cristalls i de la seva formació.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Pavelló d'Alemanya, reconstruit l'any 1986

Ludwig Mies van der Rohe (Aquisgrà, 1886Chicago, 1969) va ser un arquitecte alemany, considerat com un dels més destacats del segle XX. Les característiques de la seva obra queden resumides pel seu lema: “Less is more” (Menys és més), que tantes vegades proclamà. Va ser el creador de l'anomenat Estil Internacional.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Alfred Nobel

Alfred Bernhard Nobel (21 d'octubre de 1833 - 10 de desembre de 1896) fou un químic i enginyer suec inventor de la dinamita. En el seu testament, donà tota la seva fortuna per a instituir els Premis Nobel. L'element sintètic Nobeli s'anomena així en honor seu.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La lletera.

Johannes Vermeer (Delft, 1632-1675) fou un pintor neerlandès especialitzat en interiors domèstics, retrats i vistes urbanes. Aconseguí gran notorietat, i es considera un dels pintors més famosos de tots els temps, el més important juntament amb Rembrandt del Segle d'Or Neerlandès.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Pau Claris i Casademunt

Pau Clarís i Casademunt (Barcelona, 1586 - 1641) fou polític i eclesiàstic. Era president de la Generalitat de Catalunya durant el corpus de sang i els primers anys de la guerra dels segadors, quan es consumà el trencament amb el rei i l'aliança amb França.

D'una família d'homes de lleis originària de Berga, es doctorà en dret canònic i civil. Nomenat canonge de la Seu d'Urgell (1612), inicià la seva vida pública com a defensor dels privilegis eclesiàstics. Prengué part, com a síndic del capítol, a les corts de Barcelona del 1626 —fou un dels constitucioners— i hi secundà el canonge de Vic, Enric d'Alemany, i els síndics dels altres capítols catedrals en llur actitud intransigent davant la demanda reial de 16 000 homes per a la guerra.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Seu del FMI

El Fons Monetari Internacional (FMI) és l'organització internacional encarregada de vigilar el sistema financer global, d'observar les taxes de canvi de monedes i la balança de pagaments, i d'oferir assistència tècnica i financera quan es requereixi.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mistos de seguretat domèstics

Un misto, cerilla o llumí és un recurs simple i convenient de produir foc en circumstàncies controlades i a petició. Consta d'un pantaló curt de fusta o cartró amb un cap de productes químics inflamables i una superfície sorprenent.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Nombre complex

El conjunt dels nombres complexos és el conjunt de nombres de la forma z= a + b.i, on a i b són nombres reals, i i és la unitat imaginària, que compleix i2 = − 1.

Així doncs, qualsevol nombre real es pot veure com a cas particular d'un nombre complex, amb b=0. El conjunt dels nombres complexos es representa per la lletra .

vista en solitari - discussió - edició - historial


La sal de taula, coneguda comunament com sal, és la sal específica clorur sòdic, amb fórmula química és NaCl. Altres denominacions sovint usades són sal marina i sal comuna.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El logotip del TeX

TeX (o TEX, habitualment pronunciat "tej" o "tek") és un sistema de tipografia desenvolupat per Donald E. Knuth, el qual és molt popular en l'ambient acadèmic, especialment entre les comunitats de matemàtics, físics i informàtics. Ha aconseguit substituir amb escreix troff, un altre programa de tipografia habitual a Unix.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vista de l'Afsluitdijk en direcció la província de Frísia

L'Afsluitdijk (dic de tancament) és un dic que connecta el nord d'Holanda Septentrional amb la província de Frísia, als Països Baixos, tot tancant l'IJsselmeer, separant-lo del Mar de Wadden.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut dels reis de la Corona d'Aragó (fins Martí l'Humà)

Pere el Cerimoniós, II de València, III a Catalunya i IV d'Aragó, dit també el del Punyalet (1319, Balaguer - 1387, Barcelona), fou el fill i successor d'Alfons el Benigne (1336) al tron de la Corona d'Aragó.

Pel pacte de Madrid de 1339, ajudà Alfons XI de Castella a defensar-se del Marroc, en la conquesta d'Algesires (1344) i en l'intent de conquesta de Gibraltar (1349).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs