[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Moneda - Viquipèdia

Moneda

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la moneda com a unitat monetària. Per a d'altres significats, vegeu moneda (peça de metall).
Bitllets de corones, la moneda d'Eslovàquia
Bitllets de corones, la moneda d'Eslovàquia

La moneda o unitat monetària d'un estat és una unitat de canvi que facilita la transferència de béns i serveis. Apareix en forma de peces de metall anomenades també monedes, generalment rodones, i de peces de paper (i modernament també de polímer) anomenades bitllets o paper moneda. Altres tipus de moneda són l'anomenat "diner de plàstic" (targetes de crèdit), els xecs o pagarés, els xecs de viatge o traveler cheques, etc. De la moneda estrangera en mans de particulars o de l'estat se'n diu divises.

Una zona monetària és un país o regió en què una moneda específica és el mitjà d'intercanvi comercial dominant o oficial. Per a facilitar l'intercanvi entre dues zones monetàries diferents, s'estableixen les taxes de canvi, és a dir, els preus als quals les monedes (i els béns i serveis de les zones monetàries individuals) poden intercanviar-se. Les monedes es poden classificar com a monedes en lliure flotació o monedes fixes, d'acord al seu règim de canvi.

En la majoria dels casos, cada estat té el control monopolístic de la seva pròpia moneda. Una excepció en són els membres d'una unió supranacional monetària, com ara la Unió Monetària Europea, els membres de la qual han cedit el control de llur política monetària al Banc Central Europeu.

Quan l'estat té el control de la seva pròpia moneda, aquest control s'exerceix per mitjà d'un banc central o per un ministeri de finances o d'hisenda. La institució que té el control de la política monetària es coneix com a "autoritat monetària". Les autoritats monetàries poden tenir diferents graus d'autonomia dels governs que les creen. Als Estats Units, el banc central, conegut com la Reserva Federal, opera amb completa independència del govern, però, és responsable de les seves accions davant d'ell. En altres casos, com a Cuba, és el govern el que estableix la política monetària del país.

Diversos països poden compartir el mateix nom per a la pròpia unitat monetària (per exemple, els dòlars canadencs, nord-americans, australians o neozelandesos), també diversos països poden utilitzar la mateixa moneda (com per exemple passa amb l'euro), o bé un país pot declarar la moneda d'un altre país com de valor legal al seu territori (per exemple, el Panamà i El Salvador han declarat legal l'ús del dòlar dels Estats Units dins llurs territoris).

Cada unitat monetària té una moneda fraccionària, sovint valorada en 1/100 de la moneda principal: 100 cèntims = 1 euro, 100 cents = 1 dòlar, 100 penics = 1 lliura. Els valors d'1/10 o 1/1.000 també són comuns, però hi ha unitats monetàries que no tenen moneda fraccionària. Mauritània i Madagascar són els únics països que encara no usen el sistema decimal; així, l'ouguiya maurità es divideix en 5 khoums, mentre que l'ariary malgaix es divideix en 5 iraimbilanja. De tota manera, a causa de la inflació, aquestes unitats fraccionàries a la pràctica han caigut en desús.

[edita] Història de la moneda

Un as de Gal·la Placídia, antiga moneda romana

Abans de la invenció de les monedes s'utilitzava la barata, que consistia en l'intercanvi directe dels béns que es desitjaven. Però aquest mètode era molt ineficaç. Al continent americà, per exemple, abans de l'arribada dels conquistadors espanyols s'utilitzava com a moneda el cacau.

Els grecs van introduir la moneda cap al final del segle VIII aC i es va difondre per tot el món antic. Romans i àrabs van continuar encunyant monedes, que eren d'or i argent. Carlemany va unificar el sistema monetari i va imposar les monedes d'argent, tot i que les d'or, que encara s'usaven a l'Orient Pròxim, no es van deixar de fer servir. D'aquí deriva la proliferació de diferents monedes medievals i modernes.

El 1865 a París es va crear la Unió Monetària Llatina, que establia un únic tipus de moneda que es podia usar a tots els estats membres. Es pot considerar un precedent de l'actual moneda comuna europea, creada l'1 de gener de 1999 per acord d'alguns països de la Unió Europea, que varen unificar les seves monedes nacionals i les van substituir per una nova moneda anomenada euro.

[edita] Vegeu també

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Moneda