[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/octubre - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/octubre

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats d'octubre

John Maynard Keynes

John Maynard Keynes, Baró Keynes de Tilton (Cambridge, 5 de juny de 1883 - Sussex, 21 d'abril de 1946) fou un economista anglès, les idees radicals del qual tingueren un gran impacte en en pensament i la política econòmica. És particularment recordat per apostar per una política governamental intervencionista, amb la qual el govern utilitzant mesures fiscals i monetàries ajudaria a mitigar els efectes adversos dels cicles econòmics. És reconegut com el pare de la macroeconomia moderna i les seves idees generaren una escola econòmica keynesiana.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Lluís Fullana i Mira

Lluís Fullana i Mira, conegut popularment com el pare Fullana, (Benimarfull, Comtat 1871 - Madrid 1948). Gramàtic, erudit, i religiós valencià. Formà part de l'orde dels franciscans a partir de l'any 1890, exercí com a professor de francés als col·legis franciscans de Benissa i Ontinyent, i inicià els seus estudis comparats en llengües romàniques.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de Micronèsia

Els Estats Federats de Micronèsia (també coneguts simplements com a Micronèsia) són un estat federal d'Oceania, localitzats a l'oceà Pacífic nord. Estan situats al nord-est de Papua Nova Guinea, a l'est de Palau, al sud de les illes Mariannes Septentrionals, a l'oest de les illes Marshall i al nord-oest de Nauru.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Auró Reial

Un Bonsai (de 盆栽, Bon safata, i Sai jardineria), és un arbre cultivat, cercant mitjançant la poda i altres tècniques la captura de l'essència d'un arbre de creixement natural. Per fer-ho, se cerquen qualitats mimètiques d'individus excepcionals a la natura, per tal que sembli antic, sa i salvatge.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La Sagrada Família

La Sagrada Família de Barcelona, o més formalment, Temple Expiatori de la Sagrada Família, obra inacabada de l'arquitecte Antoni Gaudí, està situada al barri de l'Eixample de Barcelona. Segons dades de l'any 2004, la Sagrada Família és el monument més visitat d'Espanya, superant l'Alhambra i el Museu del Prado.

La Sagrada Família és una església catòlica, però no és pas la catedral; la Catedral de Barcelona és la Catedral de Santa Eulàlia, un edifici gòtic de l'edat mitjana).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Una glacera alpina. S'aprecia la zona d'acumulació, la llengua i la zona de fusió

S'anomenen glaceres les acumulacions de neu que es formen damunt de terra per acumulació de nevades, als llocs on per l'abundància de precipitacions i les baixes temperatures la neu acumulada no arriba a fondre's completament.

Aquesta acumulació contínua fa que, en arribar la massa de neu compactada a un gruix determinat –molt variable depenent dels llocs–, es produeixi un desplaçament o lliscament del gel acumulat, a favor de la gravetat. Només si es fa palès aquest desplaçament, la massa gelada rep el nom de glacera.

vista en solitari - discussió - edició - historial


L'òpera La Scala

Milà (en italià, Milano) és la ciutat principal del nord d'Itàlia. Està situada a la plana de la Llombardia, una de les regions italianes més desenvolupades. Segona ciutat més poblada d'Itàlia després de Roma, al municipi hi viuen 1,3 milions d'habitants (els anomenats milanesos), però l'àrea urbana en compta al voltant dels quatre milions. Milà és la capital de la regió llombarda i de la província homònima. Alguns la defineixen també com la capital econòmica d'Itàlia; pel que fa al món de la moda, per exemple, Milà és una de les grans capitals europees juntament amb París.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Dama d'Elx, obra mestra de l'art ibèric

L'Època Ibèrica al País Valencià correspon, aproximadament, al període 5000-segle III de la prehistòria, quan els ibèrics eren el poble predominant a les costes de la Península Ibèrica.

Els primers vestigis de població que es tenen al País Valencià, daten de l'època paleolítica i estan constituïts per alguns esquelets i pintures prehistòriques que han sigut trobades a algunes coves del país. Així, a Xàtiva a la Cova Negra s'han trobat algunes deixalles humanes de tipus neardenthal que fan pensar que aquesta cova estava habitada en temps remots.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Romania

Romania és un estat del sud-est d'Europa. Fa frontera amb Ucraïna al nord i al sud-est, amb Moldàvia a l'est, amb Hongria i Sèrbia a l'oest i amb Bulgària al sud. A llevant, és banyat pel mar Negre.

Culturalment, Romania és un illot de llatinitat dins d'un oceà eslau. El seu nom ja fa referència a Roma, o bé a la Romània, nom que es donava a la part oriental de l'Imperi Romà i, en època tardana, al mateix Imperi en general. La Romània també fa referència a l'àrea d'Europa on es parlen les llengües romàniques.

vista en solitari - discussió - edició - historial


4 de 9 amb folre dels Castellers de Barcelona, a la Plaça Sant Jaume

Un casteller és una persona que forma part d'una colla castellera. La seva vestimenta típica és: camisa de color amb escut de la colla, pantaló blanc, faixa, espardenyes (o sabates esportives)i mocador.

També s'anomena aixi a l'aficionat als castells.

L'origen d'aquesta figura data de finals del segle XVIII, iniciat a Valls per les colles dels Xiquets de Valls. En aquest context, un castell és una construcció humana on intervenen desenes o centenars de persones que intenten enlairar-se l'una sobre l'altre d'una manera organitzada fins arribar a l'alçada més alta possible.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Els esdeveniments de l'activitat solar van quedar gravats en el carboni  radioactiu

El mínim de Maunder és el nom donat al període de 1645 a 1715 D.C., quan les taques solars van desaparèixer de la superfície del Sol, tal com van observar els astrònoms de l'època. Rep el nom de l'astrònom solar E.W. Maunder qui va descobrir la carestia de taques solar durant eixe període estudiant els arxius d'eixos anys. Durant un període de 30 anys dins del Mínim Maunder, els astrònoms van observar aproximadament 50 taques solar, mentres que el típic seria observar entre unes 40.000 i 50.000 taques.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Carles I d'Espanya

Carles I (Gant, 1500 - Yuste, 1558) va ser rei d'Espanya (1516-1556) i, com a Carles V, emperador del Sacre Imperi Romanogermànic (1519-1556). Era fill de Joana la Boja i Felip el Bell, i el seu succesor va ser el seu fill Felip II.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Emperadriu vídua Cixi (xinès: 慈禧太后; transcripció de Wade-Giles: Tz'u-hsi) (29 de novembre del 1835–15 de novembre del 1908), coneguda pel poble a Xina com a Emperadriu vídua de l'oest (西太后), i coneguda oficialment després de la seva mort com a Emperadriu Xiaoqin Xian (孝欽顯皇后), va ser una figura potent i carismàtica que va ser de facto el sobirà de la dinastia manxú dels Qing que va regnar sobre Xina a la fi del segle dinou i a l'inici del segle vint.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gran Teatre del Liceu de Barcelona

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona popularment conegut simplement com el Liceu és un teatre d'òpera de la ciutat de Barcelona.

L'any 1837, un Batalló de la Milícia Nacional, amb Manuel Gibert i Sans al capdavant, creà, al Convent de Montsió, que es trobava als voltants del que avui és el Portal de l'Àngel, el Liceo Filodramático de Montesión.

vista en solitari - discussió - edició - historial


William Leonard S. Churchill va ser el Primer ministre d'Anglaterra, setè Duc de Marlborough, nascut el 30 de novembre de 1874 a Blenheim i mort a Londres el 24 de gener de 1965.

Fill de Lord Randolph Churchill, setè comte de Malborough, i de la nord-americana Jennie Jerome. No es va distingir com a bon estudiant i va anar ingressar en una acadèmia militar.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera dels Països Catalans

Els Països Catalans són el territori on els seus habitants parlen català/valencià o hi existeixen drets i deures lingüístics per als habitants en eixa llengua. En termes generals, els Països Catalans abasten la Península Ibèrica oriental, entre el riu Segura al sud, i l'estany de Salses al nord, l'arxipèlag de les Balears (que inclou el de les Pitiüses i el de Cabrera), les illes Columbretes, la de Tabarca, així com la ciutat sarda de l'Alguer.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Casa de les petxines

Salamanca és una ciutat espanyola, capital de la província homònima. Pertany a la comunitat autònoma de Castella i Lleó i històricament formava part del regne de Lleó. El 2002 tenia 156.006 habitants. Hi ha la universitat més antiga d'Espanya.

La ciutat descansa sobre un altiplà a la riba del riu Tormes, que és travessat per un pont de 26 arcs, quinze dels quals d'origen romà, mentre que la resta data del segle XVI.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Cervino o Matterhorn. En primer terme, frontalment, l'aresta del Hörnli

Cervino, Matterhorn o Mont Cervin, segons que se li doni el nom italià, alemany o francès, és una elegant muntanya dels Alps entre Suïssa i Itàlia, de 4.478 metres d'altitud.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Carl Friedrich Gauss

Johann Carl Friedrich Gauss (Gauß) (30 d'abril de 1777 - 23 de febrer de 1855) va ser un matemàtic, astrònom i físic alemany que es considerat un dels matemàtics més grans de tots els temps.

Gauss va néixer a Braunschweig, Duchy of Brunswick-Lüneburg (ara part d'Alemanya) com a únic fill de pares de classe baixa. Segons la llegenda, el seu geni ja es va notar als tres anys, quan va corregir, de cap, un error que va fer el seu pare mentre calculava les seves finances.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El Palau de Westminster, vora el Tàmesi

Londres (en anglès London) és la capital d'Anglaterra i del Regne Unit, i és una de les ciutats més grans d'Europa. Es troba al sud de l'illa de Gran Bretanya i dista poques hores del pas de Calais, que separa el Regne Unit de França. Al nord es troba la ciutat de Cambridge (notable seu universitària), mentre que al sud hi ha la de Brighton, famosa localitat turística sobre el canal de la Mànega. Cap a l'oest, en canvi, anant per la M4, s'arriba a la petita ciutat de Windsor, la coneguda residència estiuenca de la Corona anglesa, no gaire lluny de l'aeroport de Heathrow.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Viatges de Colom

El terme descobriment d'Amèrica s'usa per a referir-se a la primera arribada d'europeus a Amèrica amb grans conseqüències històriques. No fou la primera arribada d'europeus, perquè hi ha indicis que els víkings arribaren a l'actual Canadà i probablement als actuals Estats Units en el segle XI (de fet, s'atribueix a Erik el Roig el descobriment de Vinland, un 9 d'octubre de l'any 1000, sent el primer europeu a trepitjar Amèrica); no obstant això, la seua visita no tingué efectes importants en la història posterior del continent. Per les raons anteriors, s'anomena descobriment d'Amèrica a l'arribada d'espanyols comandats per Cristòfor Colom a una illa del mar Carib. Per als indígenes americans no fou un descobriment sinó l'inici d'una invasió.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Seu central de l'OPEP a Viena (Austria)

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) (en anglès OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries) és un càrtel format per països productors de petroli amb la intenció de negociar conjuntament amb les empreses petroleres temes referents a volums de producció, preus i drets d'explotació.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (Vinci, 1452 - Le Clos-Lucé, 1519) fou un pintor, escultor, enginyer, arquitecte i inventor italià. Està considerat un geni polifacètic del Renaixement.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Un trencla-closques del Sudoku (pitgeu sobre la imatge per a conèixer la solució)

Sudoku (japonès: 数独, sūdoku), sovint escrit també Su Doku, és un trencaclosques de col·locació que requereix només paciència i una certa habilitat lògica, si bé alguns trenca-closques poden ser realment difícils de resoldre.

El joc es composa d'una graella de 9x9 cel·les subdividida en 9 subgraelles de 3x3 anomenades regions. Donats uns quants números inicials, l'objectiu és col·locar un número de l'1 al 9 en cada cel·la de tal manera que mai coincideixin dos números iguals en cada línia horitzontal, vertical o en cada regió.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Eleutherococcus senticosus

L' Euterococ, Eleuter, Ginseng Siberià o, en sistemàtica botànica, Eleutherococcus senticosus és una planta dicotiledònia de la família de les Araliàcies, la qual té un efecte farmacològic igual que el Ginseng. La droga o la part utilitzada de l' Eleutherococcus senticosum és, igual que el Ginseng, l'arrel. Aquesta planta creix als vessants de les muntanyes de Sibèria i zones properes de Xina i Corea, per això també se l'anomena Ginseng siberià.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de Portugal

La República de Portugal (República Portuguesa en portuguès), o Portugal, és una república democràtica localitzada a l'oest i sud-oest de la Península Ibèrica al sud-oest d'Europa, i és alhora l'Estat més occidental del continent. Té frontera terrestre amb Espanya per el nord i l'est, i per l'Oceà Atlàntic pel sud i l'oest. A més, Portugal s'estén per diverses illes de l'Atlàntic, tals com les Açores, Madeira i Porto Santo, incloent les illes Salvatges (Ilhas Selvagens). El nom de Portugal deriva del nom romà Portus Cale, una barreja de grec i llatí que significa "Port bonic".

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de la Segona República Espanyola

La Segona República Espanyola (1931-1939), va ser el segon període que el cap d'estat d'Espanya va ésser elegit pel poble en lloc d'ésser un rei hereditari. La Primera República Espanyola havia durat menys d'un any (1873-1874).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Martin Luther King, va nèixer a Atlanta el 15 de gener de 1929, i a més de ser un famós clergue, va ser un activista en pro dels drets dels negres, per la qual cosa va ser retribuït amb el Premi Nobel de la Pau de 1964. Així doncs, fou un dels principals líders del moviment per a la defensa dels drets civils dels anys seixanta, que morí assassinat el 4 d'abril de 1968.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Àrea de domini de la Dinastia Tang

La dinastia Tang (唐朝, pinyin: tángcháo) (618-907) va ser la successora de la dinastia Sui i predecessora del període de les Cinc Dinasties i els Deu Regnes a Xina. La decadència dels ultims anys de la dinastia va portar a un fraccionament del poder polític. Tenia la seva capital a Chang'an (actual Xi'an), llavors la ciutat més poblada en el món.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Perfil d'Ivan III, primer Gran Príncep de Moscòvia

Ivan Vasiliyevich (22 de gener de 144027 d'octubre de 1505). Dit el Gran. Fill de Vasili II i de Maria de Borovsk. Fou el successor del seu pare en la corona del principat de Moscou de 1462 a la seva mort.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Guillem de Berguedà; a cavall

Guillem de Berguedà (1130?-1195/1196) és el trobador del qual ens han arribat més textos. A part de la informació que ens ofereix la vida de Guillem de Berguedà que es troba en els Cançoners, el que podem conèixer sobre el trobador ens arriba a través de documents de l'època i de les seves pròpies composicions.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs