Arquitectura g??tica
De Viquip??dia
L???arquitectura g??tica s???inclou dins del moviment cultural conegut com art g??tic, que, a la seva vegada, sorgeix en un context m??s ampli de l???anomenat Renaixement del segle XII. Aquest estil arquitect??nic s???est??n per un llarg per??ode de l???Edat Mitjana i varia d???un lloc a un altre, podent ubicar-ho des de meitat del segle XII a inicis del segle XVI, marcant la fi del per??ode medieval. El primer gest impulsor d???aquesta nova filosofia constructiva es d??na a Fran??a, estenent-se a tota Europa en un per??ode conegut per les grans catedrals.
[edita] Naixement d???un nou estil
Les teories m??s tradicionals depenents de la tradici?? centrista francesa, suposen que el g??tic sorgeix del no-res a l???Illa de Fran??a, a una regi?? que no era especialment emprenedora arquitect??nicament. La lleialtat de Cluny i Cister al Papa era una amena??a a les intencions nacionalistes de la casa reial, de manera que es volia un estil arquitect??nic propi.
El cas ??s que l???abat Suger de Saint-Denis, responsable del projecte de la bas??lica de Saint-Denis, fa una mediaci?? entre la reialesa i l???esgl??sia. Suger servia en primer lloc als reis en la lluita contra la noblesa feudal en les ambicions internacionals de l???imperi.
Saint Denis estava localitzada al centre del domini real. Va ser com un projecte de l???Abad de Suger per a la bas??lica de Saint-Denis que s???inici?? en estil g??tic. La difusi?? de l???estil te relaci?? directa com a ampliaci?? de la jurisdicci?? del rei. Les primeres creacions varen ser a les ciutats de domini reial: Chartres, Amiens, Reims i Bourges. Suger afirmava la novetat de la seva obra arquitect??nica en termes teol??gics: nou cor i nova fa??ana per a un nou edifici cristi??. Saint Denis era tamb?? l???ap??stol de Fran??a, el sant patr?? nacional. La seva esgl??sia despertava sentiments tant a nacionalistes com a religiosos. Es tractava d???una arquitectura rica en significats: filosofia neoplat??nica i teologia cristiana. Simbologia de la llum, pensament racional i matem??tic. S???utilitza la creu llatina en analogia al cos hum??.
El g??tic no ??s en si mateix un estil, ni un sistema: usa l???arquitectura com una catedral rom??nica i cap dels seus elements estructurals ??s invenci?? dels constructors g??tics. L???arc ogival ??s una invenci?? de Mesopotamia portada pels croats cap a Europa i pels V??kings cap a Normandia. Era utilitzada en caves i llocs amagats. En un salt conceptual dif??cil d???explicar, ??s torna un estil madur en un termini de 40 anys. Un segle m??s tard, ja domina tota Europa.
[edita] Sistema estructural
L'arquitectura d'estil g??tic sorgeix d'una modificaci?? estructural important de l'arquitectura rom??nica. Les construccions t??piques s??n els castells fortificats, les torres de defensa i les catedrals. Aquestes innovacions, principalment, s??n:
- Les voltes s??n constru??des amb nervadures de pedra i totxo a les voltes (volta de creuer), el que fa que siguin m??s lleugeres que les voltes rom??niques
- L???arc preferencial deixa de ser un arc de mig punt i passa a ser un arc ogival
- Els contraforts, degut a les tensions inferior, es transformen en arcbotants ??? bra??os externs perpendiculars a la superf??cie del edifici, que sustenten, en les esgl??sies, la nau central. Els arcbotants s??n una mena de mitjos arcs constru??ts per sobre de la coberta de les naus. Amb aquesta ubicaci??, les pressions de les voltes mes altes s??n transferides cap a l'exterior, cap als arcbotants, i d'aquests cap als fonaments, fent possible el seu equilibri. Amb voltes m??s altes s???utilitzen arcbotants dobles o de doble arcada que neutralitzaven les pressions del major pes de la volta.
Les estructures m??s lleugeres permeten la utilitzaci?? de rosasses i vitralls amb escenes religioses. Predomina la verticalitat. Les plantes s??n en forma de creu llatina i les fa??anes es vesteixen d???escultures i relleus.
A Fran??a i a Anglaterra prevalen les esgl??sies g??tiques amb torres truncades, sense punxa; a Alemanya, per??, son freq??ents altes torres punxegudes. Entre les catedrals g??tiques franceses, destaquen: la Catedral de Notre Dame, a Par??s; i entre les alemanyes, la de Col??nia, la construcci?? de la qual comen???? en 1270 i es perllong?? 52 anys.