[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Organització de Països Exportadors de Petroli - Viquipèdia

Organització de Països Exportadors de Petroli

De Viquipèdia

Bandera de l'OPEP
Bandera de l'OPEP
Seu central de l'OPEP a Viena (Àustria)
Seu central de l'OPEP a Viena (Àustria)

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) (en anglès OPEC, Organization of the Petroleum Exporting Countries) és un càrtel format per països productors de petroli amb la intenció de negociar conjuntament amb les empreses petroleres temes referents a volums de producció, preus i drets d'explotació.

Fundada el 4 de setembre de 1960 a la Conferència de Bagdad, l'OPEP estava constituïda només per cinc països que signaren un acord que especificava la quantitat produïda de petroli i els preus per a l'exportació assignant quotes de producció als estats membres. L'OPEP té la seu central situada a Viena (Àustria).

Actualment, els països membres de l'OPEP controlen el 75% de les reserves i proporcionen un 40% del subministrament mundial de petroli.

Les decisions de l'OPEP tenen una forta influència en els preus del petroli en els mercats internacionals. Un mostra d'això és la Crisi del Petroli de (1973) en la qual els països de l'OPEP es van negar a subministrar cru als països occidentals que havien donat suport a Israel en el seu conflicte amb Egipte (Guerra del Iom Kippur). Aquesta aturada en el subministrament, causa un fort augment en els preus que durà uns cinc mesos, del 17 d'octubre de 1973 al 18 de març de 1974. Posteriorment, el 7 de gener de 1975 decidiren augmentar el preu del cru un 10%.

Al contrari que molts altres càrtels, l'OPEP ha tingut èxit en mantenir preus elevats durant períodes llargs de temps. Bona part d'aquest èxit es deu a la flexibilitat de l'Aràbia Saudita (principal país productor) que ha tolerat que altres països incomplissin el pacte reduint la seva pròpia producció per tal de compensar l'excés de producció dels països que excedien la seva quota. No obstant, la capacitat de l'OPEP d'augmentar preus és limitada ja que un augment de preus comporta una disminució en el consum (per l'anomenat efecte renda) i per tant també dels ingressos dels països membres. Així mateix, degut a l'efecte susbstitució, un augment del preu del petroli provoca un augment del consum d'energies alternatives i un augment de la investigació en energies renovables.

Taula de continguts

[edita] Relació petroli/dòlar

Com que els preus del petroli estan denominats en dòlars estatunidencs, els canvis en el valor del dòlar respecte la resta de divises afecten notablement les decisions de producció de l'OPEP. Una disminució del valor del dòlar, faria disminuir també els ingressos (en termes de poder adquisitiu) dels països exportadors de petroli. Amb la introducció de l'euro, l'Iraq decidí unilateralment que volia que el petroli que exportava fos pagat en euros en compte de dòlars. Posteriorment, altres països membres han expressat la seva voluntat de facturar el petroli en euros si bé encara cap país més ho ha posat en pràctica. Algunes persones, argumenten que aquesta decisió presa pel govern iraquià, i el temor a que aquest fet s'estengués per la resta de països membres, fou un dels motius de la Guerra d'Iraq.

[edita] La composició

La OPEP está integrada per cinc paísos fundadors (Aràbia Saudita, Iraq, Iran, Kuwait y Venezuela). Posteriorment, la organització es va ampliar amb set membres més:

Membres de l'OPEP
Membres de l'OPEP

Antics membres:

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs