[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viena - Viquipèdia

Viena

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Viena (desambiguació)».
Bandera de Viena
Bandera de Viena
Escut de Viena
Escut de Viena
Situació de Viena dins d'Àustria
Situació de Viena dins d'Àustria
Parlament d'Àustria a Viena
Parlament d'Àustria a Viena

Viena (Wien en alemany) és la capital d'Àustria, alhora que un dels seus nou estats federats ('Bundesland Wien'). Està situat a l'est del país, prop de la frontera amb Eslovàquia, als marges del riu Danubi. Viena està envoltada per l'estat federal de Baixa Àustria. Amb una població d'uns 1,6 milions d'habitants, Viena és la ciutat més gran d'Àustria, així com son centre cultural i polític.

És seu de diverses companyies i institucions internacionals, entre d'altres l'OSCE, l'OPEP i diverses agències de les Nacions Unides, així com l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica. Cada any l'1 de gener s'hi celebra el Concert d'Any Nou de Viena.

[edita] Urbanisme

Establerta incialment a alguns quilòmetres de la riba del Danubi, sobre sa riba dreta, Viena se'n mantingué allunyada a fi de protegir-se de les seves crescudes. En ser canalitzat el riu entre els segles XVIII i XIX la ciutat pogué finalment acostar-s'hi, i posteriorment estendre's per la seva riba esquerra. Tot i això, una important asimetria hi persisteix, amb la riba esquerra acollint només 200.000 habitants.

Un altre factor determinant en l'urbanisme de Viena fou el seu paper de ciutat fronterera del món cristià durant diversos segles, pel qual Viena restà durant molt de temps encerclada per fortificacions que expliquen la densitat de son teixit urbà central. Sa darrera muralla, desmantelada a mitjans del segle XIX, fou reemplaçada per una sèrie d'avingudes concèntriques conegudes sota el nom de Ring («anell» en alemany).

[edita] Principals atractius turístics

  • La catedral gòtica de Sant Esteve (Stephansplatz) i la Karlskirche.
  • L'Ajuntament (Rathaus), el Parlament, i el Burgtheater.
  • El Prater, amb la roda de la fortuna o sínia gegant més antiga del món.
  • Els carrers Kärtnerstrasse i Gravin, amb els negocis de moda de les marques més prestigioses (i cares) i agradables cafès i bistros (com el cafè de l'Hotel Sacher, origen del pastís o pastís "Sacher")
  • Palau de Schönbrunn (Bella font en alemany).
  • Palau Belvedere.
  • Palau Imperial de Hofburg (La Cort en alemany) , el Museu d'Etnologia (Museum für Völkerkunde) alberga el controvertit Plomall de Moctezuma, penúltim emperador asteca).
  • L'Església Votiva (Votivkirche), que alberga l'altar de la Verge de Guadalupe més gran fora de Mèxic.
  • Museus: el Museumsquartier, amb tres museus d'art modern amb el millor de la pintura de Gustav Klimt i Kokoschka; Museu d'Història de l'Art, i Museu d'Història Natural (Kunst- i Naturhistorisches Museum, respectivament); Galeria de la Acadèmia de Belles Arts
  • Hundertwasserhaus, que mostra l'arquitectura avantguardista de l'arquitecte austríac Hundertwasser.
  • L'escola espanyola de equitació (Spanische Hofreitschule)
  • El mont Kahlenberg, part dels Boscos de Viena (Wiener Wald), amb el mirador més espectacular del riu Danubi al seu pas per Viena
  • Grinzing, zona de Heurigen, tavernes típiques vieneses per a degustar bons vins de Döbling, Burgenland o del Weinviertel, així com de carns fredes i embotits de la regió.

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Viena