[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Xiquets de Valls - Viquipèdia

Xiquets de Valls

De Viquipèdia

Xiquets de Valls és la denominació que tradicionalment reben les colles castelleres de Valls, i per extensió també és un sinònim en desús de l'activitat castellera.

Com a origen dels castells al segle XVIII, Valls ha exportat la seva denominació arreu del món casteller, atès que durant molts anys les colles vallenques van ser les úniques del panorama casteller. Així, els Xiquets de Valls, altrament dit castellers, s'organitzaven en dues colles, sovint confrontades: Pagesos/Menestrals, Colla d'en Salvador/Colla del Pep, Colla de la Muixerra/Colla del Roser, Colla Vella/Colla Nova, Colla Vella/Colla Joves.

A partir del darrer terç del segle XIX, les colles vallenques sempre han inclòs el terme Xiquets de Valls en el nom oficial de les colles, provocant que l'expressió hagi anat perdent el significat genèric de castellers, molt menys habitual al segle XVIII. No obstant, el concurs de castells de Vilafranca 1935 encara rebé el nom oficial de Concurs de Xiquets, enlloc de Concurs de Castells.


[edita] Pàgines relacionades