[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/juliol - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/juliol

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats de juliol

Localització d'Escòcia

Escòcia (Scotland en anglès, Alba en gaèlic) és una de les nacions que formen el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord.

Escòcia esta situada al nord de l'illa de Gran Bretanya, fent frontera amb Anglaterra al sud. Escòcia se sol subdividir en les terres baixes (Lowlands), el Cinturó Central i les terres altes (Highlands). A més, també hi ha un nombre important d'illes, especialment al nord i a l'oest del país. Al llarg del país hi ha 284 muntanyes de més de 3.000 peus, anomenades munros i aplegades en una llista molt popular entre els excursionistes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Biblioteca moderna d'Alexandira

La biblioteca d'Alexandria va ser la biblioteca més cèlebre de l'antiguitat.

Alexandria va ser fundada entre el 332 aC i el 331 aC per Alexandre Magne. Va esdevenir durant l'antiguitat el primer port d'Egipte. Fou en el seu moment un dels grans centres culturals de la Mediterrània. Sens dubte la seva enorme biblioteca era un dels principis fonamentals de la seva fama.

vista en solitari - discussió - edició - historial


regne d'Ibèria

Ibèria es un regne del Caucas format per la confederació tribal georgiana dels Saspers cap a finals del segle IV aC.

Segons el Khartlis Tskhoréba (Historia de Geòrgia) una obra antiga que esmenta la formació del regne, aquest tenia governadors provincials anomenats mamasakhlissi sobre els quals dominava el governador de Mtskhétha. En temps d'Alexandre el Gran, els grecs van arribar al país, van assassinar al governador de Mtskhétha, que es deia Samara, i van posar com a governador a un cap grec anomenat Azon.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El Golden Gate a San Francisco

Un pont és una estructura construïda, per a salvar un obstacle físic, un riu, una vall, una carretera, una via de tren, etc...

Els ponts més antics eren segurament troncs que queien de manera natural als cursos d'aigua. Els primers ponts construïts per la mà de l'home van ser probablement arbres talats de manera intencionada. Els següents ponts ja eren de pedra. El arc es va usar a l'Imperi Romà als ponts, i alguns ponts romans i aqüeductes encara existeixen. Els romans també tenien ciment, que permetia aguantar certes traccions petites entre roques.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fotografia d'Albert Einstein, presa per Yousuf Karsh l'11 de febrer de 1948

Albert Einstein (neix el 14 de març de 1879 a Ulm, Alemanya, i mor el 18 d'abril de 1955 a Princeton, Nova Jersey, EUA) fou un físic alemany, després suís i, finalment, nord-americà.

Encara que arribaria a ser un dels més importants físics teòrics, un mestre va dir al seu pare: “Mai farà res de profit”. I tot i havent-se graduat a l'Escola Politècnica Federal de Zuric com a professor de matemàtiques i física, no va poder obtenir una plaça a la universitat, i cercà una feina temporal a Berna.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Comparació del diàmetre de Sedna en relació amb altres cossos celests

El Cinturó de Kuiper és una àrea del sistema solar que s'exté des de l'interior de l'òrbita de Neptú (a 30 UA) fins a 50 UA del Sol, amb una inclinació homogènia amb l'eclíptica.

La frontera exterior del cinturó de Kuiper no està definida de manera arbitraria, tot el contrari, a partir d'una certa distància s'observa una desaparició real i sobtada d'objectes. Aquesta zona de vegades s'anomena forat de Kuiper o singlera de Kuiper. La causa es desconeix però una posible explicació seria la presència d'un objecte de la mida de la Terra o Mart que escombraria les restes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Una tuneladora (talp) que fou usada a Yucca Mountain, Washington

Una tuneladora o T.B.M. (de l'anglès Tunnel Boring Machine) és una màquina capaç d'excavar túnels a secció completa alhora que col·labora en la col·locació d'un sosteniment si aquest és necessari, ja sigui provisional o bé definitiu. L'excavació es realitza normalment mitjançant un cap giratori equipat amb elements de tall i accionat per motors elèctrics, tot i que també existeixen tuneladores menys mecanitzades sense cap giratori.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa genètic

El genoma és tot el material genètic contingut en els cromosomes d'un organisme en particular. En el cas de l'humà, el seu genoma té 3,000 milions de nucleòtids. Aplicat a l'humà, el genoma es refereix només a l'ADN cromosòmic. Encara que el mitocondri conté gens, aquests gens no són considerats "genoma" (vegeu genoma mitocondrial). El terme diploide descriu el nombre complet de còpies del genoma a una cèl·lula determinada.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Explosió de la bomba de Nagasaki

Una bomba atòmica és una arma que genera una gran quantitat d'energia a partir d'una reacció de fissió o de fusió nuclear. Aquest tipus de bombes tenen una gran capacitat destructiva, i són les més potents que s'han utilitzat mai. Actualment, només un grup relativament reduït de països reconeix que disposa d'armes nuclears.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa d'Alemanya que mostra la situació d'Aquisgrà

Aquisgrà (en alemany Aachen) és una ciutat de l'estat alemany de Rin del Nord - Westfàlia, prop de la frontera amb Bèlgica i els Països Baixos, a 65 km a l'oest de Colònia, i és la ciutat més occidental del país, a 50°46' N i 6°6' E. Població: 256.605 habitants (2003).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització d'Alcoi respecte el País Valencià

Alcoi és una ciutat valenciana, capital de la comarca de l'Alcoià.

Està situada en una vall (la foia d'Alcoi) envoltada de muntanyes (la Mariola, el Carrascar de la Font Roja, el Bescoi, l'Ull de Moro i l'Ombria), i en la conjunció dels rius Polop, Barxell, Cint i Molinar que plegats formen el Serpis o riu d'Alcoi que desemboca a Gandia. La seua particular orografia fa que siga anomenada com la ciutat dels ponts.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa d'Espanya amb els partits majoritaris en cada comunitat autonoma

Segons les respostes a una enquesta postelectoral del CIS per a les eleccions generals espanyoles del 2004, l'atemptat de l'11-M va influir personalment molt en la decisió de vot d'un 10,1% dels enquestats; bastant en un 11,4%; poc en un 7%; i no va tenir cap influència en un 71,3% (un 0,2% no respon). Només un 13,5% diuen que els va influir per canviar el vot. Un 83,6% diu que ja tenia el vot decidit abans de l'inici de la campanya electoral; un 5,4% ho decidí durant la campanya, però abans de l'11-M; un 10,6 % després de l'atemptat; un 0,4% no respon.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Imatge presa per la nau Galileu el 28 d'agost de 1993, on es veu l'asteroide Ida i el seu satèl·lit Dactyl

Un asteroide és un planeta molt petit. Els asteroides també s'anomenen planetes menors. Tots són cossos petits que tenen aspecte d'estels, d'on vé el nom d'asteroides donat per John Herschel poc després dels primers descobriments, malgrat que "planetes menors" hi és un nom més escaient.

L'1 de gener del 1801, un astrònom sicilià, Giuseppe Piazzi, descobrí per casualitat el primer planeta menor, mentre elaborava un catàleg d'estels. El planeta menor es va anomenar Ceres.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Planeta Mart

Mart és el quart planeta del sistema solar, segons la seva distància al Sol. Forma part dels denominats planetes tel·lúrics (de naturalesa rocosa, com la Terra) i és el primer dels planetes exteriors a l'òrbita terrestre. És, possiblement, el més paregut a la Terra. Té dos satèl·lits naturals o llunes, Fobos i Deimos, de mida molt petita i forma irregular. Mart ja era conegut des de la més remota antiguitat per egipcis, babilonis, grecs i romans. El color roig del planeta Mart, clarament visible a ull nu, va fer que se'l considerés des d'antic relacionat amb la sang, la guerra i la mort. A vegades es fa referència a Mart com el Planeta Roig.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fragment d'una miniatura del segle XV que representa un pastor i una pastora que discuteixen sobre quin amor és més gran, el de l'home o el de la dona, mentre un escriptor apunta el que diuen. Del manuscrit "Regnault i Jeanneton"

La pastorel·la és un estil trobadoresc condicionat pel contingut. Similars a la serrana o serranilla castellana, encara que anteriors, es conserven 25 pastorel·les escrites en occità.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Jacint Verdaguer i Santaló (Folgueroles, 1845 - Vallvidrera,1902) és un dels més grans poetes que han donat les lletres catalanes, va néixer el 17 de maig de 1845 a Folgueroles, poble de la Plana de Vic. El bisbe Torras i Bages el va qualificar de Príncep dels poetes catalans. També es coneix a Jacint Verdaguer com a mossèn Cinto Verdaguer, per la seva carrera d’eclesiàstic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Narcís Monturiol i Estarriol

Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 28 de setembre de 1819 - Barcelona, 6 de setembre de 1885) va ser l'inventor de la primera nau de navegació submarina.

Aquest enginyer, artista i intel·lectual va nèixer a Figueres, fill d'un boter. Monturiol estudià a Cervera i es llicencià en dret a Barcelona el 1845, però mai va exercir.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització del Iemen

El Iemen és una república de la península d'Aràbia al sud-oest d'Àsia, i forma part de l'Orient Mitjà. Limita al nord amb l'Aràbia Saudita, a l'est amb Oman, al sud amb el golf d'Aden (a l'oceà Índic) i a l'oest amb el mar Roig. L'estret de Bab al-Mandab, a l'extrem sud-occidental, el separa de les costes africanes de Djibouti i Eritrea. Pertany al Iemen l'arxipèlag de Socotra o Suqutra, a l'Índic, a uns 350 km de la costa iemenita.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Patrocli envena la ferida d'Aquil·les

La mitologia grega està formada per un conjunt de llegendes que provenen de la religió d'aquesta antiga civilització de la Mediterrània oriental. Els grecs, encara que no practiquessin la religió, coneixien aquestes històries, les quals formaven part del seu patrimoni cultural.

La mitologia grega és absolutament complexa, farcida de déus, Herois o semidéus i monstres que passen infinitat d'aventures de tota mena.

vista en solitari - discussió - edició - historial


presidents de les quatre diputacions catalanes

La Mancomunitat de Catalunya va ser una institució que agrupà les quatre diputacions catalanes. Es va formar el 6 d'abril de 1914, si bé el procés per a la seva creació va començar al 1911.

El congrés la va aprovar però amb competències molt retallades. En canvi el senat no ho va fer.

El 18 de desembre de 1913 el rei signà el dret de mancomunitats provincials.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Camp de Concentració d'Auschwitz

Els camps de concentració en l'Alemanya nazi s'utilitzaren inicialment com a element disuassiu davant la posible oposició comunista i com a presons dels quadres dirigents de les forces subversives. La seva transformació en un univers concentracionari del terror, la tortura i la mort per milions de persones tingué lloc en el curs de la Segona Guerra Mundial (1939 - 1945).

vista en solitari - discussió - edició - historial


El planeta Neptú. Imatge del Voyager 2

Neptú és el vuitè planeta del Sistema Solar en proximitat al Sol. Forma part dels denominats planetes exteriors o gasosos.

Després del descobriment de Urà, es va observar que les òrbites d'Urà, Saturn i Júpiter no es comportaven tal com predeien les lleis de Kepler i de Newton. Adams i Le Verrier, de forma independent, van calcular la posició d'un altre planeta, Neptú, que va trobar Galle, el 23 de setembre de 1846 en 1° d’interval de la posició predita per Adams i Le Verrier. Més tard, es va advertir que Galileo ja havia observat Neptú en 1611, però l'havia pres per una estrela.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La República de Nicaragua és un país de l'Amèrica Central que limita el nord-oest amb Hondures, al sud amb Costa Rica, a l'oest amb el oceà Pacífic i a l'est amb el mar Carib.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Europa des d'un satèl·lit

Europa és una de les parts del món. Comprèn els territoris del continent eurasiàtic que s'estenen a l'oest de la serralada dels Urals (que la separa d'Àsia) fins a l'Oceà Atlàntic, i al nord de les muntanyes més meridionals del Caucas, més enllà de les quals es troba el continent asiàtic. També inclou les illes més properes (entre les quals destaquen les illes Fèroe, la Gran Bretanya i Irlanda a l'Atlàntic, i Sicília, Sardenya, Còrsega, Creta i les Balears a la Mediterrània) i Islàndia, malgrat que queda més a prop d'Amèrica. La Mediterrània separa Europa d'Àfrica, i les mars Egea, de Màrmara i Negra la separen d'Àsia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Friedrich Nietzsche, 1875

Friedrich Nietzsche (1844 - 1900) va néixer a Röcken bei Lützen (Alemanya) i estudià a la universitat de Bonn. El 1865, a Leipzig, cursà estudis de filologia i el 1869 fou nomenat professor de filologia clàssica a Basilea.

El 1878 deixà de fer classes, degut a una malaltia greu.

Fins al 1889, periode de màxima activitat, passà els estius a Sils Maria i la resta de l'any a la Riviera, quasi sempre solitari i amb recaigudes en la seva malaltia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Hiragana KI

L'hiragana (平仮名; ひらがな) és un dels dos sil·labaris emprats a l'escriptura japonesa junt amb el katakana. També se sol utilitzar l' hiragana per referir-se a qualsevol dels caràcters del sil·labari.

Aquests caràcters, i contràriament als kanji, no tenen cap valor conceptual, sinó únicament fonètic.

El sil·labari hiragana consta de 46 caràcters que representen síl·labes formades per una consonant i una vocal, o bé una única vocal. L'única consonant que pot anar sola és la 'n'.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Símbol de la religió Wicca

La wicca és una religió o un seguit de creences neopaganes que va sorgir al coneixement públic a la dècada dels anys 50, per Gerald Gardner, suposadament sostesa en tradicions transmeses en forma oral des d'edats arcaiques. Però encara es manté una dura discussió a sobre aquest tema. Originalment aquesta tradició oral es va prendre com un fet, basat principalment dels escrits de Margaret Murray sobre el culte de les bruixes de l'Edat Mitjana. Després de que aquests últims quedaren desautoritzats en la seva historicitat, hui en dia és creença extesa que la Wicca va nàixer més que res a Gardner, fent ús de les pràctiques tradicionals i les teories de Murray en auge en aquell moment, amb elements de la màgia ceremonial.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estats Membres de l'Europol (els països en blau clar encara no són membres però s'espera que ho siguin aviat)

Europol és la contracció de European Police Office (Oficina Europea de Policia) és la agència de la Unió Europea destinada a gestionar la informació criminal i de seguretat. L'Europol va entrar en ple funcionament l'1 de juliol de 1999.

La costitució de l'Europol fou acordada el 1992 dins del Tractat de Maastricht. L'agència va començar de manera limitada amb la creació el 3 de gener del 1994 de l'agència contra el tràfic de narcòtics EDU (Europol Drugs Unit). L'Europol fou ratificada per tots els estats membres el 1998 i entrà en vigor l'octubre del mateix any.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Orbital d'un àtom

En un àtom, els estats estacionaris de la funció d'ona d'un electró ( funcions pròpies del Hamiltonià (H) en l'equació de Schrödinger HΨ = EΨ ;Ψ la funció d'ona ) es denominen orbitals atòmics. No obstant, els orbitals no representen la posició concreta d'un electró en l'espai, que no pot saber-se donada la seva naturalesa ondulatòria, sinó que delimiten una regió de l'espai en què la probabilitat de trobar a l'electró és elevada.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Benito Mussolini i Adolf Hitler

Adolf Hitler (18891945) va ser un polític alemany d'origen austríac, i un dels dictadors més poderosos del segle XX.

Va néixer a Braunau am Inn (Àustria) el 20 d'abril de 1889, i era fill d'un modest funcionari de duanes i d'una camperola. Va ser un estudiant mediocre i mai va arribar a acabar els seus estudis d'ensenyament secundari. Va sol·licitar l'ingrés a l'Acadèmia de Belles Arts de Viena però no va ser admès perquè van considerar que li mancava talent per pintar.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Un gat

El gat és un mamífer domèstic, de la família dels felins, amb ungles retràctils, carnívor, de pelatge espès i suau.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs