[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Fusió nuclear - Viquipèdia

Fusió nuclear

De Viquipèdia

Diagrama de fusió del deuteri i el triti per formar Heli 4.
Diagrama de fusió del deuteri i el triti per formar Heli 4.

La fusió nuclear consisteix en una reacció en la qual dos nuclis atòmics (per exemple de deuteri) es converteixen en un nucli més pesat (en l'exemple heli), aquesta reacció va acompanyada de l'emissió de partícules (en l'exemple del deuteri un neutró). Aquestes reaccions poden produir una gran emissió d'energia, en forma de rajos gamma i d'energia cinètica de les partícules emeses. Aquesta emissió d'energia és apreciable en disminució de massa per la famosa fórmula d'Einstein E=mc2.

A diferència de la fissió, que es basa en trencar un àtom molt pesat (urani o plutoni, per exemple) i fer-ne aparèixer de més lleugers (radi entre d'altres), la fusió consisteix en unir àtoms lleugers i convertir-los en un de més pesat.

La fusió nuclear no s'ha de confondre amb la fusió del nucli, que fa referència a l'accident en què la part més interna (nucli) d'un reactor nuclear es fon com a resultat d'un sobreescalfament produït per una una deficient refrigeració.

A diferència de la fissió nuclear, en la fusió, els residus radioactius tenen un període de semidesintegració extremadament curt en comparació. Aquests poden ser d'al voltant d'un dia. És a dir, que en més o menys un dia, deixen de ser radioactius, o redueixen molt la seva perillositat. (nota: L'urani pot tardar 300.000 anys a deixar de ser radioactiu).