[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/desembre - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/desembre

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats del desembre

Creu de Santiago

L'Orde Militar de Sant Jaume o Orde de Sant Jaume de l'Espasa és un orde religiós i militar castellano-lleonès instituït per Alfonso VIII de Castella i aprovat pel papa Alexandre III mitjançant una butlla atorgada el 5 de juliol de 1175. No obstant, el seu origen és confús i sembla ser que abans de ser instituït formalment per Alfons VIII, el rei Ferran II de Lleó els havia concedit la ciutat de Càceres (que van haver d'abandonar en ser conquerida pels musulmans).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Oli d'oliva

L'oli d'oliva és un oli vegetal a partir del suc natural de l'oliva, el fruit de l'olivera.

L'olivera, el seu fruit, l'oliva, i el suc natural, l'oli, han tingut, des de la més remota antiguitat, una ampla difusió pels cinc continents. Aquesta projecció mundial obliga, de forma exigent, a cuidar el cultiu, la recol·lecció i la presentació. Es tracta d'un important llegat que és necessari conservar, millorar i transmetre a les futures generacions en benefici de la seva alimentació, salut i vida.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de Varsòvia

Varsòvia (en polonès Warszawa) és la ciutat més gran de Polònia i la seva capital des de l'any 1596, quan el rei Zygmund III va traslladar la capitalitat des de Cracòvia. Varsòvia és també la seu de la Presidència de la República, del Parlament i de la resta de les autoritats centrals.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Claudi Ptolemeu, segons un gravat alemany del segle XVI

Claudi Ptolemeu (en grec: Klaudios Ptolemaios; circa 85 - circa 165, altres autors diuen c.100-c.170) va ser un astrònom, geògraf i matemàtic grecoegipci, anomenat comunament Ptolemeu o Tolemeu.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escultura de Gai Calígula al Museu del Louvre, París

Gai Juli Cèsar August Germànic (Antium, hui Porto d'Anzio, 12 d.C. - Roma, id., 41 d.C.), més conegut com a Calígula, fou el tercer emperador romà i el tercer membre de la dinastia julio-clàudia, que hi governà des de l'any 37 fins el 41. És conegut per la seua extravagància exagerada, l'egocentrisme i el seu depotisme, a vegades, cruel, i morí assassiant a l'any 41, amb l'edat de 29 anys, per alguns dels seus propis guardaespatlles.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Torre Eiffel

París (en francès Paris), capital de França i de la regió de l'Illa de França també coneguda com la Regió Parisenca, creuada pel Sena, és una de les aglomeracions urbanes més grans d'Europa, amb una població d'11.174.743 habitants, 2.125.246 dels quals residixen al municipi de París. Per la seva renda per càpita és la ciutat més rica d'Europa.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vanessa Sánchez i Serrano, Bellea del Foc 2003

La Bellea del Foc, en valencià normatiu Bellesa del Foc, és la reina de les Fogueres de Sant Joan de la ciutat d'Alacant. Va abillada amb el vestit de nóvia alacantina i és la representant honorífica dels festejos de Sant Joan. Compta amb sis Dames d'Honor que reben el nom de Dama d'Honor de la Bellea del Foc o Dama del Foc. És elegida des de 1932 en un festival d'elecció entre les representants de les distintes comissions de fogueres.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Màquina de vapor de Newcomen

Una màquina de vapor és un motor de combustió externa que transforma l'energia d'una certa quantitat de vapor d'aigua en treball mecànic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de València

L'Escut de la ciutat de València, malgrat no estar oficialitzat en el DOGV, està consolidat a la ciutat i que més o menys es correspondria amb el següent:

Escut caironat: d'or (heràldica) quatre pals de gules; acostat i per damunt de dues eles d'or coronades. Al timbre una corona reial oberta somada d'un rat penat de sable d'ales esteses.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Charles Aznavour, nascut com Chahnour Varinag Aznavourian el 22 de maig de 1924 a París. Cantant, compositor i actor francès.

Fill d'emigrants armenis, va descobrir la seva passió pel teatre gràcies a ells. El seu pare, que era baríton, va néixer a Geòrgia i era fill d'un cuiner del tsar Nicolau II; la seva mare era filla d'uns comerciants armenis establerts a Turquia. Els dos emigrants es van conèixer a París el 1922.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Galileo Galilei

Galileo Galilei, o Galileu (Pisa, 15 de febrer de 1564 - Arcetri de 8 de gener, 1642) és un científic italià considerat junt amb Newton com el pare de la física. El 1581, Galileu entra a la universitat de Pisa per estudiar medicina, però acaba interessant-se per les matemàtiques. Demostra que Aristòtil estava equivocat al suposar que la rapidesa de caiguda dels cossos és proporcional al seu pes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Tira de resistències

La resistència elèctrica és l'oposició al pas del corrent elèctric per un circuit.

També es diu així a un component passiu emprat en electrònica, que serveix per frenar el pas del corrent.

Una resistència ideal és un component amb una resistència elèctrica que roman constant malgrat el voltatge aplicat o el flux de corrent que recorre aquest dispositiu.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa de la Còlquida

La Còlquida fou el regne sorgit de la confederació dels Kholka cap al segle IX aC. Els kholka i el seu regne de la Còlquida van destruir la confederació de Diaochi (segle VIII aC), però això els va posar en contacte directe amb Urartu. A les fonts d'Urartu s'esmenten nombroses ciutats reials de la Còlquida i sembla, doncs, que ja al segle VIII tenia un bon grau de civilització. Un sol rei governava la Còlquida, i a cada província hi havia un governador. Aquest regne de la Còlquida apareix al mite dels Argonautes, que van anar a la Còlquida a buscar el velló d’or. Segons els grecs, governava la Còlquida un rei anomenat Aietes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Galàxia NGC1512

Una galàxia és un agregat d'uns quants milers de milions d'estrelles i de núvols de gas i pols. Tot indica que al centre de les galàxies hi ha un forat negre supermassiu; tanmateix, és dificilíssim que es pugui detectar a causa de la gran densitat d'estels que hi ha a la part central d'una galàxia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Versió Plucker del Tirant Lo Blanc

El Plucker és un lector de documents multiplataforma lliure, sota llicència GNU, disponible en català, per a ordinadors de butxaca amb sistema operatiu Palm OS.

A més del lector de documents per a ordinadors Palm, el Plucker inclou una sèrie d'eines per a transferir i comprimir pàgines web i altres documents de text o HTML a un dispositiu Palm per a la seva lectura. Hi ha eines disponibles per a Unix i Linux, Windows, Mac OS X i Pocket PC.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa del país

La República Socialista Soviètica del Kazakhstan (RSS del Kazakhstan), avui en dia anomenada Kazakhstan i situada a l'Àsia Central, era la segona república constitutiva més gran de la Unió Soviètica. Tenia una superfície de 2.717.300 km². La seva capital era Alma-Atà, actualment anomenada Almaty.

El cosmòdrom de la Unió Soviètica anomenat Cosmòdrom de Baikonur estava situat en aquesta república, concretament a l'antiga ciutat secreta de Leninsk, avui en dia anomenada Baikonur.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El duc de Connaught

Artur del Regne Unit, duc de Connaught (Londres 1850 - Bagshot Park 1942). Príncep del Regne Unit de la Gran Bretanya i d'Irlanda amb el grau d'altesa reial i I duc de Connaught i de Strathearn per gràcia de la seva mare la reina Victòria I del Regne Unit.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Càtars sent expulsats de Carcassona

El catarisme fou una confessió cristiana difosa, des del segle X fins al XV, amb fluxos i refluxos, per l'Àsia Menor, els Balcans, el nord d'Itàlia, Occitània, Renània, Xampanya i Catalunya; així doncs, el catarisme s’estengué per tota la Cristiandat, tant en l’àmbit occidental llatí, com en l’àrea oriental bizantina ortodoxa. Els seguidors d'aquesta corrent es coneixen com catars o també albigesos.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Rafael del Riego Núñez (9 d'abril, 1784 - 7 de novembre, 1823) va ser un general espanyol i polític liberal.

Del Riego va nàixer a Santa Maria de Tuñas a Astúries. Després de graduar-se en la Universitat d'Oviedo el 1807, es va mudar a Madrid, on es va unir a l'exèrcit. En 1808, durant la Guerra d'independència espanyola va ser pres presoner pels francesos i empresonat en l'Escorial, d'on finalment va escapar.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Marie Curie

Marie Curie (Maria Skłodowska-Curie), (7 de novembre de 1867 - 4 de juliol de 1934) fou una pionera en els primers temps de l'estudi de la radioactivitat.

Nascuda a Varsòvia, Polònia, amb el nom de Maria Skłodowska, es va traslladar a París i va estudiar física i química a la Sorbona, on es va convertir en la primera dona a ensenyar a les seues aules. A la universitat es va associar amb un altre professor, Pierre Curie, amb qui es va casar. Junts van estudiar els materials radioactius, en particular el urani en forma de pechblenda, que tenia la curiosa propietat de ser més radioactiva que l'urani que s'extreia d'ella.

vista en solitari - discussió - edició - historial


OpenBSD és un sistema operatiu lliure i multiplataforma semblant a UNIX basat en BSD. OpenBSD s'especialitza en la seguretat i la correctesa. Per això, els desenvolupadors n'analitzen el codi freqüentment i proactiva. El projecte el regeix Theo de Raadt.

OpenBSD es distribueix sota la llicència BSD, igual que els altres BSD.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Comparació del diàmetre de Sedna en relació amb altres cossos celests

(90377) Sedna (abans 2003 VB12) és un objecte transneptunià que es troba a unes 90 UA del Sol, fet que el converteix en l'objecte més remot del Sistema Solar descobert fins ara. El seu diàmetre és inferior als 1.700 km i probablement sigui igual a unes dues terceres parts el de Plutó. Podria ser el primer membre conegut del Núvol d'Oort. Va ser descobert des de l'Observatori del Mont Palomar per Mike Brown (Institut de Tecnologia de Califòrnia), Chad Trujillo (Observatori Gemini) i David Rabinowitz (Universitat de Yale) el 14 de novembre de 2003.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Yaxchilan

Els maies eren un poble que va viure principalment al sud del que avui es Mèxic i a l'Amèrica Central, establint una de les cultures mesoamericanes més importants abans de l'arribada dels espanyols. Contrari a la creença popular, els maies no han desaparegut, sinó que miliers de descendents viuen encara a aquestes àrees i parlen diferents dialectes de la llengua maia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mercosur

Mercosur o Mercosul (castellà: Mercado Común del Sur, portuguès: Mercado Común do Sul), Mercat Comú del Sud, és una zona de lliure comerç entre Brasil, Argentina, Uruguai i Paraguai fundada el 26 de març, 1991. El seu propòsit és promoure el lliure trànsit de bens, de persones i de capital entre els països membres, i avançar d'una integració econòmica cap a una integració política i cultural.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Alfons I de Portugal

Alfons Henriques o Alfons I (25 de juliol de 1109 - 6 de desembre de 1185) va ser el primer rei de Portugal. Gràcies a les seues conquestes, que al llarg de més de quaranta anys van depassar el doble del territori que el seu pare li havia llegat, va ser apel·lat El Conqueridor; també va ser conegut com El Fundador i El Gran. Els musulmans, en senyal de respecte, van anomenar-lo Ibn-Arrik («fill d'Enric», traducció literal del genitiu Henriques) o El-Bortukali («el Portuguès»).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estats afectats pel tsunami

L'anomenat Tsunami de l'Oceà Índic o Tsunami del Sud-est Asiàtic va ser un tsunami provocat per un terratrèmol submarí que s'originà a l'Oceà Índic, prop de l'illa de Simeulue, al nord-oest de l'illa de Sumatra (Indonèsia) el diumenge 26 de desembre de 2004, a les 00:58:53 UTC (01:58:53 hora catalana; 07:58:53 hora local).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Moviment anual

El ‘’’moviment anual’’’ és el moviment del Sol en la esfera celest observat en el transcurs d'un any. Fins a la revolució copernicana els astrònoms creien que es tractava del moviment real del Sol, des de Copèrnic sabem que és la Terra la que gira al voltant del Sol en una any, moviment de translació, no obstant se segueix amb la mateixa concepció ptolemaica assumint que el moviment del Sol és aparent i que la que realment es mou és la Terra.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Un quinetoscopi amb la tapa oberta, la pel·lícula de llaç, i el visor superior obert

El quinetoscopi fou el precussor del modern projector de pel·lícules desenvolupat per William Kennedy Laurie Dickson mentre treballava amb Thomas Edison.

D'acord amb els fets històrics, abans de tenir la idea Edison s'inspirà en una visita que va fer a Eadweard Muybridge el 1888, qui desenvolupà una invenció que anomenà Zoopraxiscope. Sembla ser que la intenció de Muybridge era finançar i promoure una major col·laboració amb Edison en l'el·laboració d'un disseny d'una màquina que poguera emetre so i projectar imatges alhora. En aquest disseny s'hi incloia el fonògraf inventat per Edison.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estàtua en commemoració del centenari del naixement de Pau Casals, a Montserrat.

Pau Casals i Defilló (1876-1973) va ser violoncel·lista, director i compositor, però la seva gran contribució al món de la música va ser la innovació en la interpretació amb el violoncel que, més tard, va ser adoptada per tots els violoncel·listes del món.


vista en solitari - discussió - edició - historial


Napoleó creuant els Alps, pintura de Jacques-Louis David (1748-1825), oli de 259 x 221 cm, 1801, Museu nacional de Château de Malmaison

La Guerra del Francès o guerra de la independència espanyola fou un conflicte bèlic entre Espanya i França que s'inicia el 1808 amb l'entrada de les tropes napoleòniques, i que conclou el 1814, amb el retorn de Ferran VII al poder.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Tortures Inquisatorials

La Inquisició Espanyola va ser establerta amb la butlla del papa Sixt IV que autoritzava els Reis Catòlics a nomenar inquisidors en els seus regnes i un tribunal controlat per la Corona (1478). Aquest nou tipus d'inquisició es va estendre per tota la península, convertint-se en l'única institució comuna per a tots els súbdits de la corona, a banda de la pròpia Corona, a qui servia com a instrument del poder reial. En resum, la Inquisició s'independitza de Roma, i es posa al servei dels Reis Catòlics i els seus successors que l'usaran com una poderosa arma. Un exemple d'això és la persecució que va fer la Inquisició, per motius polítics, contra Antonio Pérez, antic secretari de Felip II que s'havia refugiat a Aragó.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs