[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Antium - Viquipèdia

Antium

De Viquipèdia

Antium fou una ciutat del Latium a uns 60 km de Roma, avui Porto d’Anzo.

La ciutat era en part llatina però amb població pelàsgica, i es dedicaven al comerç i la pirateria. Va ingressar a la Lliga Llatina i fou subjecte a Roma però el 493 aC ja no era membre de la Lliga ni dependent de Roma, però si aliada a la Lliga.

Mes tard va caure en poder dels volscs i com a ciutat volsca va combatre a Llatins i romans fins el 468 aC en que els romans la van conquerir i hi van establir una colònia, però es va revoltar el 459 aC i va ser independent per 120 anys i cap de la lliga dels volscs.

Vers el 450 aC era aliada de Roma però vers el 406 aC es va unir a les altres ciutat volscs en la guerra contra els romans, i durant la invasió gal·la van fer la guerra a Roma (386 aC a 374 aC) però repetidament derrotats van demanar la pau. El 348 aC van enviar una colònia a Satricum, provocant l’hostilitat de Roma. Al 340 aC, a la gran guerra Llatina (340-338 aC) van encapçalar l’aliança de la lliga dels volscs amb els llatins, contra Roma, i va participar a les derrotes a Pedum i Astura. Els romans els hi van confiscar els vaixells de guerra i els hi van prohibir el comerç maritim i una colònia romana es va establir a la ciutat com a guarnició.

Antium va esdevenir colònia maritima de Roma, però els seus habitants es van seguir dedicant a la pirateria i Alexandre el gran i mes tard Demetri Poliorcetes es van queixar a Roma dels actes d’aquest pirates.

Els efectes de la dominació romana a Càpua després del 317 aC es van fer evidents i els antiats (els habitants d'Antium) van demanar també obtenir un codi de lleis i magistratures regulars; els patrons de la colònia foren encarregats pel senat romà per establir un sistema legal.

El 69 aC la va ocupar Marius, i els seus seguidors la van assolar, però es va recuperar i desprès es va convertir en un lloc residencial dels romans rics que hi van construir luxoses viles (per exemple Ciceró i tenia la seva vila) . August va rebre allí el titol de “pare de la pàtria”; a la ciutat hi van néixer Calígula i Neró que hi va establir una colònia de veterans de la guàrdia pretoriana i va fer-hi construir un port nou; Antoni Pius hi va construir un aqüeducte i Sèptim Sever va completar una residència imperial

El 537 encara era un port de certa importància però desprès desapareixen les mencions històriques i es creu que va quedar deshabitada.

[edita] Vegeu també