[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/abril - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/abril

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats d'abril

Vista de Fira de Tots Sants del 2006.

La Fira de Tots Sants de Cocentaina fou creada el 1346 per privilegi reial de Pere III (Pere II de València) al comte de Cocentaina Roger de Llúria. És la segona fira amb més antiguitat de l'estat espanyol. Actualment es celebra durant la setmana de Tots Sants (1 de novembre), atreu cada any a més de 350.000 visitants i amb un espai d'exposicions de 54.000 m2.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gòndoles a Venecia

Venècia (en vènet Venezsia, en italià Venezia) és una ciutat del nord d'Itàlia, capital de la regió del Vèneto i de la província homònima. La seva població és de 266.181 habitants (els anomenats venecians), en un municipi de 421 km2 del qual depèn la ciutat de Mestre, a terra ferma, i les illes de Murano, Burano i altres de menors.

La ciutat sorgeix sobre la llacuna de Venècia, dins el golf de Venècia, al nord-oest del mar Adriàtic. Es troba situada a una latitud de 45° 26' nord i una longitud de 12° 19' est.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El Partenó

Atenes (en grec Athina o Αθήνα) és la capital de Grècia i també la capital de la regió grega de l'Àtica. A més d'una ciutat moderna, Atenes també és famosa per haver estat una poderosa polis i un important centre del coneixement en els temps antics.

En grec antic, Atenes s'anomenava Athínai (Αθήναι) i, al segle XIX, es va reprendre formalment aquest nom per designar la ciutat moderna. Des de l'abandonament oficial del grec katharévousa en la dècada de 1970, però, la forma popular Athina ha esdevingut el nom oficial de la ciutat.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estructura del diamant

El diamant és un dels principals al·lòtrops del carboni (el principal és el grafit)

El diamant és, en l'actualitat, la joia més preuada del món. L'explotació de mantells diamantífers constitueix un ferma línia per a la mineria i, finalment, la venda d'aquestes gemmes constitueix una font molt important d'ingressos.

La importància del diamant no només es xifra per la seva innegable bellesa, sinó també per la seva gran utilitat en la indústria. S'ha de dir que, sense el diamant, moltes activitats industrials estarien seriosament limitades.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Ibn Rushd, més conegut per Averrois

Averrois (Còrdova, 1126 - Marràqueix (Marroc), 10 de desembre de 1198) fou un filòsof, metge i astrònom de l'Al-Àndalus. El seu nom també pot trobar-se transliterat com Averroës o Averrhoës i és la traducció de l'àrab Abu Al-Walid Muhammad Ibn Ahmad Ibn Rushd o simplement Ibn Rushd.

Escriví comentaris sobre l'obra d'Aristòtil i Plató (d'ací que fora conegut com El Comentador) i elaborà una enciclopèdia mèdica. Jacob Anatoli traduí les seues obres de l'àrab a l'hebreu cap al 1200. Els seus escrits influiren en el pensament cristià de l'Edat Mitjana i el Renaixement.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Adam Smith

Adam Smith (5 de juny de 1723 - 17 de juliol de 1790) fou un economista i filòsof escocès. La seva obra Investigació en la Naturalesa i Causes de la Riquesa de les Nacions fou el primer intent rigorós d'estudiar el desenvolupament històric de la indústria i el comerç a Europa , ajudà a la creació de l'economia com a disciplina acadèmica i proporcionà un marc teòric al capitalisme.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Diferents mòduls de memòria RAM

La memòria és l'espai d'Entrada / Sortida que permet emmagatzemar informació en un ordinador o en dispositius electrònics en general. És un dels elements del maquinari d'un ordinador.

La memòria està jerarquitzada, és a dir situada a diferents nivells des del punt de vista del processador.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Arxiduc Carles d'Àustria

La Guerra de Successió espanyola és un conflicte bèl·lic que va enfrontar la majoria de potències europees el segle XVIII, i que es va concloure amb l'arribada de la dinastia borbònica a Espanya.

La primera meitat del tumultuós i bèl·lic segle XVIII es caracteritzà, a Europa, per un complicat tauler de pactes i aliances, necessaris per a equilibrar les balances de poder dels estats.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de Noruega

Noruega és un dels països nòrdics, situat a la península d'Escandinàvia. Té una forma molt allargada amb una extensa costa a l'Oceà Atlàntic (que pren el nom de Mar de Noruega al nord i Mar del Nord al sud), on es troben els seus famosos fiords. Limita a l'est amb Suècia i al nordest amb Rússia i Finlàndia. L'Skagerrak la separa de Dinamarca al sud.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Oceà Índic

L'Oceà Índic és el tercer volum d'aigua més gran del món, i cubreix aproximadament el 20% de la superfície de la Terra. Està limitat al nord pel sud d'Àsia; a l'oest per la Península Aràbiga i Àfrica; a l'est per la península de Malacca, les Illes de la Sonda, i Austràlia; i al sud per l'Antàrtida. Està separada de l'Oceà Atlàntic pel meridià 20 graus est, al sud d'Àfrica, i de l'Oceà Pacífic pel meridià 147 graus est. El punt més al nord de l'Oceà Índic està aproximadament a 30 graus nord de latitud al Golf Pèrsic .

vista en solitari - discussió - edició - historial


Austrolopithecus africanus

Hominidae és una família de primats que inclou l'ésser humà i les espècies fòssils emparentades que presentaven locomoció bípeda, així com els grans micos: goril·les, ximpanzés i orangutans.

Originalment, la família es restringia als humans i els seus parents extingits. Això feia de la família Pongidae un grup parafilètic. En l'actualitat la tendència és la de fer grups monofilètics, per la qual cosa hi havia dues solucions: o bé incloure la familia Pongidae dins dels homínids, o bé conservar-la com a família separada però sense els gèneres Gorilla i Pan.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bust de Plató

Plató (aproximadament 427 aC - 347 aC) va ser un filòsof d'immensa influència en la Grècia clàssica. Va ser estudiant de Sòcrates i mestre d'Aristòtil. El seu treball més important va ser La República (Grec Politeia, 'ciutat') en el qual subratlla la seua visió d'un estat "ideal". També va escriure Lleis i diversos diàlegs mantinguts entre ell i Sòcrates.

En els diàlegs del Timeo i el Critias, es narra la "història verdatera" o "aletheia" -segons les seues pròpies paraules- de la civilització Atlant i de l'Illa Atlantis o Atlàntida.

En el Timeo menciona també al que ara coneixem com els sòlids platònics.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa del Camp de Cartegena

El Camp de Cartagena (en castellà Campo de Cartagena) és una comarca històrica de la Regió de Múrcia corresponent exactament amb el sud-est peninsular (cap de Palos) i amb capital a la ciutat de Cartagena. Està formada pels municipis de Cartagena, Fuente Álamo i La Unión, amb una població total de 241.547 habitants, dels quals 199.571 viuen al municipi de Cartagena. Limita pel nord amb el Mar Menor i l'Horta de Múrcia, per l'est amb el Baix Guadalentín, per l'oest amb el Baix Segura (País Valencià) i pel sud amb el Mediterrani.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bust de Cleòpatra

Cleòpatra Filopator Nea Thea, Cleòpatra VII, va ser l'última reina d'Egipte, de la dinastia hel·lènica dels Ptolemeu, aquella que va ser creada per Ptolemeu I Sòter, general de Alexandre el Gran. Va nàixer l'any 69 aC (data aproximada) i va morir l'any 30 aC. Era filla de Cleòpatra V Trifena I i de Ptolemeu XII Auletes a qui va heretar en el tron a l'edat de 17 anys, junt amb el seu germà Ptolemeu XIII (que comptava tan sols 12 anys), que seria el seu espòs, segons requeriment de les lleis de regnat i successió del moment.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Comarcalitrzació del País Valencià

L'organització territorial del País Valencià s'estructura tradicionalment en unes demarcacions anomenades comarques. No obstant açò, no va ser fins al començament de la dècada dels 60 del segle XX quan comencen a proliferar descripcions concretes de delimitacions comarcals, la majoria dels quals les superditaven als límits provincials d'Espanya establerts en 1851, i hi obviaven els criteris històrics i lingüístics. Enmig de les nombroses propostes hi destacaren especialment dues: la proposta de V.M. Rosselló, del 1964, i la de Joan Soler i Riber, del mateix any, que a més de tenir en compte els criteris lingüístics, fou gairebé l'únic que obviava les províncies i hi establia quatre regions valencianes naturals (Nord, Interior, Central, i Sud).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Esteban Terradas, en un autorretrat d'estudi

Esteban Terradas i Illa (Barcelona, 1883 - Madrid, 1950) fou Doctor en Ciències Exactes i en Ciències Físiques; Enginyer de Camins, Canals i Ports; Enginyer Industrial (1909), entre moltes altres.

Terradas fou Catedràtic de Física matemàtica i anteriorment, d'Anàlisi Matemàtica, tercer curs (Equacions Diferencials), a la Universitat Central i, per oposició, d'Acústica i Òptica l'any 1907, Electricitat i Magnetisme i Mecànica Racional a la Universitat de Barcelona, i de l'ultima assignatura a la Universitat de Saragossa i de les Universitats de Buenos Aires i La Plata (Argentina) i Montevideo (Uruguai).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Arquimedes

Arquimedes (Siracusa (Sicília) 287 aC - 212 aC) va ser un matemàtic, astrònom, filòsof, físic i enginyer grec.

Segons els seus biògrafs, Arquimedes, fill d'un astrònom anomenat Fídies estava emparentat amb el rei Hieró II, la qual cosa li hauria facilitat l'accés a elevats i cobejats llocs; no obstant, arrossegat per la seua afició a les ciències, va preferir consagrar-se a l'estudi de les matemàtiques sota la direcció de Euclides a Alexandria.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vi negre

El vi és una beguda obtinguda de la fermentació alcohòlica, per l'acció dels rents, del suc o most dels fruits (el raïm) de la planta Vitis vinifera (vinya) que transforma els sucres del fruit en alcohol i anhídrid carbònic.

Es donarà el nom de "vi" únicament al líquid resultant de la fermentació alcohòlica, total o parcial, del suc de raïm, sense addició de cap substància.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Rússia

La Federació Russa, comunament coneguda com Rússia (en rus Росси́я, Rossia), és l'estat més gran del món, pel que fa a la seva extensió (17.075.400 km²), que gairebé dobla la del segon de la llista, el Canadà. Pel que fa a la població (uns 150 milions) és el setè del món, després de la Xina, l'Índia, els Estats Units, Indonèsia, el Brasil i el Pakistan.

vista en solitari - discussió - edició - historial


J. R. R. Tolkien l'any 1916, amb uniforme militar

John Ronald Reuel Tolkien, filòleg i novelista anglès, va néixer a Bloemfontein (Sud-àfrica) el 3 de gener de 1892. Morí a Bournemouth (Anglaterra), el 2 de setembre de 1973.

L'any 1895 la família Tolkien es separà per problemes de salut del mateix John. El seu pare Arthur Reuel Tolkien (que moriria un any després) es quedà a Sud-àfrica, mentre que la seva mare Mabel, el seu germà i el propi John marxaren a viure a Birmingham (Anglaterra).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vaixell de paper

L'origami es l'art japonès del plegament del paper. És originari del Japó (en japonès significa, literalment, "plegar" (oru) "paper" (kami). En català, també es coneix com a papiroflèxia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Edifici Barroc

El barroc és un moviment cultural i artístic que va tenir lloc a Europa aproximadament des del 1600 fins el 1750.

L'art barroc va sorgir després del Concili de Trent (1545-63), que va impulsar un estil artístic que es dirigís no només a les elits, sinó al poble illetrat. Així, en pintura i arquitectura, el barroc utilitza una iconografia directa i teatral, amb tendència a una abundància d'ornamentació.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de l'Índia

L'Índia (nom oficial: República de l'Índia, abans Unió Índia) és un estat situat al sud de l'Àsia, que ocupa la major part de la península Índia. És el país més poblat després de la Xina, amb més de mil milions d'habitants (les projeccions indiquen que pot sobrepassar la Xina el 2050), i el setè en extensió, amb una línia de costa de més de 7.000 km, banyats per l'oceà Índic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Castell de Dénia

Dénia és la capital de la Marina Alta, també coneguda com "Marquesat de Dénia".

Encara que amb indicis arqueològics de poblament ibèric (Diniu), el seu origen com a ciutat és romà, situant-se al nord de la ciutat actual i front a l'antic port. Els textos clàssics i les deixalles arqueològiques indiquen que en el segle I aC les tropes de Sertòrio establiren a Dianium una base naval. Durant l'Alt Imperi la ciutat gaudí d'un període d'esplendor passant de ser "població estipendiària" a municipi. Entre el 636 i el 693, en temps del regne visigot, Dénia fou seu bisbal dependent de Toledo.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Lents d'una camarà fotogràfica

La fotografia és la tècnica de gravar imatges fixes sobre una superfície de material sensible a la llum basant-se en el principi de la càmera obscura. En la càmera obscura s'aconsegueix projectar una imatge captada per una lent o un conjunt de lents sobre una superfície, fent-la reduïr i obtenint-ne una de resultant nítida. Per emmagatzemar aquesta imatge les càmeres fotogràfiques utilitzaven fins fa uns anys exclusivament les pel·lícules sensibles, en canvi ara s'empren també sensor digitals.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La recta en coordenades cartesianes

Una recta, o línia recta, és un objecte geomètric format per un conjunt d'infinits punts infinitament llarg, i infinitament prim que no té curvatura. També es diu que els punts d'una recta estan alineats.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Manhattan vist des de l'Empire State Building el gener del 2005

La Ciutat de Nova York (en anglès City of New York o New York City) és la ciutat més gran dels Estats Units d'Amèrica i és al centre de les finances internacionals, política, comunicacions, música, moda, i cultura. Juntament amb Londres, París i Tòquio, la ciutat de Nova York és considerada una de les quatre ciutats globals del món, i és la seu d'una gairebé inigualable col·lecció de museus de talla internacional, galeries, escenaris, corporacions i centenars de consulats internacionals associats amb les Nacions Unides.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de Sibèria

Sibèria és una regió septentrional d'Euràsia, els límits de la qual són, aproximadament els Urals (est), l'Oceà Àrtic (nord), l'Oceà Pacífic (oest) i les terres temperades de clima continental de Gobi i de l'Àsia Central. Administrativament compren el Districte Federal de Sibèria, amb capital a Novosibirsk i el Districte Federal Extrem Oriental.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut de Txèquia

Txèquia o la República Txeca és un país de l'Europa central sense accés al mar. Fa frontera amb Polònia al nord, Alemanya al nord-oest i oest, Àustria al sud, i Eslovàquia a l'est. La Praga històrica té un gran atractiu turístic i n'és la seva capital i la ciutat més gran. Està formada per dues regions més antigues, Bohèmia i Moràvia, i part d'una tercera, Silèsia. Actualment, és membre de la Unió Europea.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització d'Astúries

Astúries és una comunitat autònoma espanyola uniprovincial, que té la forma d'un Principat on el Príncep d'Astúries és l'hereu a Cap d'Estat del Regne d'Espanya. El seu territori és d'uns deu mil quilòmetres quadrats, i compta amb una població, en retrocés, que supera lleugerament el milió d'habitants, que parlen castellà encara que també asturià.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs