Ar??bia
De Viquip??dia
Aquest article ??s sobre la pen??nsula asi??tica. Per a la prov??ncia romana, vegeu Ar??bia P??tria.
Ar??bia (en ??rab ????????????????, al-'Arab??yah) ??s una pen??nsula del sud-oest d'??sia, a la conflu??ncia amb ??frica. ??s una regi?? majorit??riament de clima des??rtic. Sovint ??s coneguda tamb?? com la pen??nsula Ar??biga .
El litoral de la pen??nsula est?? banyat a l'oest pel mar Roig i el golf d'Aqaba, al sud pel mar d'Ar??bia i a l'est pel golf d'Oman i el golf P??rsic. Al nord, limita amb Israel, Jord??nia, l'Iraq i Kuwait. Pol??ticament, la pen??nsula Ar??biga est?? dividida en els seg??ents estats (de major a menor extensi??):
L'Ar??bia Saudita (regne governat per la dinastia wahhabita dels al-Sa??d) ocupa la major part de la pen??nsula, que t?? una extensi?? total de tres milions de quil??metres quadrats. La majoria de la poblaci??, d'uns cinquanta milions de persones, viu a l'Ar??bia Saudita i el Iemen. El subs??l d'Ar??bia cont?? grans quantitats de petroli. A la pen??nsula s'hi troben la Meca i Medina, les ciutats santes de l'Islam, totes dues a l'Ar??bia Saudita, per la qual cosa el pa??s t?? una gran ascend??ncia sobre els seus ve??ns. Els EAU i Qatar s??n la seu de les principals cadenes de televisi?? del m??n ??rab, com ara Al-Jazira.
El terme "Pr??xim Orient" de vegades s'aplica nom??s a la pen??nsula Ar??biga, si b?? normalment es refereix a una regi?? molt m??s extensa; "Ar??bia", en canvi, sovint ??s usat per referir-se nom??s a l'Ar??bia Saudita. En altres temps el terme "Ar??bia" abastava tot el que avui coneixem com el m??n ??rab, des del Marroc a l'oest fins a Oman a l'est.
[edita] Hist??ria antiga
Ar??bia ??s el pa??s dels ??rabs. Els aribi s??n coneguts des del segon mil??lenni aC.
Els primers sobirans d'Ar??bia s'esmenten al segle VIII aC, per?? nom??s devien governar confederacions tribals, ja que la regi?? fou habitada tradicionalment per pobles n??mades; l'escassetat d'aigua i l'aridesa del s??l en fan un terreny inh??spit per a l'agricultura. Aix??, en els inicis trobem la reina Zabida i la reina Samsi. Cap a comen??ament del segle VII aC apareixen les reines Iati, Te'elhunu; Hazael i Iskallatu (aquestes dues van governar conjuntament), i Hazael i Tabia (tamb?? governant conjuntament).
A mitjan segle Iata (anomenat Uaate, Watig, Iauta o Yautag, ??s a dir "espavilat") governava amb la reina Adiya.
Altres sobirans s??n Abiiati, Uaate II (que disputa el poder a l'anterior) i el fill d'aquest darrer, Ben Uaate.