[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/setembre - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/setembre

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats del setembre

Benito Mussolini

Benito Amilcare Andrea Mussolini (Dovia di Predappio, Forli (Itàlia), 29 de juliol del 1883 - Lecco, 27 d'abril del 1945), fou el cap d'estat dictatorial d'Itàlia durant el període de 1922 fins el 1943. Va ser el creador d'un règim antidemocràtic anomenat feixisme, on ell tenia el sobrenom de Duce (guia o cap).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Regne de Lazika

Lazika va ser un principat creat cap a l'any 100 per les tribus Lazes d’origen georgià a la Geòrgia occidental.

Inicialment va ser un govern local de tribu dintre de la província romana del Pont Polemaic, no mes important que el de qualsevol ciutat, si be amb un territori mes ampli, però amb el temps va fer-se mes poderós.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Constel·lació d'Orió

Orió, el Caçador, és una constel·lació prominent, una de les més conegudes del cel, ja que té estels molt brillants i és situada a l'equador celeste, de tal manera que és visible des de qualsevol lloc del món, cosa que fa que sigui coneguda universalment.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (17 de desembre de 1770 - 26 de març de 1827) fou un compositor alemany de música clàssica. Va nàixer en Bonn al si d'una família humil. Son pare era pianista, violinista i cantant a la capella del príncep-arquebisbe Clemens, però en aqueixa època els músics estaven molt mal pagats. Sa mare era filla d'un inspector de les cuines del príncep. El cognom van Beethoven revela que la procedència dels seus avantpassats va ser una zona rural de Flandes.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Moresnet Neutral i els seus envoltants. Pitgeu a la imatge per a engrandar-la

Moresnet o Moresnet Neutral fou un xicotet estat europeu d'uns de 3,5 km² que existí des del 1812 fins el 1919 només perquè els seus dos països veïns no aconseguien posar-se d'acord sobre la pertanyença i, aleshores, decidiren convertir-lo en un territori neutral on la sobirania era compartida. És situat prop de 7 km al sudest d'Aquisgrà (Aachen en alemany, Aix-la-Chapelle en francés), al sud del punt on les fronteres d'Alemanya, Bèlgica i els Països Baixos s'intersequen a Vaalserberg.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Voleibol

El voleibol és un esport d'equip practicat entre dos equips de sis jugadors, consistent a fer passar la pilota al camp contrari mitjançant volees per damunt d'una xarxa col·locada transversalment al mig de la pista.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera oficial de les Barbados

Les Barbados són un estat insular de l'Amèrica Central, a les Petites Antilles. Està format per l'illa del mateix nom, situada a l'oceà Atlàntic, a l'est de Saint Vincent i les Grenadines. Antiga colònia britànica, és independent des de 1966. Té una població de més d'un quart de milió d'habitants, que es concentra majorment a la capital, Bridgetown.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Estructura química de l'adenosina monofosfat

Els nucleòtids són les unitats estructurals bàsiques dels àcids nucleics, és a dir que els àcids nucleics estan formats per l'encadenament de nucleòtids. També es poden trobar lliures a totes les cèl·lules.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Hernán Cortés

Hernán Cortés, conquistador espanyol (Medellín, 1485Castilleja de la Cuesta, 1547). Va ser fill d'un hidalgo extremeny, anomenat Martín Cortés. Com altres cavallers, el seu pare el va enviar a Salamanca, perquè es formés. Hi restà dos anys i, mogut pel desfici aventurer, passà a Amèrica, a l'illa de Santo Domingo, anomenada llavors "La Hispaniola"; transcorria l'any 1504. Va arribar a ser escrivà de la vila d’Azua.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La pedra de Rosetta resolgué un problema lingüístic particularment difícil

La pedra de Rosetta és una pedra de granit fosc (sovint identificada erròniament com a basalt) on hi ha gravat, en tres llengües diferents (demòtica egípcia, grega i jeroglífica hieràtica), un mateix decret de Ptolemeu V del 196 aC. Com que el grec era ben conegut, la pedra va ser la clau per al desxiframent dels jeroglífics egipcis, el 1822, per Jean-François Champollion, i el 1823 per Thomas Young. La descoberta va facilitar la traducció d'altres texts jeroglífics. La pedra es troba actualment al Museu Britànic.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Imatge de raigs-X del sol

El Sol és una estrella. És l'estrella més pròxima a la Terra i se la sol classificar entre les de mida mitjana. Es va formar fa uns 4500 milions d'anys i al final de la seva vida, dintre d’uns 5000 milions d’anys, s'apagarà.

El planeta Terra i tots els altres planetes del Sistema Solar orbiten el Sol. Altres cossos que orbiten el Sol inclouen asteroides, meteorits, cometes, objectes Trans-Neptunians i, també, pols.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Escut d'armes de Joan Pau I

Papa Joan Pau I, Albino Luciani, (17 d'octubre de 1912 - 28 de setembre de 1978

El penúltim Summe Pontífex del segle XX, Albino Luciani, va nèixer a un petit poble italià anomenada Canale d'Agordo el 17 d'octubre de 1912 (en aquella època rebia e nom de Forno di Canale) en la família de Giovanni Luciani i Bortola Tancon, va ser el més gran de quatre germans. Als dèu anys, i després d'haver viscut en la pobresa durant la Primera Guerra Mundial, la seva mare va morir i el seu pare es va casar amb una dona molt devota.

vista en solitari - discussió - edició - historial


John Stuart Mill

John Stuart Mill (n. 20 de maig de 1806 - † 8 de maig de 1873) fou filòsof i economista polític anglès i el pensador liberal més influent del segle XIX. Defensava l'utilitarisme, la teoria ètica ja proposada per el qui fou el seu padrí Jeremy Bentham.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Xocolata

La xocolata (o també xocolate o xocolat) és l'aliment basat en el cacau més conegut i difós en el món pel seu particular sabor, teixidura i coloració. S'ha discutit l'origen del mot xocolata el qual sembla tenir dues probables arrels. Una de les arrels deriva de la llengua nàhuatl (centre de Mèxic) xococ que significa "agre" o de xocolia, "acidar" i de la terminació átl, "aigua". Altra possible arrel del mot prové del llengua maia (sud-est de Mèxic) chokolhaa que literalment significa "líquid o beguda calenta".

vista en solitari - discussió - edició - historial


Quadre de Manuel I el Benaurat

Manuel I, catorzè rei de Portugal, va nàixer a Alcochete el 30 de maig de 1469 i va morir a Lisboa el 13 de desembre de 1521. Era fill del príncep Ferran de Portugal, duc de Viseu, i de Beatriu d'Aveiro, princesa de Portugal. Manuel va succeir el cosí Joan II de Portugal al 1495. Va ser apel·lat el Venturós, el Benaurat o l'Afortunat, pels esdeveniments feliços que van ocórrer durant el seu regnat, principalment pel descobriment del camí marítim cap a l'Índia i cap a Brasil.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Richard Strauss

Richard Strauss (11 de juny de 1864-8 de setembre de 1949) fou un compositor alemany de música clàssica particularment notable pels seus poemes simfònics i òperes. També va ser director.

Va néixer a Munic, Alemanya, fill de Franz Strauss que era el primer trompa a l'Òpera de la Cort de Munic. Es formà a Munic i es perfeccionà amb Hans Von Bülow. Va començar a compondre molt jove. El 1882 entrà a la Universitat de Munic, per anar un any després a la de Berlin. Per aquest temps les seves composicions eren molt conservadores, dins l'estil de Robert Schumann, o Felix Mendelssohn, d'acord amb l'ensenyament rebut del seu pare. Va començar a canviar quan va trobar a Alexander Ritter, notable violinista i marit d'una neboda de Richard Wagner.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Teorema de Pitàgores

El teorema de Pitàgores estableix que en un triangle rectangle la suma dels quadrats dels catets (els costats que formen el angle recte) és igual al quadrat de la hipotenusa (l'altre costat).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Nepal

Nepal és un país d'Àsia, situat entre l'Índia i el Tibet.

Nepal té una història milenària. Els Kirati van ser un dels primers grups Nepalis coneguts pels historiadors. Emigraren des de l'est durant els segles VIII o VII abans de Crist.

Siddharta Gautama va neixer a Kapilavistu (Lumbini) el 566 aC, i al 100 aC l'emperador Asoka va crear un gran imperi que incloïa el nord de l'Índia i el Terai (actual sud del Nepal).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Cuc de seda

El cuc de seda és un insecte holometàbol i de metamorfosi completa. Això vol dir que abans d'arribar a la fase d'adult ha de passar per més d'una fase i que els individus larvals i adults són morfològicament diferents.

La cria d'aquesta espècie s'inicià a la Xina, cap a l'any 2500 aC. Més tard va ser introduïda a nombrosos països, on actualment hom la cultiva industrialment per obtindre la seda.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Caragol

Un cargol, caragol o vis, és un element mecànic utilitzat per fer una unió desmontable de peces diferents. També es pot utilitzar com a element de transmisió mecànica. Básicament és un cilindre amb rosca helicoidal i cap, freqüentement acompanyat de la corresponent rosca.

vista en solitari - discussió - edició - historial


La Passió és la representació teatral de la vida, mort i resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist. La història de La Passió de Crist constitueix un dels arguments dramàtics més importants de la cultura occidental, des del naixement del teatre medieval a l'aparició del cinema. A Olesa de Montserrat fa molt de temps que any rere any tenen lloc aquestes representacions, en les quals participen un gran nombre d'olesans de forma desinteressada, només per continuar una tradició que han heretat dels seus avantpassats.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Membres del Col·lectiu de Transsexuals de Catalunya manifestant-se a Barcelona (any 2001)

La transexualitat és un terme que es refereix a aquelles persones que se senten pertanyents a l'altre gènere i atrapats en un cos amb característiques sexuals que els resulten alienes o que rebutgen. Poden usar medicaments o cirurgia amb la finalitat de modificar el seu cos per tal de viure d'una forma coherent amb el sexe que senten com a propi.

vista en solitari - discussió - edició - historial


George Orwell

George Orwell és el sobrenom literari de l'autor anglès Eric Arthur Blair (1903-1950). Destacat com a comentarista polític i cultural, Orwell és reconegut com un dels millors assagistes del segle XX, encara que és més conegut per dues novel·les escrites a finals de la dècada dels 40, Rebelió a la granja i Mil nou-cents vuitanta-quatre.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Retrat de l'explorador britànic James Cook, realitzat per Nathaniel Dance, c. 1775, National Maritime Museum, Greenwich

James Cook (Marton, Anglaterra, 27 d'octubre de 1728 - Kealakekua Bay, Hawaii, 14 de febrer de 1779) Explorador i cartògraf escocès. En els seus tres viatges pel Pacífic va explorar les principals illes d'aquesta regió.

Fill d'un pagès immigrant escocès, va assistir a l'escola fins als dotze anys. Més tard, va obtenir treball com a aprenent en una empresa naviliera, i així va entrar en contacte amb el mar i els vaixells, que haurien de ser la seua gran passió. Les seues habilitats per a l'ofici en el dur Mar del Nord li van valdre que als 27 anys se li oferís el comandament d'un vaixell. Però el jove Cook va decidir ingressar com a voluntari en l'Armada Reial, on va fer una brillant carrera.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Guitarra elèctrica

La guitarra elèctrica és un instrument electròfon.

La guitarra elèctrica es va inventar per a superar el limitat volum de les guitarres acústiques. A diferència d'aquestes, el seu cos és sòlid, sense caixa de ressonància, i per a amplificar el so de les cordes disposa d'unes pastilles electromagnètiques que converteixen la vibració de les cordes metàl·liques en corrent elèctric, que posteriorment s'envia a un amplificador.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Lev Trotsky, després de la deportació de la Unió Soviètica

Lev Davidovich Bronstein (Лев Давидович Бронштейн), més conegut com Lev Trotski (nom transliterat també com Leo, Trotskii, Trotsky, Trotskij o Trotzky). Va ser un revolucionari marxista rus i una de les figures més destacades de la revolució russa de 1917. Va néixer a Yanovka Ucraïna l'any 1877 i va morir assassinat a Coyoacán (Mèxic) l'any 1940.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització de Nova Zelanda

Nova Zelanda se situa a uns 2.000 quilòmetres al sud-est d'Austràlia. Es tracta d'un conjunt d'illes que es troben al llarg del Pacífic Sud tenint una extensió una mica més gran que el Regne Unit. El país es composa de nou illes, sent l'Illa del Nord i l'Illa del Sud les que tenen mes extensió i importància. Ambdues illes es troben tan sols a 32 quilòmetres de distància. En l'illa meridional es troben els Alps Neozelandesos, així com volcans, alguns d'ells encara en activitat, glaceres, llacs creats per explosions volcàniques, termes, fiords, milers de quilòmetres quadrats de boscos, costes de coralls i els seus innumerables rius.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Yuri Alekséievich Gagarin (Юрий Алексеевич Гагарин), 9 de març de 1934 - 27 de març de 1968), nascut a Gzhatsk, Rússia, fou un astronauta soviètic. El 12 d'abril de 1961, Gagarin es convertí en el primer esser humà en viatjar a l'espai al fer-ho a bord de la nau Vostok 1.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Vista de Perpinyà

Perpinyà (en francès Perpignan) és la capital del Rosselló.

Es troba al centre de la plana del Rosselló. Està vorejada al sud per la serralada dels Pirineus, a l'oest i al nord per la regió de les Corberes i a l'est per la mar Mediterrània.

L'origen de la ciutat no és clar: sembla que es va fundar al paratge d'una explotació agrícola romana, anomenada villa perpiniani.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fiodor Dostoievski

Fiodor Mijáilovich Dostoievski (Фёдор Михайлович Достоевский, a vegades transliterat Fedor, Dostoyevsky, Dostoiewski, Dostojevskij) (Moscou, 11 de novembre de 1821 - Sant Petersburg, 9 de febrer de 1881) Novel·lista rus. Educat per son pare, un metge de caràcter despòtic i brutal, va trobar protecció i afecte en la seva mare, que va morir prematurament. En quedar vidu, el pare es va entregar a l'alcohol, i va enviar finalment al seu fill a l'Escola d'Enginyers de Sant Petersburg, la qual cosa no va impedir que el jove Dostoievski s'apassionara per la literatura i començara a desenvolupar les seves qualitats d'escriptor.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs