Moresnet
De Viquip??dia
Moresnet o Moresnet Neutral fou un xicotet estat europeu d'uns 3,5 km?? que exist?? des del 1812 fins el 1919 nom??s perqu?? els seus dos pa??sos ve??ns no aconseguien posar-se d'acord sobre la pertanyen??a i, aleshores, decidiren convertir-lo en un territori neutral on la sobirania era compartida. ??s situat prop de 7 km al sud-est d'Aquisgr?? (Aachen en alemany, Aix-la-Chapelle en franc??s), al sud d'on les fronteres d'Alemanya, B??lgica, i els Pa??sos Baixos s'intersequen a Vaalserberg.
[edita] Apogeu
Durant el Congr??s de Viena de 1815 el mapa europeu fou significativament redibuixat per a adaptar-lo a la nova balan??a dels poders de l'??poca. Una d'aquestes fronteres fou la que hi havia entre el nou Regne Unit dels Pa??sos Baixos i Pr??ssia. Ambdues parts estaven d'acord sobre la majoria de la frontera com?? ja que coincidien amb delimitacions anteriors, per?? hi hagu?? un problema prop de Moresnet. Entre les viles de Moresnet i Neu-Moresnet es trob?? la valuosa mina de zinc de Vieille Montagne (Altenberg en alemany). Ambd??s pa??sos es disputaven la inclussi?? d'aquestos recursos al seu territori i el 1816 arribaren a una soluci??: la vila de Moresnet es convertiria en territori holand??s, Neu-Moresnet passaria a ser part de Pr??ssia, i tant la mina com el voltant de la vila de Kelmis (La Calamine), passaria a ser territori neutral, amb una administraci?? conjunta a l'??rea establerta pels dos pa??sos.
El nou territori tingu?? una forma m??s o menys triangular on la base era la carretera principal des d'Aquisgr?? cap a Lieja. La mina es trobava justament al nord d'aquesta carretera. A cada costat dues l??nies rectes s'enfilaven cap al nord acostant-se fins coincidir a Vaalserberg. Quan B??lgica aconsegu?? la independ??ncia dels Pa??sos Baixos a l'any 1830 el territori de la part holandesa pass?? sota control belga i, aleshores, adquiriren els drets i compromissos d'administrador conjunt, si b?? els holandesos mai no cediren oficialment el control sobre Moresnet. Al principi el territori fou governat per dos comissaris reials, un per cada pa??s ve??, per?? m??s endavant Moresnet obtingu?? m??s autogovern quan s'establ?? un batlle designat pels comissionats (amb rang de cap d'estat) i un ajuntament de deu membres.
L'activitat a Moresnet Neutral estava caracteritzada per les mines de zinc com a principal font d'ocupaci?? laboral, la qual atreia for??a treballadors dels pa??sos ve??ns que feien augmentar la xifra de poblaci?? "neutral" inicial, si b?? mai no superava els 3000 habitants. Al ser un territori "neutral", tenien alguns guanys com ara impostos baixos, abs??ncia d'aranzels de les importacions provinents dels pa??sos ve??ns, i preus m??s baixos amb comparaci?? amb les zones frontereres. La majoria dels serveis p??blics eren compartits per B??lgica i Pr??ssia (de manera semblant a Andorra). La poblaci?? "neutral" nascuda tamb?? tenia la possibilitat de triar en quin pa??s complia el servei militar obligatori, i a quina jurisdicci?? volia pert??nyer. No obstant a????, com que no era considerat oficialment un estat, no els permetien tindre un ex??rcit propi.
[edita] Decad??ncia
Quan la mina fou sobreexplotada el 1885, sorgiren els dubtes sobre la superviv??ncia de Moresnet Neutral. Es proposaven algunes idees per a establir una entitat m??s independent, algunes de les quals eren un casino i un servei postal amb segells propis, encara que aquesta iniciativa fou rebutjada pel govern local. La iniciativa m??s important fou del Dr. Wilhelm Molly, que proposava que Moresnet es convertira en el primer pa??s esperantista, denominat com a Amikejo ("espai d'amistat"). Fins i tot es propos?? un himne en esperanto amb el mateix nom. No contrastant, ni B??lgica ni Pr??ssia renunciaren a les seues inicials pretensions territorials i, a comen??aments de l'any 1900, Pr??ssia adquir?? una postura especialment agressiva pel territori, i fou acusada de sabotatge i d'entrebancar el proc??s administratiu per a for??ar les negociacions. El 1914, durant la Primera Guerra Mundial, Alemanya envaeix B??lgica i annexiona Moresnet al seu territori el 1915. Des d'aleshores, Moresnet ja no ??s considerat com a neutral.
Despr??s de la guerra, el Tractat de Versalles de 1919 tancaria definitivament l'estat de "neutralitat temporal" d'en???? des de cent anys, i es decid?? que Moresnet Neutral passaria a ser part de B??lgica. Alemanya, en poc temps, tornaria a annexionar-se'n l'??rea durant la Segona Guerra Mundial, per?? retorn?? a B??lgica el 1944. El territori encara existeix, d'alguna manera, com a municipi de Kelmis/La calamine als Cantons de l'Est de B??lgica.
[edita] Enlla??os externs