[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Viquipèdia:Articles seleccionats/agost - Viquipèdia

Viquipèdia:Articles seleccionats/agost

De Viquipèdia

Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs


[edita] Articles seleccionats d'agost

Localització de la província d'Alacant respecte a la Comunitat Valenciana

Alacant és la segona província valenciana més poblada. Situada meridionalment al País Valencià, limita al nord amb la Província de València, al sud i oest amb la Regió de Múrcia, a l'oest amb Castella-La Manxa, i a l'est amb la mar Mediterrània.

Les ciutats amb més de 50.000 habitants són: Alacant (305.911 hab.), Elx (207.163 hab.), Torrevella (77.943 hab.), Oriola (67.731 hab.), Benidorm (64.267 hab.), Alcoi (60.036 hab.), i Elda (54.086 hab.).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de la OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) (WHO en el seu acrònim en anglès) és una agència de les Nacions Unides amb seu a Ginebra (Suïssa) que actua com a autoritat coordinadora en temes de salut pública internacional. La OMS fou fundada el 7 d'abril de 1948 heretant bona part dels mandats i recursos de l'Organització de Salut que fou l'agència de la Societat de Nacions per a temes de salut.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bucle de Venus prop de la Constel·lació de Lleó

Es diu que un planeta es troba en retrogradació quan interromp el seu moviment habitual d'oest a est (observat des de la Terra i respecte al fons d'estrelles fixes) i durant un cert intèrval de temps es mou d'est a oest. El fenomen es produeix quan la Terra avança al planeta en qüestió durant la seva traslació al voltant del Sol.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Poliestirè

Els polímers són macromolècules (generalment orgàniques) formades per la unió de molècules més petites anomenades monòmers.

vista en solitari - discussió - edició - historial


A

A és la primera lletra de l'alfabet català i de la majoria dels llatins. Té el seu origen en l'alfabet llatí. En català es pronuncia com a /a/ menys en els dialectes orientals on en posició àtona es pronuncia com a vocal neutra /ə/ (excepte a l'Alguer). Quan es troba en posició tònica i compleix les regles d'accentuació s'escriu de les formes À, à.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa del Tirol del Sud amb els seus rius i ciutats principals

El Tirol del Sud (alemany i ladí: Südtirol, italià Alto-Adige) és la part meridional de la regió històrica del Tirol.

Administrativament, pertany a la regió italiana de Trentino-Alto Adige, de la qual constituteix la part nord sota el nom de Província Autònoma de Bolzano - Tirol del Sud. Tanmateix, gaudeix d'un grau d'autogovern que el fa de facto una regió autònoma dins d'Itàlia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Got de cervesa

La cervesa és una beguda molt antiga producte de la fermentació de l'ordi. Actualment es beu gasificada, i normalment fresca.

Per extensió, la cervesa és qualsevol beguda alcohòlica produïda per fermentació de cereals. Històricament la cervesa era coneguda pels sumeris, egipcis, i mesopotàmics, datada almenys des del 4000 aC. La cervesa pot ser diferent segons el lloc on es fa (tipus, gust, color) a causa dels ingredients emprats per fer-la.

vista en solitari - discussió - edició - historial


El Telescopi Espacial  Hubble pren aquesta imatge el 17 de maig de 1994

El cometa Shoemaker-Levy 9 (formalment anomenat D/1993 F2) va ser el novè cometa descobert pels astrònoms Carolyn i Eugene Shoemaker i David Levy. Va resultar ser el primer cometa observat girant al voltant d'un planeta (Júpiter) enlloc del Sol. El cometa estava fragmentat (amb fragments d'uns 2 km de diàmetre), a causa d'un pas pròxim a Júpiter ocorregut al juliol 1992, quan va ser destrossat per les forces de marea al passar més prop que el límit de Roche.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Blat

La família de les poàcies (Poaceae), també conegudes com gramínies, és una família de plantes herbàcies o molt rarament llenyoses de l'ordre poales, constitueixen la branca arcaica de les angiospermes . Corresponen a la família de les gramínies de sistemes de classificació clàssics com el de Linné.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Un primer pla de taca solar en llum ultraviolada, presa per  la nau espacial TRACE

Una taca solar és una regió del Sol amb una temperatura més baixa que la seva contornada, i amb una intensa activitat magnètica. Galileo (1564-1642) amb el seu telescopi astronòmic, va ser el primer a observar-les. Una taca solar típica consistix en una regió central fosca, anomenada "umbra", rodejada per una "penombra" més clara.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa cronològic de la conquesta

L'Edat Mitjana al País Valencià és el període de temps comprés entre la caiguda de l'Imperi Romà i la vinguda del Renaixement. Al País Valencià es poden distingir tres períodes ben diferenciats: l'època musulmana, la Reconquesta i formació del Regne de València, i l'època d'esplendor.

L'Edat Mitjana va desembocar en el Renaixement, però encara que en la major part d'Europa, el Renaixement va ser una època d'esplendor cultural, econòmic i social, al País Valencià ocorre tot el contrari. L'època d'esplendor va tenir lloc cap a finals de l'Edat Mitjana. Probablement, els tres fets que van condicionar la decadència del Renaixement van ser, l'hegemonia de Castella, l'expulsió dels moriscos i la guerra de Successió.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Mapa de les prefectures del Japó en l'ordre ISO 3166-2:JP

El Japó està dividit en 47 jurisdiccions territorials: un districte metropolità, (都; To), Tòquio; un circuit o província (道; Dou), Hokkaido; dues prefectures urbanes (府; Fu), Osaka i Kioto); i 43 prefectures rurals (県; Ken). En japonès, aquesta divisió territorial s'anomena de forma habitual com a Todoufuken (都道府県).

vista en solitari - discussió - edició - historial


Localització d'Espanya en el món

El Regne d'Espanya és un estat situat al sud-oest d'Europa que comparteix la Península ibèrica amb Portugal, Gibraltar, i Andorra. Al nord-est, a la serralada dels Pirineus, limita amb l'estat de França i el xicotet principat d'Andorra. També s'hi inclou territoris extra-peninsulars com les Illes Balears a la mar Mediterrània, les Illes Canàries a l'Oceà Atlàntic, les ciutats de Ceuta i Melilla al nord d'Àfrica, i unes quantes illes deshabitades al costat mediterrani de l'Estret de Gibraltar, com ara la illa d'Alboran, les Illes Chafarinas, els penons de Vélez i el d'Alhucemas, i el xicotet Illot de Perejil.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Aparença del crom

El crom és un element químic de nombre atòmic 24 que es troba en el grup 6 de la taula periòdica dels elements. El seu símbol és Cr. És un metall que s'empra especialment en metal·lúrgia.

El crom és un metall de transició dur, fràgil, gris acerat i brillant. És molt resistent enfront de la corrosió.

El seu estat d'oxidació més alt és el +6, encara que aquests compostos són molt oxidants. Els estats d'oxidació +4 i +5 són poc freqüents, mentres que els estats més estables són +2 i +3. També és possible obtindre compostos en els que el crom present estats d'oxidació més baixos, però són bastant rars.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Una escena en el gel Hendrick Avercamp (1585 - 1634), Països Baixos. El cru fred de l'hivern de 1608 va inspirar esta escena que encara que es va considerar "típica" del PEG, només es va pintar durant el període 1565-1665

La Petita Edat de Gel va ser un període fred que comprèn des de la meitat del segle XIV a la meitat del segle XIX. Aquest període fred va posar fi a una era extraordinàriament calorosa anomenada Òptim climàtic medieval. Va haver-hi tres màxims, sobre 1650, sobre 1770, i 1850.

Es va pensar inicialment que la PEG era un fenomen global però açò no és així. Bradley i Jones, 1993; Hughes i Díaz, 1994 i Crowley i Lowery, 2000, descriuen el PEG com «una època on l'Hemisferi Nord va tenir un modest refredament de menys de 1°C».

vista en solitari - discussió - edició - historial


Les Leònides vistes des de l'espai

Les Leònides són una pluja de meteorits que es produïx cada any entre el 15 i el 21 de novembre, aconseguint un màxim el 18 de novembre. Cada 33 anys, les leònides mostren un pic d'activitat ja que la pols del cometa Tempel-Tuttle no està repartit homogèniament al llarg de la seua òrbita. En anys normals, les Leònides produïxen taxes de l'orde de 10-15 meteors per hora. Denison Olstead, professor de la Universitat de Yale, va observar que les línies de llum pareixien provenir de la constel·lació del Lleó, d'ací el seu nom.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Lauren Jackson (LJ, Loz, Lozza, entre d’altres), va nèixer l'11 de maig de 1981 i ho va fer a Albury, NSW (Nova Gal·les del sud), Austràlia. És una jugadora de bàsquet professional; la millor per a molts analistes, sense dubte, ja és la millor basquetbolista australiana de tots els temps i està considerada, així, l'ambaixadora australiana d’aquest esport. Paral·lelament ha realitzat alguns reportatges com a model.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Benet XVI

Benet XVI, nascut Joseph Aloysius Ratzinger el 16 d'abril de 1927 a Marktl, Baviera, Alemanya) es l'actual Papa de l'Església Catòlica Romana. Fou elegit com a 265è Papa el 19 d'abril de 2005.

Ratzinger havia estat nomenat cardenal l´any 1977 pel Papa Pau VI i va servir com assesor teológic durant el Concili del Vaticà II. El 1981 va ser nomenat prefecte per a la Congregació de la doctrina de la Fe pel Papa Joan Pau II. A més, Joan Pau II el nomenà degà del Col.legi Cardenalici i bisbeÒstia l´any 2002. És considerat ultraconservador, anti feminista, oposat a la Teologia de l'Alliberament i al pluralisme religiós. Amb ell, Joan Pau II va retornar el poder que el Concili del Vaticà II havia suavitzat a la Congregació de la doctrina de la Fe. Aixó va convertir Ratzinger en una de les figures més influents de l'Església Catòlica Romana en els últims temps.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de Xile

La República de Xile està situada a la costa sudoccidental de Sudamèrica, entre els Andes i l'Oceà Pacífic. Limita amb l'Argentina, Bolívia i el Perú.

El 1531 els espanyols van prendre el control del govern central de l'Imperi Inca (actual Perú) i a partir d'aquest fet van iniciar campanyes per a prendre el control dels territoris al sud de l'Imperi.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Cristòfor Colom

Cristòfor Colom (1451?-1506), navegant i descobridor, potser d'origen genovès, home polèmic i misteriós, autodidacte i gran observador, va descobrir el Nou Món el 12 d'octubre de 1492; va ser el primer almirall, virrei i governador de les Índies, i va ensenyar als homes de mar del seu temps el camí a seguir per anar i tornar d'Amèrica.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Suzanne Brigit Bird, "Sue" Bird, va nèixer el 16 d'octubre de 1980, a Syosset, Nova York, Estats Units. És una jugadora professional de bàsquet femení, que després de quatre temporades magnífiques a la Lliga Universitària amb l'Universitat de Connecticut (UConn), ha esdevingut una de les peces clau a la lliga professional, la WNBA, en el seu equip, les Seattle Storm.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Maximilià I de Mèxic

Maximilian Ferdinand Joseph von Habsburg (6 de juliol de 1832 – 19 de juny de 1867) va néixer sent arxiduc d'Àustria i Príncep d'Hongria i Bohèmia però va renunciar als seus títols per a convertir-se en l'Emperador Maximilià I de Mèxic, el qual va encapçalar el Segon Imperi Mexicà de 1864 a 1867 i va morir executat per les tropes republicanes al comandament del President Benito Juárez.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Fotografia de la Revolució 1911

La Revolució Mexicana va ser un moviment social i cultural violent, matisat per tendències socialistes i nacionalistes que va tenir lloc de 1910 a 1917. Aquest moviment va formar el Mèxic del segle XX, ja que va tenir un fort impacte en els treballadors socials i en l'agricultura, ja que la constitució que es va derivar d'aquest moviment va ser la primera en el món que va reconèixer les garanties socials i els drets laborals col·lectius. D'aquest moviment van sorgir personatges internacionals d'esquerra com els pintors Diego Rivera i Frida Kahlo i els rebels Emiliano Zapata i Pancho Villa.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Iuri de Rússia

Yuri I Daniilovich (1281? – 21 de novembre de 1325). Fill primogènit de Daniel I Aleksandrovich, el considerat primer príncep de Moscòvia. El nom de la seva mare és desconegut. Successor de Daniel I com a príncep de Moscòvia (1303-1325) i de Mikhaïl Yaroslavich com a príncep de Vladimir (1317-1322).

No se sap gairebé res de la joventut de Yuri I, però el que és òbviament molt probable fou que visqué molt de prop la guerra que el seu pare havia obert amb Andrei de Gorodetz pel domini del Nord-Est de Rússia.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Leptictidium ("mostela graciosa" en llatí) és un gènere extingit de petits mamífers prehistòrics; juntament amb els macròpodes i els humans, són els únics mamífers totalment bípedes coneguts. Foren una de les primeres branques en separar-se dels euteris basals, apareixent a principis de l'Eocè fa aproximadament cinquanta milions d'anys. Malgrat que arribaren a ser comuns a Europa, s'extingiren fa aproximadament trenta-cinc milions d'anys sense deixar descendència, probablement degut al fet que estaven adaptats per viure en ecosistemes boscosos i no es pogueren adaptar a les planes obertes de l'Oligocè.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Telescopi espacial Hubble

El Telescopi espacial Hubble (HST per les seues sigles angleses) és un telescopi robòtic localitzat en les vores exteriors de la atmosfera, en òrbita circular al voltant de la Terra a 593 quilòmetres sobre el nivell del mar, amb un període orbital entre 96 i 97 minuts. Va ser posat en òrbita el 24 d'abril de 1990 com un projecte conjunt de la NASA i de la ESA. El telescopi pot obtenir imatges amb una resolució espacial major de 0,1 segons d'arc.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Logotip del Lojban

La llengua artificial Lojban (pronunciat [ˈloʒban], nom oficial Lojban: a realization of Loglan) va ser creada pel Logical Language Group el 1987 basant-se en l'anterior Loglan, amb la intenció de fer-ne una llengua més completa, usable i lliure de copyrights. El seu codi segons la ISO 639 és jbo.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Palau dels Papes

Avinyó (en occità Avinhon, en francès Avignon) és una ciutat del sud de França, a la Provença, que durant diversos anys va ser la seu dels papes de l'Església Catòlica. Està situada al marge esquerre del riu Roine, al departament de la Valclusa, a uns 650 km al sud-est de París i a 80 km al nord-oest de Marsella. Té 88.300 habitants (anomenats avinyonesos), que pugen a 155.500 dins l'aglomeració urbana.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Il·lustració del Tirant

Tirant lo Blanch és l'obra més important de l'escriptor valencià, Joanot Martorell

No tenim una data segura de la redacció de la novel·la però sembla que Martorell l'escriví entre el 1460 i el 1468. El Tirant fou publicat a València l'any 1490 i reeditat a Barcelona el 1497. Les traduccions al castellà i a l'italià no es feren esperar.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Bandera de Papua Nova Guinea

Papua Nova Guinea és un estat d'Oceania que ocupa la meitat oriental de l'illa de Nova Guinea (l'altra meitat correspon a la província indonèsia de Papua). Està situat al Pacífic sud-occidental, al nord d'Austràlia (de la qual està separat per l'estret de Torres) i a l'oest de les illes Salomó. Està banyat pel mar de Bismarck al nord, el mar de Salomó a l'est i el mar del Corall al sud.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Part de darrere de la ciutat fortificada de Carcassona

Carcassona és una ciutat fortificada del sud-est de França (en occità Carcassona, pronunciat [kaɾka'sunɔ]; en francès Carcassonne). És la capital del departament de l'Aude, a la regió del Llenguadoc-Rosselló. L'any 1990 tenia una població de 44.911 habitants. Està situada a 90 km de Tolosa, a l'àrea compresa entre els Pirineus i el Massís Central francès, i està banyada pel riu Aude i el Canal del Migdia, o Canal du Midi.

vista en solitari - discussió - edició - historial


Gener - Febrer - Març - Abril - Maig - Juny - Juliol - Agost - Setembre - Octubre - Novembre - Desembre

Guia d'estil dels articles seleccionats

Articles per temàtica: Andorra · Arts Visuals · Astronomia · Bàsquet · Biografies · Biologia · Biotecnologia · Catalunya · Ciència · Ciències de la salut · Economia · Entreteniment · Filosofia · Filosofia oriental · Física · Fórmula 1 · Futbol · Geografia · Història · Lingüística · Llengua catalana · Llengües · Manga · Matemàtiques · Mèxic · Mitologia · Occitània · País Valencià · Química · Societat · Terra Mitjana · Tecnologia · Unió Soviètica · Videojocs