Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Robot - Viquip??dia

Robot

De Viquip??dia

ASIMO, el robot d'Honda.
ASIMO, el robot d'Honda.

Un robot ??s un dispositiu generalment mec??nic, que desenvolupa tasques autom??ticament, ja sigui d'acord a supervisi?? humana directa, a trav??s d'un programa inform??tic predefinit o seguint un conjunt de regles generals, utilitzant t??cniques d'intel??lig??ncia artificial. Generalment aquestes tasques substitueixen, imiten o estenen el treball hum??, com l'assemblatge en l??nies de manufactura, la manipulaci?? d'objectes pesats o perillosos, el treball a l'espai, etc.

Un robot tamb?? es pot definir com una entitat feta per l'home amb un cos i una connexi?? de retroalimentaci?? intel??ligent entre el sentit i l'acci?? ??? no sota l'acci?? directa del control hum?? -. Usualment, la intel??lig??ncia ??s una computadora o un microcontrolador executant un programa. Tanmateix, s'ha avan??at molt en el camp dels robots amb intel??lig??ncia al??mbrica. Les accions d'aquest tipus de robots s??n generalment portades a terme per motors o actuadors que mouen extremitats o impulsen al robot.

[edita] Etimologia

La paraula "robot" ve del vocable txec robota, "servitud", "treball for??at" o "esclavitud", especialment els anomenats "treballadors llogats" que van viure en l'Imperi Austrohongar??s fins a 1848.

[edita] Hist??ria

El terme va ser utilitzat per primera vegada per Karel Capek en la seva hist??ria actuada R.U.R. (Rossum's Universal Robots) (escrita en col??laboraci?? amb el seu germ?? Josef el 1920; interpretada per primera vegada el 1921; l'edici?? en angl??s va ser publicada el 1923). Encara que els robots de Capek eren humans artificials org??nics, la paraula robot ??s gaireb?? sempre utilitzada per referir-se a humans mec??nics. El terme androide pot referir-se a qualsevol d'aquests, mentre que un cyborg ("organisme cibern??tic" o "home bi??nic") pot ser una criatura que ??s la combinaci?? de parts org??niques i mec??niques.

El primer robot (industrial) instal??lat al nostre pa??s ho va ser a la factoria Seat el 1974 a Martorell. La primera l??nia de producci?? industrial amb robots ??s la que la Opel va instal??lar el 1981 a la planta de Figueruelas (Saragossa). 1 (Veure p??g. 13). Es va dedicar a la producci?? d'autom??bils, principalment soldadura.

[edita] El robot industrial

El robot m??s rellevant en els nostres temps ??s l'anomenat Robot Industrial. ??s una m??quina prove??da de mecanismes i dispositius que la capaciten per realitzar autom??ticament determinades operacions industrials que intervenen en el proc??s de fabricaci??.

Neix de la uni?? d???un bra?? (estructura mec??nica articulada) i un sistema electr??nic de control que s'integra a l'ordinador; la qual cosa permet el control dels moviments que ha d???efectuar el robot.

Segons el grau de complexitat de les operacions que realitzen i de la seva potencialitat, es classifiquen en:

  • Robots industrials manipuladors.
  • Robots d???aprenentatge.
  • Robots de control num??ric.
  • Robots intel??ligents (que funcionen d'acord amb el concepte d'Intelig??ncia Artificial).
A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Robot