[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sumer - Viquipèdia

Sumer

De Viquipèdia

Deessa sumèria
Deessa sumèria

Sumer (ki-en-gi[1] en sumeri, šumer en accadi) fou una regió al sud de l'antiga Mesopotàmia, entre la desembocadura dels rius Eufrates i Tigris. Els sumeris estan considerats com la primera i més antiga civilització del món. La seva procedència és incerta i n'existeixen nombroses hipòtesis, encara que les teories mes serioses proposen un origen autòcton amb influències externes, possiblement procedents de l'oest de l'Índia o l'Iran.

Taula de continguts

[edita] Protohistòria

Estàtua de l'ensi Gudea de Lagaš
Estàtua de l'ensi Gudea de Lagaš

Almenys no van ser els primers pobladors de la zona, ja que ja en el neolític es localitzen al nord de Mesopotàmia les cultures de Jarmo (6.700 - 6.500 aC), Hassuna (5.800 - 5.500 aC) i Samarra (5.600 - 5.000 aC) i al sud, l'Obeid (5.000 - 3.750 aC), Uruk (3.750 - 3.150 aC) i Jemdet Nasr (3.150 - 2.900 aC).

S'identifiquen trets suficients ja a l'Obeid que cristal·litzen a Uruk com per considerar aquest últim com a l'inici de la civilització sumèria. Uruk, la bíblica Erek i actualment Warka, és l'escenari de descobriments fonamentals per a la història de la humanitat: apareix la roda cap al 3500 aC i l'escriptura el 3300 aC, que és la datació més antiga de taules d'argil·la amb escriptura cuneïforme trobades fins ara.

Són aquests registres escrits els que confirmen que els sumeris no eren un poble d'origen indoeuropeu ni semita. Així ho demostra la seva llengua de tipus aglutinant, amb similituds constructives amb el basc i el georgià.

[edita] La societat sumèria

El màxim poder polític de Sumer era el rei (lugal en sumeri, literalment home gran). Tenia sota els seus peus molts de funcionaris. El rei era poder legislatiu, executiu, judicial i un déu. Els funcionaris es suïcidaven quan moria ell, però aquesta pràctica s'acabà abandonant.

Els sumeris foren astrònoms i astròlegs experts. A més, inventaren la clepsidra, un rellotge d'aigua molt usat desprès a l'Antiga Grècia. La medicina sumèria també és important. Els sumeris també coneixien la geometria, però no en sabien tant com els egipcis.

Els sumeris van crear l'escriptura cuneïforme i fundaren escoles d'escribes (edubba). A més, foren els inventors del diccionari, però només de substantius. A les escoles només hi assistien els fills de les famílies riques. L'escola estava dirigida pel «Pare de l'escola», els alumnes eren coneguts com a «Fills de l'escola», i els ajudants (de dibuix i del fuet, per exemple) s'anomenaven «Germans de l'escola».

Els homes portaven barba i vestien kaunakes, una falda de llana. En la guerra, l'armadura era de cuiro. El vestit femení era semblant al masculí, però era, més aviat, una túnica. Els cabells de les dones es recollien en trenes o amb una xarxa amb joies.

Les ciutats eren, igual que a l'Antiga Grècia, ciutats-estats.

[edita] Economia

L'economia sumèria es basava en l'agricultura, ja que el terra era molt fèrtil i disposaven d'instruments agrícoles bastant efectius. Els artesans treballaven l'or i la ceràmica. Els instruments eren de canya, d'ós o de pedra, tot i que també s'usava el coure i el bronze. El comerç també era important, principalment formant caravanes de carros. Encunyaven moneda pròpia la mina que es fraccionava en 60 sicles, segurament d'ús més comú.

[edita] Història

[edita] Llista de ciutats-estats sumèries

[edita] Principals déus dels Sumeris

Els primers sumeris s'establiren al voltant de temples dedicats als déus principals: Anu, déu del firmament; Ea, deesa de les aigües; i Enlil, déu de l'atmosfera i la terra.

[edita] Títols polítics sumeris

[edita] Categories socials a Sumer

[edita] Referències

  1. "ki=terra o país, en=senyor, gi=canya o canyissar", Mercedes Torrecilla, Investigación sobre la lengua y la escritura sumeria del período presargónico de Lagas, ISBN 84-8454-377-3
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Sumer