[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Estret de Gibraltar - Viquipèdia

Estret de Gibraltar

De Viquipèdia

Coordenades: 35° 58′ 18″ N 5° 29′ 09″ O

Foto feta des d'un satèl·lit, vista des del sud-oest mirant cap al mar d'Alboran
Foto feta des d'un satèl·lit, vista des del sud-oest mirant cap al mar d'Alboran

L'estret de Gibraltar (en àrab مضيق جبل طارق, Madiq Jabal Tàriq; en espanyol Estrecho de Gibraltar) és un estret que comunica l'oceà Atlàntic amb la mar Mediterrània i que separa Europa d'Àfrica. Concretament, la Mediterrània pren el nom de mar d'Alboran a llevant de l'estret, mentre que l'Atlàntic s'obre al nord en l'anomenat golf de Cadis. Al nord de l'estret es troben Espanya i Gibraltar (Regne Unit); al sud, el Marroc i la ciutat de Ceuta (Espanya). Antigament era conegut com les Columnes d'Hèrcules.

La profunditat màxima és de 300 m i l'amplada mínima fa 13 km.

[edita] Etimologia

L'estret i el penyal de Gibraltar deuen el seu nom a una deformació de Jabal Tàriq (جبل طارق), de Tàriq ibn Ziyad, que el 711 va travessar l'estret par atacar la Hispània visigòtica, en la primera incursió musulmana a la península Ibèrica.

[edita] Geopolítica

L'estret de Gibraltar té una posició estratègica molt important. Els vaixells que naveguen de l'Atlàntic al Mediterrani i viceversa passen a través d'aquest estret. Moltes persones que viatgen d'Europa cap a Àfrica i viceversa també ho fan creuant l'estret. Hom ha establert carrils de navegació per facilitar-hi el trànsit.

Darrerament, l'estret és escenari habitual d'intents d'entrada a la Unió Europea per part d'africans que hi veurien refusada la immigració per canals legals. No tots són reeixits, sigui per l'enfonsament de les barques emprades per a la travessa (sovint molt sobrecarregades), sigui per la intercepció dels serveis politicomilitars espanyols. Pel constant degoteig de morts és considerat un problema humanitari de primer nivell a Espanya, on rep un seguiment periodístic quotidià, si bé cap política no ha reeixit a esmenar-lo.

[edita] Túnel

Durant anys Espanya i el Marroc han estudiat conjuntament la possibilitat de construir-hi un túnel, similar al que hi ha sota el canal de la Mànega entre Anglaterra i França. El 2003 se'n va anunciar un nou estudi per tirar-ho endavant.

Coordenades: 35° 58′ 18″ N 5° 29′ 09″ O


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Strait of Gibraltar