Salut
De Viquip??dia
La salut ??s l'estat f??sic en qu?? l'organisme exerceix normalment les seues funcions.
Taula de continguts |
[edita] Definicions
La Organitzaci?? Mundial de la Salut (OMS) en la seva constituci?? de 1946[1], defineix a la Salut com l'estat de complet benestar f??sic, mental i social, i no sols l'abs??ncia d'afeccions o malalties. La salut implica que totes les necessitats fonamentals de les persones estiguen cobertes: afectives, sanit??ries, nutricionals, socials i culturals. Aquesta definici?? ??s ut??pica, perqu?? s'estima que nom??s entre el 10 i el 25 % de la poblaci?? mundial es troba completament sana.
Al Des?? Congr??s de Metges i Bi??legs de Llengua Catalana, celebrat el 1976, es defin?? la salut com una manera de viure aut??noma, solid??ria i joiosa. Una definici?? m??s din??mica de salut ??s l'??xit del m??s alt nivell de benestar f??sic, mental, social i de "capacitat de funcionament", que permeten els factors socials en qu?? viuen immersos l'individu i la col??lectivitat.
La salut i la malaltia formen un proc??s continu, on en un extrem es troba la mort prematura, moltes vegades previsible, i en l'altre extrem es troba un elevat nivell de salut, a qu?? dif??cilment arriba tot el m??n. En el part mitjana d'aquest continu o equilibri homeost??tic es trobaria la majoria de la poblaci??, on la separaci?? entre salut i malaltia no ??s absoluta, ja que ??s molt dif??cil distingir el normal del patol??gic.
La definici?? de salut ??s dif??cil, sent m??s ??til con??ixer i analitzar els determinants de la salut o condicionants de la salut. La salut en termes f??sics, forma part d'un dels pilars de la qualitat de vida, benestar i en definitiva de la felicitat.
L'objectiu d'aconseguir la salut, no nom??s correspon a la medicina sin?? tamb?? als pol??tics, a la societat i a l'individu. Als pa??sos en via de desenvolupament la salut comen??aria a aconseguir-se quan se satisfacen les seues necessitats d'alimentaci??, infeccions, habitatge, treball i en definitiva els seus problemes econ??mics, mentre que als pa??sos desenvolupats, la salut s'aconsegueix prevenint els efectes secundaris que la riquesa produeix com la obesitat, l'abs??ncia d'exercici f??sic, els accidents de tr??fic, el tabaquisme, la depressi??, la contaminaci??, entre d'altres.
Cercant en l'etimologia del terme "salut" ??s interessant descobrir altres paraules que tenen un mateix origen. Hi descobrim el lligam etimol??gic del concepte salut com: saludar (desitjar salut), o salvar. Citant a Coromines[2]:
- Salut. Del llat?? Salus, -utis, salut, bon estat f??sic; salvaci??, conservaci??; salutaci??; saludar; de la mateixa arrel que salvus (segle XIII). A l???Edat Mitjana, ??s molt freq??ent en el sentit de salutaci??, quasi sempre en plural.
- Salvar. Del llat?? tard?? Salvare, derivat de Salvus, -a, -um; sa, salvat.
[edita] Condicionants de la salut
Hi ha una s??rie d'aspectes que condicionen la salut del cos. El primer ??s la gen??tica, ja que els individus estan m??s o menys predisposats a patir malalties segons l'her??ncia biol??gica de qu?? disposin. Aquesta condici?? inicial, per??, pot veure's afectat per l'entorn (el clima, l'altitud, la pres??ncia o no d'agents de contaminaci??...) i sobretot pels h??bits de vida.
Dins els h??bits que poden afectat l'estat f??sic destaquen la nutrici?? (cal una dieta suficient i equilibrada), la pr??ctica regular de l'esport, la higiene i un control de l'estr??s.
[edita] Vegeu tamb??
- Salut p??blica
- Ci??ncies de la salut
- Medicina Preventiva
[edita] Refer??ncies
- ??? WHO. Constitution of the World Health Organization, Ginebra, 1946.
- ??? COROMINES, J.: Diccionari etimol??gic i complementari de la llengua catalana. 9 vol., Barcelona: Curial-La Caixa, 1980-1991
[edita] Enlla??os externs
- Salut a la xarxa
- Portal de la Salut del Govern de les Illes Balears
- Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya
Articles relacionats amb Ci??ncies de la salut |