Felicitat
De Viquip??dia
La felicitat ??s un sentiment agradable de satisfacci?? i abs??ncia de patiment. El terme ??s un dels m??s importants en filosofia, ja que la seva recerca acostuma a ser l'objectiu primordial de l'??sser hum??. Alguns termes que designen estats de l'esperit similars s??n joia, alegria o benestar. Els seus ant??nims s??n la tristor i la pena. La paraula est?? molt lligada a les experi??ncies personals.
F??sicament, est?? associada a la dopamina, per aix?? certes drogues poden induir artificialment un estat que simula el de la felicitat.
[edita] Teories sobre la felicitat
- La felicitat s'obt?? quan s'aprecia l'ordre de les coses, la just??cia, quan s'acompleix el propi deure i se sent que tot va b??. Tamb?? sorgeix de la contemplaci?? de la bellesa
- Alguns lliguen la felicitat a obtenir un objectiu, en aquest sentit seria un estat temporal, ja que un cop assolida la meta deixaria de ser plaent i caldria buscar-ne una altra. L'eudemonisme ??s una doctrina propera a aquesta concepci??.
- La felicitat s'obt?? de l'amor, d'estar amb les persones per les quals se sent afecte i es rep estimaci??
- ??s l'abs??ncia de dolor, patiment i angoixa, la seva definici?? s'extreu dels seus contraris. Est?? lligada a l'equilibri en un sentit ampli. L'origen d'aquesta teoria est?? en Epicur.
- L'utilitarisme lliga la felicitat pr??pia a l'aliena i inaugura aix?? la concepci?? social de la felicitat: l'home no viu sol, no ??s feli?? sin?? que ??s jutjat com a feli?? i dep??n dels altres per acosenguir-ho. Si viu en un sistema que aporta grans dosis de patiment als altres, no pot ser feli??
[edita] La psicologia positiva
Una de les darreres aportacions al concepte de la felicitat ha estat el de l'anomenada psicologia positiva. La felicitat suma emocions positives i activitats positives (ja que es produeix una identificaci?? entre el sentiment de felicitat i el fet que la causa)
Les emocions positives estan lligades al passat (satisfacci??, orgull...), al present (plaer, absorci??...) i al futur (esperan??a, optimisme, confian??a...). Poden estar lligades al cos, a la ment o a la societat (segons la cl??ssica pir??mide de necessitats d'Abraham Maslow).