Abraham Maslow
De Viquip??dia
Abraham Maslow (1908-1970) fou un estudi??s de la psicologia jueu fam??s per establir la pir??mide de necessitats de l'??sser hum??.
[edita] La pir??mide de Maslow
Creia que les necessitats s'estructuren en una pir??mide, ??s a dir, jer??rquicament. Nom??s quan els nivells inferiors estan satisfets, l'individu passa a preocupar-se dels superiors. Cada persona t?? motivaci?? per omplir les necessitats del seu nivell anterior per?? nom??s les superiors proporcionen aut??ntica felicitat.
Divideix la pir??mide en cinc nivells, anomenant els quatre inferiors de defici??ncia (ja que nom??s se senten com a importants quan falten) i el superior de creixement o de l'??sser.
El primer nivell fa refer??ncia a les necessitats fisiol??giques, com voler menjar, beure, dormir, alliberar-se dels residus corporals.... El sexe entraria dins aquest primer nivell, exigit per l'instint de superviv??ncia de l'esp??cie. L'objectiu ??s assolir l'homeostasi o equilibri del cos.
El segon nivell es pot resumir com a necessitat de seguretat. Inclou no sentir-se amena??at per cap perill, tenir una feina (per no t??mer la pobresa), veure sans els ??ssers estimats (per conjurar la por a la mort)...
El tercer nivell ??s l'acceptaci?? social, la necessitat de sentir-se part d'un grup, de tenir amor i amistat. Se satisfan mitjtan??ant les relacions personals, el lleure esportiu i recreatiu, la participaci?? ciutadana...La seva abs??ncia porta a la depressi?? i l'ansietat.
El quart nivell ??s el de l'autoestima, entesa en un sentit ampli. Est?? encara en grups de defici??ncia perqu?? es manifesta com a problema quan l'individu no obt?? el respecte i el reconeixement ali??. La recerca de l'honor, la fama, la gl??ria i l'ascens professional estan encabits dins aquest nivell.
El darrer nivell ??s el d'autorrealitzaci??, quan la persona busca un sentit a la pr??pia vida. Inclou el desig de la bellesa, de potenciar les pr??pies qualitats o d'aprendre coses noves. La persona que es troba en aquest nivell t?? m??s creativitat, s'adapta millor a la situaci?? exterior, t?? un sistema moral propi que regeix els seus actes, respecta els altres i troba plaer en la resoluci?? de problemes. Tamb?? valora la llibertat i la veritat i pot tenir un sentiment de trascend??ncia.