[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sexe - Viquipèdia

Sexe

De Viquipèdia

Viquipèdia:Els 100 articles fonamentals
La pàgina està protegida de modificacions per part d'anònims per a tractar el vandalisme.
Si vos plau, debatiu qualsevol proposta de canvi a la pàgina de discussió.

El sexe és el procés mitjançant el qual individus de la mateixa espècie generen cèl·lules haploides, anomenades gàmetes. Dues d'aquestes cèl·lules es fusionen entre elles combinant la informació genètica provinent de cadascun dels progenitors. Usualment aquests dos progenitors poden presentar diferències en la morfologia, la fisiologia i el comportament (dimorfisme sexual), tot i que no sempre és així (espècies monomòrfiques).

El procés de generació dels gàmetes s'anomena meiosi. En aquest procés l'ADN del nucli de la cèŀlula diploide que sofrirà la meiosi es condensa en estructures subcel·lulars anomenades cromosomes. En aquest procés els cromosomes es reparteixen entre les cèl·lules resultants. La cèl·lula diploide genera en la divisió cèl·lules haploides.

Cada cèl·lula diploide té un conjunt de cromosomes aparellats pròpia de cada espècie. Durant la meiosi aquests parells de cromosomes germans s'entrecreuen intercanviant fragments homòlegs. D'aquesta manera els gens d'un parell de cromosomes s'intercanvien durant aquest procés generant cromosomes híbrids no presents en la cèl·lula diploide. Aquest procés per tant genera 'nous' cromosomes produint-se noves combinacions de jocs de gens i augmenta la diversitat genètica. Això juntament a la unió amb un altre gamet on també s'ha produït la meiosi genera un individu genèticament 'nou'. Aquesta és la base sobre la que opera la selecció natural

El sexe és una característica pròpia dels metaeucits, tot i que es donen processos parasexuals en organismes procariotes en que es transmet material genètic d'una cèl·lula a una altra.

En els mamífers el mascle i la femella produeixen dos tipus diferents de gàmetes, o cèl·lules reproductives. La de la femella s'anomena oòcit, que és molt gran i sense capacitat de moure's, en comparació amb l'espermatozou del mascle, molt més petit, però amb capacitat de moviment. Quan es fusionen un oòcit i un espermatozou formen una nova cèl·lula, l'embrió, que pot desenvolupar un nou individu.

També s'anomena sexe als òrgans reproductors masculins i femenins, i, en general, a l'acte sexual i als comportaments relacionats amb la sexualitat.

Vegeu també

Reproducció sexual



A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Sexe