[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Benet XVI - Viquipèdia

Benet XVI

De Viquipèdia

Benet XVI
Nom Josef Alois Ratzinger
Nascut 16 d'abril de 1927
Marktl am Inn (Baviera)
Papat 19 d'abril de 2005 (exercent)
Predecessor Joan Pau II

Benet XVI (Marktl, Baviera, 16 d'abril de 1927) és l'actual Papa de l'Església Catòlica Romana. El seu nom de naixement va ser Joseph Alois Ratzinger. Fou elegit com a 265è. Papa el 19 d'abril de 2005.

Ratzinger havia estat nomenat cardenal l'any 1977 pel Papa Pau VI i va servir com assessor teològic durant el Concili del Vaticà II. El 1981 va ser nomenat prefecte per a la Congregació de la doctrina de la Fe pel Papa Joan Pau II. A més, Joan Pau II el nomenà degà del Col·legi Cardenalici i bisbe d'Òstia l'any 2002. És considerat ultraconservador, anti feminista, oposat a la Teologia de l'Alliberament i al pluralisme religiós. Amb ell, Joan Pau II va retornar el poder que el Concili del Vaticà II havia suavitzat a la Congregació de la doctrina de la Fe. Això va convertir Ratzinger en una de les figures més influents de l'Església Catòlica Romana en els últims temps.

Va presidir les exèquies del seu predecessor, Joan Pau II. En la seva primera homilia després d'haver estat escollit com a Papa es va definir com un humil treballador de la Vinya del Senyor.

Taula de continguts

[edita] Biografia

[edita] Infància i joventut

Va néixer a Marktl am Inn, Baviera. L'any 1927 el seu pare es va traslladar a la ciutat de Traunstein. Quan Ratzinger va complir 16 anys l'any 1943 va ser cridat a files per a formar part de les lleves obligatòries de les Joventuts Hitlerianes. D'acord amb el seu biògraf Joseph Allen, Ratzinger no va ser un membre entusiasta de les Joventuts ja que el seu pare li va inculcar un profund sentiment anti nazi. El mateix any 1943 va ser destinat, juntament amb tota la seva classe a la defensa antiaèria d'una fàbrica de la BMW prop de Munic. Després va ser destinat a un batalló d'infanteria a Hongria on va servir establint defenses antitanc fins que va desertar l'abril de 1944. El 1945 va ser empresonat per poc temps pels aliats en un camp de presoners de guerra. Igual que el Papa Joan Pau II, Ratzinger va patir el nazisme i va experimentar la passivitat de la jerarquia de l'Església Catòlica Romana d'aquell temps davant la barbàrie de l'Holocaust, la doctrina hitleriana i altres crims comesos durant la Segona Guerra Mundial. Això va ser clau per assentar les bases del seu pensament en quant a la renovació i el paper de l'Església en la societat.

[edita] Carrera eclesiàstica

El juny de l'any 1945 va ser alliberat. El seu germà Georg (n. 1924) i ell van entrar en un seminari. L'any 1951 tots dos van ser ordenats sacerdots pel cardenal de Munic Faulhaber.

Ratzinger va ser professor a la Universitat de Bonn entre els anys 1959 i 1963, quan va ser enviat a la Universitat de Munster. L'any 1966 li va ser concedida una càtedra de Teologia a la Universitat de Turíngia. L'ambient lliberal d'aquesta universitat i les revoltes estudiantils de finals dels seixanta el van impressionar profundament i van girar el seu pensament, en un primer moment conciliador gràcies al Concili del Vaticà II on havia participat, cap una vessant molt més conservadora. L'any 1969 va ensenyar a la Universitat de Ratisbona, a Baviera.

Durant el Concili del Vaticà II va servir com assessor teològic del cardenal de Colònia Joseph Frings.

L'any 1972 va fundar la publicació teològica Communio juntament amb Hans Urs von Balthasar i Henri de Lubac. Avui en dia, Communio està publicada en més de disset idiomes i és una de les publicacions catòliques més influents.

El març de 1977, Ratzinger va ser nomenat arquebisbe de Munic i Freising. El juny d'aquell mateix any, el Papa Pau VI el va anomenar cardenal. El 1981, Joan Pau II el va anomenar prefecte de la Congregació de la doctrina de la Fe, abans coneguda com a Sant Ofici de la Inquisició fins que Pius X va decretar el canvi de nom l'any 1908.

Va dimitir de l'arxidiòcesi de Munic a principis de l'any 1982, per convertir-se en bisbe de Velleti-Sengri el 1993. També va ser nomenat vice-degà del Col·legi cardenalici i més tard va passar a ser-ne el degà l'any 2002. Ideològicament, Ratzinger té idees molt conservadores en els àmbits del control de la natalitat i el diàleg interreligiós. Ha estat més pròxim al Papa Joan Pau II que qualsevol altre cardenal; és per això que Ratzinger i Wojtyla han estat definits com ànimes bessones en el pla intel·lectual.

Escut papal de Benet XVI
Escut papal de Benet XVI

Durant els seus anys com a cap de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Ratzinger va rebre algunes distincions, entre elles el doctorat honoris causa de la PUCP. En els anys de la seva prefectura es van dictar durs escrits de caràcter gairebé homofòbic, com per exemple Algunes consideracions respecte a la resposta a la proposició de llei de no discriminació de les persones homosexuals'' (1986), Carta als bisbes de l'Església Catòlica Romana en quant al servei pastoral als homosexuals (1992) i Consideracions respecte als projectes de legal·lització dels matrimonis homosexuals (3 de juny de 2003).

[edita] Elecció com a Papa. Influència

El 2 de gener de 2005, la revista Time apel·lant a fonts vaticanes, va afirmar que Ratzinger era un dels favorits per succeir Joan Pau II. A l'abril de 2005 la mateixa revista Time com una de les cent persones més influents del món.

Benet XVI en audiència privada
Benet XVI en audiència privada

Ratzinger va ser la mà dreta de Joan Pau II i un dels seus amics més propers. Durant el últims dies del pontificat de Joan Pau II Ratzinger va assumir la majoria de funcions en la direcció del Vaticà. Un cop mort Joan Pau II va dimitir del seu càrrec de prefecte de la Congregació de la doctrina de la Fe.

Ratzinger va oficiar el funeral de Joan Pau II
Ratzinger va oficiar el funeral de Joan Pau II

El 19 d'abril de 2005 va ser escollit com a Papa i va adoptar el nom de Benet XVI, després d'un conclave que va durar menys de dos dies.

El seu primer any de papat s'ha caracteritzat per una línia continuista, però amb determinats punts divergents amb el papat de Joan Pau II. Segons diferents fonts, inclosa la del cardenal de Milà, Benet XVI ha encarregat un estudi sobre la possible acceptació de l'Església catòlica de l'ús del preservatiu en matrimonis en els que un dels cònjuges és seropositiu. Igualment, en una visita al camp de concentració d'Auschwitz es va preguntar el perquè de la no actuació de Déu durant l'holocaust.

Ratzinger parla deu idiomes i és un pianista notable. És el vuitè Papa alemany.

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

Podeu trobar més informació en
els projectes germans de Wikimedia:
Commons
Commons.
Commons
[{{localurl:Commons:Category:{{{Commonscat}}}|uselang=ca}} Commons].
Viccionari
Viccionari.
Viquidites
Viquidites.
Viquiespècies
Viquiespècies.
Viquillibres
Viquillibres.
Viquinotícies.
Viquitexts
Viquitexts.
Viquiversitat
Viquiversitat.


Precedit per:
Joan Pau II
Papa
2005 - actualitat
Succeït per:
en el càrrec


v  d  e
Papes de l'Església Catòlica
Escut d'armes del Papat