[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan XXII - Viquipèdia

Joan XXII

De Viquipèdia

Joan XXII
Nom Jacques Duèze
Nascut 1249
Caors (França)
Mort 4 de desembre de 1334
Avinyó (França)
Papat 22 de setembre de 5304 de desembre de 1334
Predecessor Climent V
Successor Benet XII

Joan XXII (Caors, 1249 – † Avinyó, 4 de desembre de 1334) va ser el nom que va prendre Jacques Duèze en ser elegit papa; el segon del pontificat d'Avinyó que va transcòrrer des del 7 d'agost de 1316 fins al 4 de desembre de 1334).

[edita] Biografia

Fill d'un sabater de la localitat francesa de Caors, va estudiar teologia i dret a Montpeller i a París, per a després convertir-se en professor de dret a Tolosa de Llenguadoc. Va iniciar la seua trajectòria a l'església com a arxiprest de Caors, i posterorment fou nomenat bisbe de Frejús i arquebisbe d'Avinyó el 1310, càrrec des del qual va actuar com a canceller de Carles II d'Anjou de Sicília.

Fou elegit cardenal el 23 de desembre de 1312 pel papa Climent V. Dos anys després de la mort de Climent va ser nomenat papa l’any 1316. S'instal·là a Avinyó, d’on havia estat bisbe. Afavorí els interessos de França. Va enviar missioners a Ceilan i Núbia. Sanejà les finances papals, centralitzà l’administració curial i creà moltes diòcesis noves. Va canonitzar Tomàs d'Aquino i instituí la festa de la Santíssima Trinitat i el tribunal de la Sagrada Rota.

[edita] Lluís de Baviera

L'any 1314 Lluís de Baviera i Frederic d'Àustria van ser elegits com a emperadors del Sacre Imperi Romano-Germànic. L'any 1322 Lluís de Baviera derrotava Frederic d'Austria i es proclamava emperador del Sacre Imperi. Joan l'excomunicà dient que s'havia nomenat sense el seu permís (1324). Lluís va conquerir Roma i va proclamar papa a Nicolau V, el primer antipapa italià de la història. L'any 1328 Lluís es va haver de retirar de Roma i l'any 1330 Nicolau V dimitia del càrrec papal.

[edita] Els franciscans

A l'orde franciscà n'havia sorgit una branca, els espirituals, que rebutjaven tota mena de possessió material. Joan, el 12 de novembre de l'any 1323, va publicar el decret Cum inter nonnullos que deia que afirmar que Jesucrist i els apòstols no havien tingut res de domini temporal era heretgia.

Michele de Cesena (cap dels franciscans) va buscar protecció de l'emperador. Joan va excomunicar-lo i va donar a l'orde un nou superior general. També va estar enfrontat amb els teòlegs de l'època degut a la seva opinió sobre la visió beatífica, ja que opinava que els justos no podrien veure Déu fins al judici final.

Va morir el 4 de desembre de 1334


Precedit per:
Climent V
Papa
1316 - 1334
Succeït per:
Benet XII
v  d  e
Papes de l'Església Catòlica
Escut d'armes del Papat