[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan XXI - Viquipèdia

Joan XXI

De Viquipèdia



Joan XXI
Nom Pedro Julião
Nascut 1215
Lisboa (Portugal)
Mort 20 de maig de 1277
Viterbo (Itàlia)
Papat 13 de setembre de 127620 de maig de 1277
Predecessor Adrià V
Successor Nicolau III

Joan XXI (* Lisboa, 1215 - † Viterbo, 20 de maig de 1277) va ser Papa de l'Església Catòlica del 1276 al 1277.

De nom Pedro Julião, i més conegut com Pere Hispà és considerat l'únic Papa portuguès de la història (tot i que al segle IV Damas I va néixer dins el territori que actualment forma part de Portugal).

Fill del metge Julião Rebelo i de Teresa Gil, va iniciar els seus estudis a l'escola episcopal de la catedral de Lisboa, per ingressar posteriorment a la Universitat de París on va estudiar medicina, teologia, dialèctica, lògica, física i metafísica aristotèlica.

Entre 1245 i 1250 va ensenyar medicina a l'Universitat de Siena, on va escriure algunes obres, entre les quals destaca el seu Summulæ logicales, un manual de referència sobre lògica aristotèlica, usat com a text durant més de tres-cents anys a les universitats europees, i que es va traduir a nombrosos idiomes.

La seva carrera a l'Església s'inicia en 1261 com a diaca de la catedral de Lisboa per a posteriorment ser nomenat arxidiaca a Vermuy, en on va conèixer el papa Gregori X que, traslladant-lo a Roma, el va nomenar el seu metge particular. En aquesta època va publicar un llibre de medicina titulat Tesaurus pauperum.

En 1272 va ser nomenat arquebisbe de Braga fins que en el 1274 va passar a exercir la dignitat de cardenal-bisbe de Frascati.

Com cardenal de Frascati va participar en el conclave que, reunit a Viterbo, l'escolliria com a successor d'Adrià V.

Durant el seu pontificat va publicar la bula Licet felicis recordationis per la qual suavitzava les estrictes regles que el XIV Concili Ecumènic havia establert per a la celebració dels conclaves.

Va morir el 20 de maig del 1277, quan vuit dies abans, el palau papal de Viterbo va sofrir l'ensorrament de la seva sostrada i el va ferir de mort. Va rebre sepultura a la catedral de Viterbo.

A la seva obra la Divina Comèdia Dante va situar a Joan XXI al Paradís entre els esperits dels grans religiosos.

Les profecies de Sant Malaquies es refereixen a aquest papa com Piscator tuscus (El pescador toscà), citació que fa referència al seu nom de pila, Pere com al fet que va ser cardenal de Tusculum abans de ser elegit pontífex.


Precedit per:
Adrià V
Papa
1276 - 1278
Succeït per:
Nicolau III
v  d  e
Papes de l'Església Catòlica
Escut d'armes del Papat