[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Formós I - Viquipèdia

Formós I

De Viquipèdia

Formós I
Nom  ?
Nascut vers 816
Òstia (Itàlia)
Mort 4 d'abril de 896
Roma (Itàlia)
Papat 6 d'octubre de 8914 d'abril de 896
Predecessor Esteve V
Successor Bonifaci VI

Formós (Òstia, ? – Roma, 4 d'abril de 896) fou Papa de l'Església catòlica del 891 al 896.

Consagrat bisbe de Porto en 864 pel papa Nicolau I, va actuar com a llegat pontifici en Bulgària (866) i en França (869 i 872), on va ser l'encargat de convèncer a Carles II el Calb que acceptés la corona imperial. En 877, en ajudar a coronar rei d'Itàlia a Arnulf, es va enfrontar al papa Joan VIII, que era partidari de Carles II el Calb, fet que li va valdre ser expulsat de la seva diòcesi i l'excomunió. Aquesta fou aixecada l'any 883, quan accedí al papat Marí I i Formós fou restaurat en la seva seu de Porto, dignitat que ocupava al ser Papa.

Durant el seu pontificat, el 30 d'abril del 892, pressionat per l'emperador Guido d'Spoleto, es va veure forçat a coronar emperador i successor al fill d'aquest, Lambert d'Spoleto. A la mort de Guido en 894, Lambert es convertí en el nou emperador al temps que Formós començà a aproximar-se al rei alemany Arnulf de Caríntia, a qui convencé perquè avancés sobre Roma i alliberés el regne d'Itàlia de la família dels ducs d'Spoleto. Arnulf travesà els Alps i assaltà Roma en febrer del 896, expulsà Lambert i fou nomenat nou emperador per Formós en l'atri de la Basílica de Sant Pere. Poc després, el 4 d'abril de 896, el papa Formós morí a Roma.

[edita] El sínode del cadàver

El Papa Esteve VI acusant el difunt Papa Formós, segons Jean-Paul Laurens (1870)
El Papa Esteve VI acusant el difunt Papa Formós, segons Jean-Paul Laurens (1870)

El mateix any de la mort de Formós, pujà al tron pontifici Esteve VI amb l'ajuda de Lambert d'Spoleto, qui tornà a prendre el control de Roma al caure malalt Arnulf i veure's obligat a abandonar Itàlia. Lambert, juntament amb la seva mare Agiltrude, impulsà la celebració d'un judici contra el papa que va donar suport a la família dels ducs d'Spoleto en les seves reivindicacions polítiques durant el papat.

Esteve VI ordenà, nou mesos després de la mort de Formós, exhumar el seu cadàver i sotmetre'l a judici en un concili que es va reunir per a aquesta finalitat i que ha passat a la història com el «Concili cadavèric», «Sínode del terror» o «Sínode del cadàver». En aquest concili, celebrat sota la presidència d'Esteve VI a la Basílica de Constantí, es va procedir a revestir el cadàver de Formós dels ornaments papals i se'l va seure en un tron perquè escoltés les acusacions, la principal de les quals va ser que essent bisbe de la diòcesi de Porto, l'havia abandonat per ocupar com a papa la diòcesi de Roma. En el judici es va trobar culpable a Formós i es va declarar invàlida la seva elecció com a Papa i es van anular tots els actes i les ordenances del seu papat.

A continuació es va despullar el cadàver de les seves vestidures, se li van arrencar de la mà els tres dits amb què impartia les benediccions i va ser tirat al riu Tíber després de ser cremat. Les restes de Formós no es van recuperar fins al pontificat de Teodor II, que les va restituir a la Basílica de Sant Pere.


Precedit per:
Esteve V
Papa
891 - 896
Succeït per:
Bonifaci VI
v  d  e
Papes de l'Església Catòlica
Escut d'armes del Papat