[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joan XIII - Viquipèdia

Joan XIII

De Viquipèdia

Joan XIII
Nom Giovanni Crescenzi
Nascut  ?
Roma (Itàlia)
Mort 6 de setembre de 972
Roma (Itàlia)
Papat 22 de setembre de 5306 de setembre de 972
Predecessor Lleó VIII
Successor Benet VI

Joan XIII ( Roma, ? – † 6 de setembre de 972) va ser Papa de l'Església Catòlica del 965 al 972.

Nascut com a Giovanni Crescenzi, era nebot de Marozia, de la influent família Crescenzi. Va ferfer la seva carrera a la cort papal, arribant a la posició de Bisbe de Nardi. Cinc mesos després de la mort del seu predecessor Lleó VIII (963-965) va ser escollit com a Papa, amb el suport de l'emperador Otó I.

Les actuacions de Joan i el suport que rebia de l'estranger el feren impopular a Roma, que preferia com a Papa a Benet V que encara vivia exiliat en Hamburg. Aquest rebuig va provocar que el desembre del 965 el comte de Campània Rofred i el prefecte de la ciutat Pere encapçalessin una revolta, obligant a Joan XIII a fugir de la ciutat i exiliar-se a la cort de Pandolf, príncep de Pàdua i de Benevent.

A l'assabentar-se l'emperador de l'expulsió del seu protegit es va disposar a marxar sobre Roma, i aquesta amenaça va fer que els romans, temorosos de les represàlies, matessin al perfecte Pere i es disposesin a rebre triomfalment, el 14 de novembre del 966, a Joan XIII.

En desembre del 966 l'emperador va entrar en Roma, on romangué quasi sis anys , i va nomenar com a perfecte de la ciutat a Crescenç I, un germà del Papa.

L'any següent, el dia de Nadal del 967, Joan XIII va coronar co-emperador al seu fill Otó II de tan sols 12 anys d'edat.

Cinc anys després, el 972, el Papa casava a Otó II amb Teofan, la neboda del emperador bizantí Joan I Tzimisces, obrint-se així un període de proximitat entre Occident i Orient.

En la seva faceta religiosa, el papat de Joan XIII es recordat per l'evangelització dels hongaresos i polonesos; pels intents de reorganització de l'Església que el van portar a la creació de l'Arquebisbat de Magdeburg i altres rituals llatins en el sud d'Itàlia, reduïnt influencia de l'Imperi Bizantí i la seva església Ortodoxa en aquella regió; i per la costum de beneïr i donar nom a les campanes de les esglésies.

Va morir el 6 de setembre del 972.

Precedit per:
Lleó VIII
Papa
965 - 972
Succeït per:
Benet VI
v  d  e
Papes de l'Església Catòlica
Escut d'armes del Papat