[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Frejús - Viquipèdia

Frejús

De Viquipèdia

Frejús
Escut de Frejús
(En detall)
Localització
Frejús (França)
Frejús
Frejús
Localització de Frejús a França
Catedral de Saint-Léonce de Frejús
Catedral de Saint-Léonce de Frejús
Estat
• Regió
• Departament
• Districte
• Cantó
França França
Provença – Alps – Costa Blava
Var
Draguinhan
Fréjus
Superfície 102,27 km²
Altitud 8 m
Població (2004)
  • Densitat
50.536 hab.
494,14 hab/km²
Coordenades 43°25′60″N 6°43′60″E / 43.4333, 06.7333(i) 43°25′60″N 6°43′60″E / 43.4333, 06.7333
Codi postal 83600
Codi INSEE 83061
Web

Frejús (nom occità, en francès Fréjus) és una ciutat del sud-est de Provença, al departament del Var i a la regió de Provença – Alps – Costa Blava. L'any 2004 tenia 50.536 habitants.

El seu nom antic fou Forum Julii. Sota aquest nom apareix una ciutat de la Gàl·lia Narbonense, a la costa entre Telo Martius (Toló) i el riu Var (Varus) a la vora de la via Aurèlia, que ja existia el 43 aC quant es esmentada en una carta que Plancus va dirigir a Ciceró i probablement devia el seu nom a Juli Cèsar. Plini el Vell l'esmenta com Forum Julii Octavanorum Colonia quae Pacensis appellatur et Classica; Ptolemeu diu que el riu Argenteus era al seu terme. Pomponi Mela també l'esmenta com Octavanorum, i es suposa degut a que un destacament de la VIII legio va tenir allí els seus quarters. També s'esmenta com Oppidum Forojuliense (Tàcit), Forum Julium Narbonensis Galliae Colonia (Annales); i Colonia Forojuliensis (Tacit).

Fou una estació naval en temps de Tiberi i vaixells de guerra ancoraven allí . Encara era una estació naval important en temps de Vitel·li. Hi va néixer Gneu Agrícola el conqueridor de Britània. El port era bastant gran però avui dia ha quedar reduït a una llacuna. La muralla de la ciutat mostra que fou una ciutat important. Es conserva un arc triomfal i restes del amfiteatre, prop del qual es triba una de les antigues portes; també es conserva un aqüeducte.

Des el segle IV (374) fou seu d'un bisbe que després fou feudatari del comte de Provença. Al segle X fou objecte dels saquejos i destruccions dels sarrains que van establir un veritable estat sarraí a la rodalia.

El fet més dramàtic de la ciutat fou el trencament el 1959 de la resclosa de Malpasset que va inundar la ciutat amb destrucció dels barris baixos, i va provocar dotzenes de morts.

S'hi conrea la canya per la producció de llengüetes per a instruments musicals.

Restes de l'aqüeducte romà de Fréjus
Restes de l'aqüeducte romà de Fréjus
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Fréjus