[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Maquinari - Viquipèdia

Maquinari

De Viquipèdia

Un ordinador, on es pot veure part del seu maquinari
Un ordinador, on es pot veure part del seu maquinari
Teclat plegable, que es pot connectar a una PDA
Teclat plegable, que es pot connectar a una PDA

El maquinari (en anglès hardware) d'un ordinador és el conjunt de les seves parts físiques. Es classifica principalment per situació (central o perifèric) i funció (entrada, sortida, entrada-sortida o emmagatzematge). Es considera l'element central del maquinari d'un ordinador la placa mare (de l'anglès Motherboard), que és un circuit imprès sobre el qual es connecten la resta de dispositius o la UCP (Unitat Central de Procés, o CPU en anglès) , que és el microprocessador principal que es troba muntat sobre un sòcol a la placa pare. La resta de circuits impresos són anomenats targetes (com ara la targeta de xarxa, o la targeta gràfica). A més dels components electrònics del maquinari central també hi ha elements electromecànics com el disc dur, la gravadora de CD o de gravadora de DVD, la font d'alimentació, etc. Situats a l'exterior de la caixa hi ha els perifèrics d'entrada (teclat, ratolí, webcam, escànner, etc) i sortida (impressora, monitor, altaveus, etc.).

El maquinari d'un ordinador no canvia tan sovint com el programari, el qual és ràpidament creat, modificat o esborrat de l'ordinador. El firmware és un tipus de programari especial que canvia molt poc sovint (o mai), i és emmagatzemat en dispositius de maquinari com la ROM.

La majoria de maquinari no es veu a simple vista ja que està muntat com a sistemes incrustats dins d'automòbils, forns microones, reproductors de discs compactes i de molts altres dispositius electrònics. Els ordinadors personals, que tenen el maquinari d'ordinador familiar per a la majoria de gent, formen només una petita minoria d'ordinadors (un 0,2% de tots els ordinadors fabricats el 2003).

[edita] Debat lingüístic

El mot maquinari és un neologisme creat per a substituir el mot anglès hardware. Tot i que l'ús de maquinari és la posició oficial i normativa[1], algunes persones pensen[2] que aquest mot no s'hauria d'haver traduït, per tal d'emprar les energies normalitzadores en altres camps més útils.

[edita] Referències

  1. Maquinari al Diccionari de la Llengua Catalana
  2. cal citació

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Maquinari