Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Joia - Viquip??dia

Joia

De Viquip??dia

Una joia ??s un ornament art??stic fet habitualment amb metalls o pedres precioses per?? tamb?? pot incloure qualsevol altre element.

En el cas de l'or, la plata i el plat?? s'empren els materials amb una determinada puresa que s'anomena llei i que s'expressa en la untat anomenada quirat, anterior al sistema m??tric decimal.

Les t??cniques per a fer les joies formen part de l'ofici de la joieria i comprenen l'??s de unes eines espec??fiques com el bur??, cisell, encuny i d'unes operacions concretes com esmaltar, filigranar, incrustar etc.

Argenters i orfebres es dediquen de fet a les mateixes coses i en temps antics es trobaven dins del mateix gremi

La joia pot tenir un ??s lit??rgic del qual s??n exemple els pectorals, els calzes i les cust??dies essent molt famosa la cust??dia de X??tiva donada pel papa valenci?? Alexandre VI i feta amb el primer argent arribat d'Am??rica.

Com a ??s personal serveix per ornamentar qualsevol part del cos (bra??alets, diademes, corones, anells etc.)


[edita] Evoluci?? de la joia

  • Les primeres joies es van fer de coure i no va ser fins l'any 3000 a.C. que els egipcis introdu??ren l'or amb aquesta finalitat.
  • A P??rsia hi va haver la tend??ncia a fer de les vaixelles veritables joies
  • Creta i Micenes excel??liren en la fabricaci?? de vasos gravats i cisellats (vasos de Vafi??).
  • Els grecs imposaren el seu gust en l'imperi Rom?? que en principi estaven influ??ts per l'art etrusc.
  • L'Art primitiu cristi?? tendia a formes senzilles i planes, el dels pobles germ??nics a temes geom??trics i estilitzats com el cas del tresor de Guarrazar a Toledo.

Els bizantins introdu??ren les filigranes i els esmalts.

  • El rom??nic va fer joies d'??s lit??rgic:arques de rel??quies, frontals d'altars,b??culs etc.

El g??tic va estar impulsat pel gust franc??s i occit?? on l'argenteria estava supeditada a l'arquitectura i els artesans feien les seves pr??pies marques en els seus treballs igual que els picapedrers. El g??tic va ser el gran moment de l'argenteria en els Pa??sos Catalans amb grans obres d'art sacre que es conserven a les catedrals de Val??ncia, Barcelona, Girona etc.

  • El pas al Renaixement va comportar deixar d'utilitzar els esmalts per?? continuaren lligades l'argenteria i l'arquitectura amb noms que dominaven les dues arts com Benvenuto Cellini.
  • Els pa??sos germ??nics com Alemanya, Anglaterra i Dinamarca, produ??ren les millors peces de l'argenteria europea.
  • El barroc introdu?? nous temes ornamentals i peces noves i tamb?? la industrialitzaci?? de l'argenteria.
  • En el Romanticisme i el Modernisme es desenvolup?? una generaci?? d'artesans molt capacitats que donaren una edat d'or a l'elaboraci?? de joies i que recuperaren la prevalen??a de l'??s personal de la joia.
  • Els nous corrents art??stic tamb?? valoraren l'art de la joieria i per exemple el surrealista Salvador Dal?? va dissenyar nombroses joies en un estil molt personal i valorat.