[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Quirat - Viquipèdia

Quirat

De Viquipèdia

Aquest article tracta sobre la mesura en joieria i orfebreria. Per a altres significats, vegeu «Quirat (desambiguació)».


El mot quirat designa dues unitats de mesura diferents, una relativa a la massa de les gemmes (com els diamants), i una altra relativa a la puresa dels metalls preciosos (com l’or).

[edita] Unitat de massa

El quirat és una unitat de massa utilitzada per a les gemmes que equival a 1/140 d’unça, a 1/2240 de lliura, o a 202,83 mil·ligrams. El mot prové del grec antic κεράτιον (Keration), que significa garrofer, ja que les llavors del seu fruit, de pes força uniforme, s’utilitzaven en l’antiguitat per a pesar joies i gemmes.

L’any 1907, la 4a Conferència General de Pesos i Mesures va definir el quirat mètric com a 200 mil•ligrams.

[edita] Unitat de puresa

El quirat (símbol ct) és una mesura de la puresa dels metalls preciosos, com l’or. Dins d’aquest context, un quirat representa 1/24ena part de metall preciós de la massa total de l’aliatge.

Per exemple, si un aliatge d’or és de 15 quirats significa que cada 24 parts de l’aliatge, n’hi ha 15 d’or (sempre parlant en termes de massa). Així mateix, l’or de 24 quirats, és or pur.

En el cas de l’or, és important tenir en compte que té una massa molar superior a la que presenten els metalls amb els que generalment es troba aliat. Així, el percentatge atòmic (o sigui el número d’àtoms d’or en cent àtoms d’aliatge) és inferior al percentatge màssic. Una peça d’or aliada amb argent de 10 grams i 18 quirats, tindria 7,5 g d’or pur però una mica menys del 75% dels seus àtoms. A més, segons la naturalesa i la proporció relativa dels elements secundaris, diferents aliatges d’or dels mateixos quirats poden presentar percentatges atòmics diferents.