[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Unitat de mesura - Viquipèdia

Unitat de mesura

De Viquipèdia

Una unitat de mesura és una quantitat estandarditzada d'una determinada magnitud física. En general, una unitat de mesura pren el seu valor a partir d'un patró o d'una composició d'altres unitats definides prèviament. Les primeres es coneixen com unitats fonamentals, mentre que les segones es diuen unitats derivades.

Cada unitat té un símbol associat a ella, el qual se situa a la dreta d'un factor que expressa quantes vegades aquesta quantitat es troba representada. És comuna referir-se a un múltiple o submúltiple d'una unitat, els quals s'indiquen situant un prefix davant del símbol que la identifica.

Un conjunt consistent d'unitats de mesura en el qual cap magnitud tingui més d'una unitat associada és denominat sistema d'unitats.

Totes les unitats denoten quantitats escalessis. En el cas de les magnituds vectorials, s'interpreta que cadascuna de les components està expressada en la unitat indicada.

Taula de continguts

[edita] Sistema Internacional d'Unitats

El Sistema Internacional d'Unitats, de vegades confós amb l'obsolet sistema mètric decimal, estableix les unitats que han de ser utilitzades internacionalment. Va Ser creat per la Conferència General de Pesos i Mesures a proposta del Comitè Internacional de Pesos i Mesures amb seu a França. Va establir 7 magnituds fonamentals i va crear els patrons per a amidar-les:


  1. Longitud
  2. Massa
  3. Temps
  4. Càrrega elèctrica
  5. Temperatura
  6. Intensitat lluminosa
  7. Quantitat de substància

I altres 2 magnituds complementàries:

  1. Angle pla
  2. Angle sòlid

També va establir moltes magnituds derivades, que no necessiten d'un patró, per estar compostes de magnituds fonamentals.

[edita] Patró de mesura

Un patró de mesures és el fet aïllat i conegut que serveix com fonament per a crear una unitat de mesura.

Moltes unitats tenen patrons, però en el sistema mètric només les unitats bàsiques tenen patrons de mesures.

Els patrons mai varien el seu valor. Encara que han anat evolucionant, perquè els anteriors establerts eren variables i, es van establir altres diferents considerats invariables.

Exemple d'un patró de mesura seria: "Patró del segon: És la durada de 9 192 631 770 períodes de radiació corresponent a la transició entre 2 nivells hiperfins de l'estat fonamental de l'àtom de Cesi 133". Com es pot llegir en l'article sobre el segon.

De tots els patrons del sistema mètric, només un existeix de forma material, és el quilogram, conservat en l'Oficina Internacional de Pesos i Mesures. D'aquest patró s'han fet diverses còpies per a diversos països.

[edita] Taules de conversió

Les unitats del SI no han estat adoptades en el món sencer. Els països anglosaxons utilitzen moltes unitats del SI, però encara empren unitats pròpies de la seva cultura com el peu, la lliura, la milla, etc. En la navegació encara s'usen la milla i llegua nàutiques. En les indústries del món encara s'utilitzen unitats com: el PSI (lliures per polzada quadrada), la BTU (unitat tèrmica britànica), galons per minut, galons per gra, barrils de petroli, etc. Per això encara són necessàries les taules de conversió, que converteixen el valor d'una unitat al valor d'altra unitat de la mateixa magnitud. Exemple: Amb una taula de conversió es converteixen 5 p al seu valor corresponent en metres, que seria de 1,524.

[edita] Errors de conversió

Quan es converteixen unitats es cometen inexactituds, perquè el valor convertit no equival exactament a la unitat original, degut al fet que el valor de el factor de conversió també és inexacte.

Exemple: 5 lb (lb: pound, en català es sol traduir per lliure, encara que si bé la pound està definida dins el sistema d'unitats britàniques no és ben exacta, i la lliure podria fer referència a diferents unitats segons els llocs o les èpoques) com són aproximadament 2,268 kg, perquè el factor de conversió indica que 1 lb val aproximadament 0,4536 kg.

Però 5 lb equivalen a 2,26796185 kg perquè el factor de conversió indica que 1 lb equival a 0,45359237 Quilograms. No obstant això, l'exactitud al convertir unitats no és pràctica, doncs basta tenir valors aproximats, però en algunes ocasions si és necessari convertir amb exactitud.