[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Longitud (física) - Viquipèdia

Longitud (física)

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Longitud (desambiguació)».
Imatge de la barra de platí-iridi utilitzada com a patró del metre entre 1889 i 1960.
Imatge de la barra de platí-iridi utilitzada com a patró del metre entre 1889 i 1960.

La longitud és la dimensió que correspon a la llargària d'un objecte. La longitud d'un objecte és la distància entre els seus extrems, la seva extensió linear mesurada de principi a fi. En el llenguatge comú s'acostuma a diferenciar entre altura quan hom refereix a una longitud vertical i amplària quan hom parla d'una longitud horitzontal. En física i en enginyeria, el mot longitud és sinònim de "distància", i s'acostuma a utilitzar el símbol l o L per representar-la.

La longitud és una mesura d'una dimensió, mentre l'àrea és una mesura de dues dimensions (longitud quadrada) i el volum és una mesura de tres dimensiona (longitud cúbica). En molts sistemes de mesura la longitud és una unitat fonamenta, de la qual en deriven d'altres.

[edita] Unitats de longitud

Hi ha diferents unitats de mesura que són utilitzades per mesurar la longitud, i d'altres que ho foren en el passat. Les unitats de mesura es poden basar en la longitud de diferents parts del cos humà, la distància recorreguda en nombre de passes, la distància entre punts de referència o punts coneguts de la Terra, o arbitràriament a la longitud d'un determinat objecte.

Al Sistema Internacional d'Unitats (SI), la unitat bàsica de longitud és el metre i avui dia es defineix en termes de la velocitat de la llum. El centímetre i el kilòmetre, deriven del metre i són unitats utilitzades habitualment.

Les unitats que s'utilitzen per expressar distàncies a la immensitat de l'espai, a l'astronomia, són molt més grans que les que s'utilitzen habitualment a la Terra i són entre d'altres la unitat astronòmica, l'any llum o el parsec.

D'altra banda, les unitats que s'utilitzen per mesurar distàncies molt petites, com en el camp de la química o l'àtom, inclouen el micròmetre, l'Àngstrom, el Radi de Bohr o la Longitud de Planck.