Distància
De Viquipèdia
Es denomina distància a la longitud del camí més curt entre dos entitats. En matemàtiques, per a un conjunt d'elements X es defineix formalment la distància com a qualsevol funció binaria d(a,b) de X2 en que compleixi les següents propietats:
- No negativitat:
- Simetricitat:
- Identitat dels indiscernibles:
- Desigualtat triangular:
El conjunt X amb una distància definida sobre ell s'anomena espai mètric.
Aquestes propietats les compleix la distància euclídia o geomètrica, que és la que correspon al concepte quotidià de distància, però hi ha d'altres distàncies que s'aparten d'aquest concepte. Vegeu exemples d'altres distàncies a l'article espai mètric.
[edita] Distància (física)
Es denomina distància entre dos punts A(x1,y1) i B(x2,y2) a la longitud del segment de uneix A i B. S'expressa matemàticament com:
La distància entre un punt P i una recta R és la longitud del camí més curt que uneix el punt P(x1,y1) amb la recta R = Ax + By + C. Matemàticament s'expressa com:
La distància entre dos rectes paral·leles és la longitud del camí més curt entre una d'elles i un punt qualsevol de l'altra.
La distància entre un punt P i un pla L és la longitud del camí més curt entre el punt P(x1,i1,z1) i el pla L = Ax + By + Cz + D. Matemàticament s'expressa: