[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Etrusc - Viquipèdia

Etrusc

De Viquipèdia

Per a altres significats, vegeu «Etrusc (desambiguació)».

L' etrusc és una llengua morta parlada a l'antiga Etrúria (l'actual Toscana italiana). Així com el basc, les llengües altaiques, les uràliques i el maltès, la llengua etrusca no pertany a la gran família de llengües indoeuropees d'Europa.

No s'ha pogut tampoc relacionar l'etrusc amb els altres grups coneguts de llengües, ni pel que fa al vocabulari, ni pel que fa a la gramàtica. Se suposa que és una llengua resultant de la fusió d'elements autòctons i asiàtics.

En resten inscripcions funeràries escrites de dreta a esquerra llegible amb l'alfabet derivat del grec però que no es poden traduir. Segons les representacions gràfiques no hi ha sonores, hi ha quatre timbres vocàlics, els diftongs tendeixen a reduir-se i les consonants a acumular-se. No hi ha gènere gramatical però el femení es distingeix d'alguna manera. El singular no té desinència. La del plural es -ar. La marca de datiu singular és -eri, i n'hi ha diverses de genitiu. N'han estat identificats alguns pronoms personals i algunes desinències verbals. En el camp lèxic són coneguts mots de parentiu, de magistrats, de temps, de culte i de política.

A la regió que va ocupar l'antiga Etrúria hi ha restes a la toponímia d'elements lingüístics etruscs, i també en determinades característiques fonètiques del dialecte toscà.

[edita] Vegeu també


[edita] Enllaços externs


Aquest article sobre llengües i lingüística és un esborrany i possiblement li cal una expansió substancial o una bona reestructuració del seu contingut. Per això, podeu ajudar la Viquipèdia expandint i millorant la qualitat de l'article.