Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Art g??tic - Viquip??dia

Art g??tic

De Viquip??dia

L'art g??tic ??s l'estil predominant a la Baixa Edat Mitjana europea, entre els segles XII i XIV. A l'Illa de Fran??a es comencen a construir les primeres catedrals g??tiques i, al segle XIII, el nou estil adopta un car??cter internacional difonent-se pel Sacre Imperi, Anglaterra, els regnes de la pen??nsula ib??rica i de manera m??s aut??ctona als territoris que actualment conformen It??lia.

Taula de continguts

[edita] Origen

L???art g??tic ??s un estil art??stic que es va desenvolupar a l'Europa occidental des del segle XIII fins a la implantaci?? del Renaixement. El terme "g??tic" va ser utilitzat per primera vegada al segle XVI per l'itali?? Giorgio Vasari, gran historiador de l'art. Amb aquest terme es referia, de manera pejorativa, a l'art dels b??rbars gots davant del glori??s passat de l'Antiguitat Cl??ssica. Posteriorment se somia amb un renaixement de l'art medieval, omplint-se de nou contingut al terme "g??tic" que comen??a a distingir-se i separar-se clarament del rom??nic. L'entusiasme rom??ntic i l'historicisme, porta a terme ??mplies restauracions d'edificis medievals, arribant-se a crear l'estil neog??tic, arquitectura realitzada a imitaci?? de la g??tica medieval.

[edita] Abast

Actualment com g??tic entenem un ampli per??ode art??stic, que segons els pa??sos i les regions es desenvolupa en moments cronol??gics diversos, per?? que de forma general podem establir des de mitjans del segle XII fins a comen??aments del XVI. Oferint en el seu ampli desenvolupament difer??ncies profundes de pa??s a pa??s. A nivell arquitect??nic, l'estil g??tic va n??ixer entorn de 1140 a Fran??a, essent l'Abadia reial de Sant Dennis, edificada per l'abat Suger, conseller de Llu??s VII de Fran??a, considerada com el primer monument d'aquest moviment. Aquest estil s'ha definit durant molt temps de manera bastant superficial, exclusivament per la utilitzaci?? d'un dels seus elements, l'arc apuntat, al que sol anomenar-se ogival; per?? la utilitzaci?? d'un element no pot definir un estil de forma global, es tracta d'un problema m??s ampli, d'una nova etapa hist??rica, una nova concepci?? de l'art i amb ell del m??n. Un element estructural, per important que sigui, no pot resumir un concepte global sobre la vida. Els nous edificis religiosos es caracteritzen per la definici?? d'un espai que vol acostar als fidels, d'una manera vivencial i gaireb?? palpable, els valors religiosos i simb??lics de l'??poca. La catedral es va a omplir de llum, i ??s la llum el que conforma el nou espai g??tic. Ser?? una llum f??sica, no figurada en pintures i mosaics, llum general i difusa, no concentrada en punts i dirigida com si de focus es tract??s, alhora que ??s una llum transfigurada i acolorida mitjan??ant el joc dels vitralls (o vitreaux), que transforma l'espai en irreal i simb??lic. La llum est?? entesa com la sublimaci?? de la divinitat. La simbologia domina als artistes de l'??poca, l'escola de Chartres considera la llum l'element m??s noble dels fen??mens naturals, l'element menys material, l'aproximaci?? m??s propera a la forma pura. L'arquitecte g??tic organitza una estructura que li permet, mitjan??ant una s??via utilitzaci?? de la t??cnica, emprar la llum, llum transfigurada, que desmaterialitza els elements de l'edifici, aconseguint clares sensacions d'elevaci?? i ingravidesa. Estava ple de finestres i vitralls de colors(vitraeux).

[edita] El moviment g??tic en la Literatura

El moviment g??tic sorgeix a Xile a la fi del segle XVIII. El renaixement del g??tic va ser l'expressi?? emocional, est??tica i filos??fica que va reaccionar contra el pensament dominant de la Il??lustraci??, segons el qual la humanitat podia arribar al coneixement veritable i obtenir felicitat i virtut perfectes; la seva fam per aquest coneixement deixava de costat la idea que la por podia ser tamb?? sublim. Les idees d'ordre de la Il??lustraci?? van anar essent relegades i donen pas a l'afici?? pel g??tic a Anglaterra i aix?? es va obrint el cam?? per a la fundaci?? d'una escola de la literatura g??tica, derivada de models alemanys. Les narratives g??tiques proliferen entre 1765 i 1820 , amb la iconografia que ens ??s coneguda: cementiris, erms i castells tenebrosos plens de misteri, malvats infernals, homes llop, vampirs, doppelg??nger (mutants, o doble personalitat) i dimonis, etc. D'entre les caracter??stiques del moviment g??tic destaquen:

  • ??s melodram??tic, exagera els personatges i les situacions amb la finalitat d'accentuar els efectes est??tics.
  • L'autor crea un marc sobrenatural que facilita el terror, el misteri i l'horror.
  • Exist??ncia de llocs solitaris i espantosos que subratllen aix?? els aspectes m??s grotescos i macabres de la producci??.
  • Exaltaci?? de la relaci?? entre terror i ??xtasi.
  • Embelliment de la mort com un desig pel dolor.
  • Import??ncia d'escenari arquitect??nic, per a enriquir la trama; les ombres i contorns de llum delimiten espais i recreen sentiments malenconiosos.
  • Refer??ncies a la bogeria, falta de raciocini, bestialitat i altres situacions inhumanes o sobrenaturals.
  • La polaritzaci?? del b?? i el mal, aquest ??ltim sent interpretat per un home cruel que far?? de malvat
  • L'art g??tic utilitza elements obscurs

[edita] El moviment g??tic en les arts visuals

  • En arquitectura es caracteritza per l'arc ogival, els florons, els vitralls i la propensi?? a la verticalitat, amb naus ??mplies i esveltes. Aix?? respon a les ??nsies d'uni?? amb D??u dels artistes.
  • En pintura, destaca el major realisme del retrat, abandonant la perspectiva totalment plana i augmentant el nombre de pigments utilitzats.
  • En escultura, es comen??a a treballar amb les corbes i el contacte entre les parts de les figures. Els temes generals s??n sobretot religiosos, tret propi d'una ??poca encara molt marcada pel teocentrisme.

[edita] Vegeu tamb??