[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Retrat - Viquipèdia

Retrat

De Viquipèdia

Retrat funerari d'un jove de l'Egipte de l'antiga Roma
Retrat funerari d'un jove de l'Egipte de l'antiga Roma
  • Un retrat és la representació de la fisonomia d’una persona. El dibuix, la pintura o la fotografia són els mitjans més emprats per la consecució d’un retrat.
  • S’anomena retrat el gènere artístic que engloba el conjunt d'obres d'art que descriuen l’aspecte físic d’un personatge. Subgèneres són l'autorretrat i la caricatura.

[edita] Història

Les arrels del retrat es remunten a la prehistòria, malauradament resten pocs vestigis d’aquells moments. En l'art de les antigues civilitzacions del Creixent Fèrtil hi ha nombroses representacions de déus, reis i emperadors, però acostumen a ser retrats poc naturalistes i molt estilitzats. Entre els primers retrats de civils, hi ha els retrats funeraris que s’han conservat gràcies al clima sec del districte de Fayum a Egipte. Són les úniques pintures de l'era romana que han sobreviscut fins als nostres dies, a part dels frescos.

L'art del retrat va eclosionar en les escultures romanes, en les quals els retratats sol·licitaven retrats realistes, encara que no els afavorissin. Durant el segle IV, el retrat va cedir terreny en favor de la idealització de l'aspecte del retratat. Els retrats realistes van reaparèixer durant l'alta edat mitjana, a Borgonya i França.

El Renaixement va marcar un moment decisiu en la història del retrat. En part pel baix interès pel món natural i en part per l'alt interès en les cultures clàssiques de l'antiga Grècia i Roma.


Aquest article sobre art és un esborrany i és possible que li calgui una expansió substancial o una bona reestructuració. Podeu ajudar la Viquipèdia expandint-lo i millorant-ne la qualitat.