[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Balcans - Viquipèdia

Balcans

De Viquipèdia

El sud-est d'Europa, amb la regió dels Balcans al centre, vist des del satèl·lit Terra de la NASA
El sud-est d'Europa, amb la regió dels Balcans al centre, vist des del satèl·lit Terra de la NASA

Els Balcans és el nom històric i geogràfic que s'usa per a designar el sud-est d'Europa (vegeu més avall la secció Definició política actual). La regió té una àrea total de 550,000 km2 i una població de prop de 53 milions d'habitants.

La regió pren el nom de la serralada dels Balcans, que s'estén des del centre de Bulgària fins a l'est de Sèrbia, en el seu límit occidental, i fins a la mar Negra per la banda oriental.

Si bé no es pot considerar un model clàssic de península ja que no està connectada al continent europeu per mitjà d'un istme, és una definició que està acceptada per a denotar la regió, també coneguda com la península Balcànica.


Taula de continguts

[edita] El sud-est d'Europa

A causa de les connotacions del terme "Balcans" ja mencionades, sovint s'usa el terme Sud-est d'Europa. La utilització d'aquest terme està creixent i, així, trobem una iniciativa de la Unió Europea de l'any 1999 anomenada Pacte d'Estabilitat per al Sud-est d'Europa, i el diari electrònic Balkan Times canvià l'any 2003 el seu nom pel de Southeast European Times.

L'ús d'aquest terme per a designar la península Balcànica (i només aquesta àrea) tècnicament ignora la presència geogràfica de Romania i Ucraïna, que també estan situades al sud-est del continent europeu.

[edita] Frontera nord

La frontera nord de la península Balcànica generalment es considera que està definida per la línia formada pels rius Danubi, Sava i Kupa.

[edita] Definició política actual

Mapa polític (2004)
Mapa polític (2004)

Els països que s'associen amb l'àrea dels Balcans generalment són els següents:

Croàcia Croàcia, Romania Romania i Eslovènia Eslovènia sovint són inclosos també a la llista.

Algunes regions dels països llistats com a estats balcànics poden ser, en alguns aspectes, molt diferents a la regió balcànica en general i, per tant, sovint alguns països de la perifèria d'aquesta gran regió prefereixen que no se'ls anomeni països balcànics. Aquest és el cas de Romania i Eslovènia, però també, a vegades, de Croàcia i Grècia.

[edita] Països relacionats

Altres països no inclosos en la regió balcànica, però que hi són propers i que tenen o han tingut un paper important en la seva cultura, història i situació geopolítica, són els següents:

[edita] Vegeu també

[edita] Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Balcans