[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Rumèlia - Viquipèdia

Rumèlia

De Viquipèdia

Rumèlia, mapa de 1801
Rumèlia, mapa de 1801

Rumèlia ((turc: Rum i grec El, terra dels Romans; grec Ρούμελη, Roúmeli; búlgar Румелия, Rumeliya), variació turca de Romania nom* que els bizantins solien donar al seu imperi. Després de 1453 (any de l'ocupació de Constantinoble per part dels turcs) Rumèlia esdevingué la designació de l'antiga regió i província otomana de la península Balcànica, que comprenia territoris dels actuals estats d'Albània, Bulgària, Grècia, República de Macedònia, Moldàvia, Romania (especialment la Valàquia, el Banat i la Dobrudja), Sèrbia, i el que avui resta de Turquia a Europa. En un sentit més restringit la província es trobava al centre de les províncies romanes i bizantines de Tràcia i Macedònia.

En l'any 1878, i a causa de les condicions del Congrés de Berlín, una part de Rumèlia va passar a integrar-se a Bulgària mentre que Rumèlia Oriental romania sota el domini turc. En 1885, Bulgària es va annexionar Rumèlia Oriental, excepte la Tràcia Oriental i, en 1908, foren unificades oficialment. Veure també Guerres Balcàniques. En l'actualitat els turcs otomans solen donar el nom de Rumèlia a la Tràcia Oriental (províncies d'Edirne (Adrianòpolis), Kırklareli, Tekirdağ i la part occidental de la província d'Istanbul (Constantinoble)). Tanmateix, "Rumeli" es gairebé sempre usada en contexts històrics, i el nom modern turc per a la regió és Trakya (Tràcia). A Grècia, el terme Ρούμελη (Rumeli) s'usa des de temps otomans per a referir-se a Grècia Central, especialment quan es iuxtaposa amb Μωριάς (Morias), des que Grècia Central va romandre sota control otomà alguns anys després que Morea esdevingués independent.

[edita] Administració

El primer Beylerbey de Rumèlia folu Lala Shahin Pasha (també conegut com a Lala Şahin Paşa o S(h)ahin Pasha), que fou totor (lala) de Murad I. Va establir la seu de l'administració a Filípopolis el 1362. El 1382 la capital de Rumèlia fou traslladada a Sofia.

  • Şahabettin Pasha (Sa'd ed-din Pasha) (1436)
  • Sokollu Mehmet Paşa (Mehmed-paša Sokolović) (1551-1555)
  • Yeğen Pasha (17th century)
  • Ali Pasha (1741-1822)
  • Yorgancıoğlu Pasha (1905)


  • * Romania és l'etimologia principal, encara que cal de tenir en compte que rumi o rumí (paraula derivada de romà) és un nom que els musulmans sovint donaven als cristians, en tal cas, "Rumelia" dintre de l'Imperi Otomà també significava al territori la població del qual era predominantment cristiana.