[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Sofia - Viquipèdia

Sofia

De Viquipèdia

Bandera de Sofia
Bandera de Sofia
Imatge aèria de Sofia
Imatge aèria de Sofia
Localització de Sofia dins de Bulgària
Localització de Sofia dins de Bulgària

La ciutat de Sofia, en búlgar София ('Sofija'), prop de la muntanya Vitosha (Витоша), té una població de 1,2 milions d'habitants, i és la ciutat més gran de la República de Bulgària. Està localitzada a la regió oest del país i n'és el centre administratiu, cultural i industrial.

El lloc on es troba la ciutat, ha estat habitat des del segle XIII aC, fent-la la segona ciutat en peu més antiga d'Europa. Ha tingut diversos noms al llarg de la història, i les restes de les ciutats antigues es poden veure encara avui. Sofia era originalment un assentament traci amb el nom de Serdica, nom que prové de la tribu tràcia de Serdi. Va ser conquerida per Roma el 29 dC. Quan Dioclecià va dividir la província de Dàcia en Dacia Ripensis a la vora del riu Danubi i Dacia Mediterranea, Serdica es va convertir en la capital de la segona. Va ser destruïda pels Huns el 477 i reconstruïda per l'emperador bizantí Justinià I, amb el nom de Triaditsa. Coneguda com a Sredets pels búlgars, va ser anomenada Sofia el 1376, que en grec significa saviesa. Sofia va ser conquerida pels otomans el 1382 i es va convertir en la capital de la província turca de Rumèlia. Va ser reconquerida pels russos el 1878, i es va convertir en la capital de Bulgària el 1879.

Sofia és el centre de la vida econòmica de Bulgària. El sector manufacturer de l'economia, representat per més de 800 plantes, inclou la producció de metalls (75% de la producció del país), tèxtils i electrònics (15% de la producció). Sofia també és el centre financer, seu del Banc Nacional Búlgar, la Borsa Búlgara, i dels bancs comercials més grans del país. Avui, Sofia és un centre manufacturer per a les companyies multinacionals d'Europa i dels Estats Units.

En són llocs turístics interessants:

  • L'església de St. Jordi, d'estil romà tardà, del segle IV dC
  • L'església bizantina de Sta. Sofia, construïda al segle VI dC
  • La catedral d'Alexander Nevski i la seva cúpula d'or, construïda al començament del segle XIX per tal de commemorar la dedicació dels 200.000 soldats russos que varen morir en la guerra entre Rússia i l'Imperi Otomà que va dur a Bulgària a la seva emancipació dels turcs.
  • La petita església de St. Petka Samardzhiiska, del segle XIV, situada a la plaça Sveta Nedelya. Conté cinc refinadíssims frescs.
  • La mesquita de Banya Bashi, construïda al segle XVI
  • El Museu Nacional d'Història, notable per la seva col·lecció de tresors tracis
v  d  e
      Províncies de Bulgària
Escut de Bulgària

BlagoevgradBurgasDobrichGabrovoHaskovoKardzhaliKyustendil
LovechMontanaPazardzhikPernikPlevenPlovdivRazgrad
RuseShumenSilistraSlivenSmolyanSofiaProvíncia de Sofia
Stara ZagoraTargovishteVarnaVeliko TarnovoVidinVratsaYambol

Bandera de Bulgària


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a:
Sofia