[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Gas - Viquipèdia

Gas

De Viquipèdia

Fases de la Matèria
Comunes
Gas
Menys habituals
Condensat fermiònic
Matèria estranya
Cristall líquid
Fases magnètiques

Un gas és un estat de la matèria en què les forces interatòmiques o intermoleculars entre els diferents àtoms o molècules d'una substància són tan petites que la substància no adopta ni forma ni volum fix, tendint a expandir-se tant com sigui possible per ocupar el recipient que el conté. El nom ve d'una pronunciació holandesa del mot grec "caos", que s'usava des del segle XVII per referir-se a l'aire.

A nivell microscòpic un gas es caracteritza perquè les seues partícules estan molt separades i la interacció entre elles és molt baixa.

Una substància gasosa pot liquar-se per refredament o per compressió, fins a una certa temperatura anomenada temperatura crítica, a partir de la qual obtindríem un fluid supercrític.

[edita] Lleis dels gasos

L'estat d'un gas està determinat per tres propietats: la seva pressió, el seu volum i la seva temperatura. Aquestes propietats estan relacionades de manera que imposant-ne dues la tercera queda determinada, la equació que les relaciona s'anomena equació d'estat o llei del gas i existeixen diferents models (aproximacions) que s'utilitzen habitualment.

En una primera aproximació, els gasos compleixen la llei dels gasos ideals: PV=nRT essent P la pressió, V el volum que ocupa el gas, n el nombre de mols de gas i T la temperatura donada en kelvin i R una constant (Constant dels gasos) que dependrà de les unitats que estem utilitzant. Els valors més habituals de R són 0,082 atm·L/mol·K i 8.314 J/mol·K.

La llei dels gasos ideals prediu que una quantitat donada de gas ocupara un volum cada vegada més gran, a mida que es redueix la pressió. Però, en realitat, els gasos reals no s'expandeixen infinitament, sinó que arribaria un moment en el qual no ocuparien més volum. Això és a causa que entre els seus àtoms o molècules s'estableixen unes forces bastant petites, degut als canvis aleatoris de les seves càrregues electrostàtiques, a les qual se'ls anomena forces de Van der Waals.

Aquestes forces d'atracció i altres aspectes, com el vòlum que ocupa la pròpia molècula o àtom, es tenen en compte en models millorats de gasos. Un exemple és l'equació del gas de Van der Waals:  P = {{nRT}\over{V-nb}}-a{({{n}\over{V}})^2}, on s'afegeixen els paramètres a i b que són propis de cada gas. El paràmetre b és una estimació del vòlum d'un mol de partícules (en l'estat més comprimit possible).

[edita] Altres propietats físiques dels gasos

La solubilitat d'un gas en un líquid, a l'inrevés que la d'un sòlid, augmenta amb la temperatura.