Web Analytics Made Easy - Statcounter

[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Tren - Viquip??dia

Tren

De Viquip??dia

Tren d'alta velocitat.
Tren d'alta velocitat.

Un tren, en transport ferroviari, o, m??s t??cnicament, el ferrocarril, consisteix en alguns vehicles sobre rails que poden ser capa??os de moure's junts al llarg d'una via per transportar mercaderies o passatgers d'un lloc a un altre. La via de ferrocarril sovint ??s un rail convencional, per?? pot ser monorail o maglev. La propulsi?? pot venir de diverses fonts, per?? sovint ??s proporcionada per la locomotora o per unitats m??ltiples autopropulsades.

La Xarxa Ferrovi??ria Transeuropea (sense Noruega, Su??ssa, Bulg??ria i Romania) t?? una longitud de 199.682 km, dels quals 100.228 km estan electrificats.

Taula de continguts

[edita] El tren a Catalunya

Els or??gens del ferrocarril a Catalunya, es remunten a la iniciativa privada de la meitat del segle XIX quan el mataron?? Miquel Biada, a l'??poca de la febre d'or de la revoluci?? industrial catalana, s'entesta en construir la primera l??nia de tren peninsular entre Matar??, la seva ciutat natal, i Barcelona, l'any 1848, superant tota mena de dificultats, que el porten fins i tot a perdre la vida, abans de veure acabada la seva obra. Biada havia estat a Cuba on va con??ixer les avantatges del ferrocarril per a la ind??stria que avan??ava imparable, i decid?? portar-la a la seva estimada terra.

L'any 1914, la Mancomunitat de Catalunya va planificar i projectar la Xarxa de Ferrocarrils Secundaris de Catalunya, que havia de vertebrar Catalunya. Al contrari que la xarxa telef??nica, mai s'arribar?? a constru??r, ja que la dictadura de Primo de Rivera no la va veure amb bons ulls, malgrat les moltes gestions que consten que es van fer des de Catalunya [1].

A m??s en aquesta ??poca les inversions es dirigeixen cap a la ind??stria automobil??stica, i Catalunya perd aix?? l'ocasi?? ??nica de completar una pionera xarxa de transport ferroviaria que les interfer??ncies espanyoles van dinamitar.

Els diversos governs espanyols dels segles XIX i XX van for??ar, assignant unes minses subvencions (en comparaci?? a les pol??tiques ferrovi??ries de la resta d'Europa), l'estandaritzaci?? de les vies ib??riques a un ample diferent a l'europeu, amb la oposici?? dels industrials catalans interessats en l'exportaci?? dels seus productes t??xtils. El fet que m??s tard el premi a les l??nies que adoptaren aquest particular ample f??s la seva expropiaci?? en ser nacionalitzades per Franco ha provocat la manca d'inversions en aquest sector, fet que explica que actualment el transport de mercaderies a Espanya sigui majorit??riament per carretera, i no en ferrocarril com a la resta d'Europa.

La Guerra Civil (1936), que arru??n?? totalment les companyies ferrovi??ries i malmet?? greument gran part de les seves infrastructures, acab?? de paralitzar qualsevol inversi??, i despr??s de la guerra el govern franquista nacionalitz?? els ferrocarrils d'ample ib??ric, abandonant i desmantellant els trams secundaris.

El tren de Sarri??, primer ferrocarril urb?? de l'Estat espanyol (i segon del m??n despr??s del metro de Londres), que no havia estat subvencionat per no ser d'ample espanyol, se salv?? de l'expropiaci?? per aquest motiu. En canvi, la primera l??nia de tren de la peninsula, que entr?? en servei entre Matar?? i Barcelona l'any 1848, i que no havia estat subvencionada per ser anterior a la llei de subvencions de l'any 1907, s?? que fou expropiada i pass?? a formar part de Renfe.

L'arribada de la liberalitzaci?? europea de 1991 encara no ha aconseguit que el Tren d'Alta Velocitat connecti Catalunya a la resta d'Europa.

[edita] Afecci?? al ferrocarril

Article principal: Afecci?? al ferrocarril

El ferrocarril, a banda d'??sser un important mitj?? de transport, tamb?? ??s objecte d'afici?? per a moltes persones que, en molts casos, arriben a constituir diverses associacions per organitzar activitats com viatges amb trens hist??rics, visites concertades a instal??lacions ferrovi??ries restringides com tallers o cotxeres, i la construcci?? i manteniment de grans maquetes. Les associacions m??s importants poden arribar a fer-se c??rrec personalment de material hist??ric.

A banda de l'associacionisme tradicional, recentment ha sorgit un inter??s creixent per a la fotografia amb motius ferroviaris gr??cies en part a les c??meres digitals i a portals especialitzats que han donat m??s facilitats per a desenvolupar aquesta activitat en grup. Tamb?? existeixen comunitats dedicades al desenvolupament de models virtuals per a diferents simuladors relacionats amb el ferrocarril.

[edita] Cronologia de l'alta velocitat

  • 1 octubre del 1964: Amb la inauguraci?? de la l??nia Tokaido Shinkansen, el Jap?? inaugura l'era de l'alta velocitat ferrovi??ria. Neixen els llegendaris trens bala que uneixen T??quio amb Osaka.
  • 6 de mar?? del 1974: Georges Pompidou decideix en l'??ltim consell de ministres que presideix, crear un tren d'alta velocitat a Fran??a.
  • 26 de febrer del 1981: El TGV supera la velocitat dels 380 km/h, batent el r??cord de velocitat sobre l??nia f??rria.
  • 18 de maig de 1990: Una unitat del TGV-Atlantique circula a 515 km/h, fixant un nou r??cord mundial de velocitat que ser?? vigent durant 17 anys.
  • 13 d'abril del 1992: Espanya inaugura la seva primera l??nia d'alta velocitat, que unir?? Sevilla i Madrid amb els trens AVE, derivats del TGV franc??s.
  • 3 de Juny de 1998: Es produeix l'??nic accident amb v??ctimes mortals mai sofert per un tren d'alta velocitat. Un ICE alemany impacta a 200 km/h contra un pont que creua la via. Resulten 101 persones mortes i 88 ferides.
  • 29 de gener del 2001: It??lia i Fran??a firmen un acord per unir Li?? amb Tor?? amb una l??nia de alta velocitat. Es preveu la seva circulaci?? pel 2015 i per aix?? s'ha de construir un t??nel internacional de 52 Km a trav??s dels Alps.
  • 3 d'abril de 2007: Una unitat V-150 (de dos pisos) del TGV franc??s arriba als 574 km/h en un tram de la l??nia Par??s-Estrasburg, batent el r??cord de velocitat sobre rail establert l'any 1990 per un altre comboi franc??s. [2]
  • Finals de 2007: Data en que, segons s'ha comprom??s Foment, l'AVE connectar?? Madrid i Barcelona. Una nova l??nia Madrid-Gal??cia ja est?? actualment en construcci??.

[edita] Vegeu tamb??

[edita] Hist??ria

[edita] Not??cies

[edita] Enlla??os externs relacionats amb l'afeccionisme

A Wikimedia Commons hi ha contingut multim??dia relatiu a:
Tren