[HOME PAGE] [STORES] [CLASSICISTRANIERI.COM] [FOTO] [YOUTUBE CHANNEL]

Afecció al ferrocarril - Viquipèdia

Afecció al ferrocarril

De Viquipèdia

Important: Aquesta pàgina és sospitosa de no respectar la neutralitat del punt de vista. Fins a la desaparició d'aquest advertiment, el seu contingut no ha de ser considerat objectiu. Vegeu la pàgina de discussió per a una major informació.
Icona de copyedit
Nota: L'article necessita algunes millores en el seu format:
(Cal retirar la plantilla un cop millorat l'article)
Pot necessitar retocs en; negretes, enllaços, capçaleres, imatges, categories, interwikis, ...
adaptar al llibre d'estil. Falten molts d'enllaços


L'afecció al ferrocarril inclou normalment afició a fotografiar trens, col·leccionisme de maquetes, viatges en ferrocarril i modelisme virtual.

Aquesta afició és a nivell internacional, i gairebé en la majoria de païssos que tenen ferrocarrils.

Els païssos amb més aficionats són Regne Unit, Estats Units, Alemanya, Austràlia, França i Itàlia.

A Espanya hi més de 2000 aficionats ,essent Catalunya on més aficionats hi ha.

Taula de continguts

[edita] Activitats

Tots els aficionats al ferrocarril tenen una activitat en comú, viatjar amb ferrocarril. A més de viatjar, existeixen altres activitats com:

  1. Fotografia de trens.
  2. Col·leccionisme de trens en miniatura.
  3. Simulació ferroviària per ordinador.
  4. Arqueologia ferroviaria.

[edita] Fotografia de trens

És una activitat que fan la majoria dels aficionats al ferrocarril. Consisteix en anar a algun lloc on hi haja vies i esperar un tren determinat.

A Espanya on hi ha 9 companyies ferroviàries (omeses les contractes d'obres),Metro Bilbao, Metro Madrid, Metro Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, Euskotren Bideak, Ferrocarrils de Via Estreta, Serveis Ferroviaris de Mallorca i Renfe Operadora.

Hi ha molta varietat de trens per fotografiar, malgrat que Renfe Operadora ha anat llevant trens i tancant línies i rel·lacions (veure degradació material convencional).

A internet hi ha moltes pàgines web on es recullen les fotos que els aficionats van pujant.

[edita] Problemes per fotografiar

[edita] Socials

A Espanya els aficionats se'ls veu com persones boges, on no entenen perquè hi ha gent a la que li agrada el ferrocarril, i perquè no és una afició molt estessa en relació a nombre d'aficionats.

Aquesta afició no està gens reconeguda, i en alguns casos les forces de l'estat els han fet marxar del lloc on hi èren fotografiant o els han acusat de terroristes.

[edita] Col·leccionisme de trens en miniatura

Hi ha molts aficionats que poseeixen reproduccions en miniatura de certs trens. A Espanya on hi ha uns pocs fabricants, hi ha poc material en comparació amb altres païssos com Alemanya o Regne Units.

Les reproduccions estan normalment fetes a escala OO (1:76), HO (1:86/1:100) o N (1:150/1:160).

Malgrat el poc material espanyol que hi ha al mercat, els fabricants escomencen a treure moltes peces noves.

[edita] Simulació ferroviària

Amb l'abaratiment dels ordinadors i la potencia cada cop més elevada d'aquestos, els fabricants de programari estan treient simuladors de conducció de trens, i de disseny de maquetes.

Els simuladors més populars són:

  • Transport Tycoon
  • Railway Tycoon
  • Microsoft Train Simulator
  • TrainZ
  • Raily

Hi ha de simuladors molt bons com el Zusi, BVE o Loksim 3D que fan molt bona la simulació, especialment aquest darrer on el "maquinista" pot interactuar amb les senyals de la mateixa manera que es fa en la realitat, i els moviments del tren, així com el só són molt reals i de bona qualitat.

Quant als simuladors de maquetes, cal dir que són generalment programes que serveixen per disenyar maquetes amb les vies d'un fum de fabricants, i hi ha alguns d'estos que permeten inclós ficar trens a còrrer per "provar" la maqueta. El XTrkCad programari lliure és un bon exemple d'ells.

Els simuladors de tràfic ferroviari o de CTC, són altre tipus de simuladors que agraden molt a aquestos aficionats, ja que hi ha molts que els hi agrada la circulació ferroviària. Generalment aquesta mena de simuladors són els mateixos que s'empren als centres de control ferroviàri reals. Entre ells podem trobar Train Director que és programari lliure, o Train Dispatcher.

[edita] Enllaços externs